Το λάθος που κάνουν οι οδηγοί στο ξεθάμπωμα του παρμπρίζ – Ο σωστός τρόπος σύμφωνα με τους ειδικούς

Οι οδηγοί συχνά κάνουν ένα λάθος όταν προσπαθούν να ξεθαμπώσουν το παρμπρίζ του αυτοκινήτου τους, με αποτέλεσμα να χάνουν χρόνο και να θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλειά τους. Οι ειδικοί στα αυτοκίνητα μοιράζονται ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για να ξεθάμπωνετε το παρμπρίζ σας, γρήγορα και αποτελεσματικά.

Καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν σε ολοένα και χαμηλότερα επίπεδα, οι οδηγοί καταλήγουν αρκετές φορές να παλεύουν να ξεπαγώσουν, νωρίς το πρωί, τα θολά τζάμια στο αυτοκίνητό τους. Εκτός από τα παγωμένα παρμπρίζ, τους οδηγούς ταλαιπωρούν και τα θαμπωμένα τζάμια στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.

Το λάθος που κάνουν οι οδηγοί στο ξεθάμπωμα του παρμπρίζ

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από τα θαμπωμένα παράθυρα στο αυτοκίνητο, με πολλούς οδηγούς να ξοδεύουν πολύτιμο χρόνο, τα κρύα πρωινά του χειμώνα, προκειμένου να τα ξεπαγώσουν. Ευτυχώς, ο βρετανικός οργανισμός αυτοκινήτων RAC (Royal Automobile Club) δίνει τη λύση στο συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί το χειμώνα.

Το RAC εξηγεί: «Το παρμπρίζ του αυτοκινήτου σας θολώνει λόγω των υδρατμών στην ατμόσφαιρα, όταν το σώμα σας θερμαίνει τον αέρα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου –όπως και η αναπνοή σας – αυξάνοντας την ποσότητα υγρασίας που μπορεί να συγκρατήσει. Όταν έρχεται σε επαφή με το παρμπρίζ σας, ψύχεται και συμπυκνώνεται, σχηματίζοντας μια “ομίχλη”».

Οι ειδικοί στα αυτοκίνητα επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να ενεργοποιήσετε αμέσως τη θέρμανση μέσα στο αυτοκίνητό σας. Αντίθετα, συμβουλεύουν τους οδηγούς να ανοίξουν πρώτα το air condition και μετά να αυξήσουν σταδιακά τη θερμοκρασία, αναφέρει η Daily Star.

Ο αποτελεσματικός τρόπος για να ξεθάμπωσετε γρήγορα το παρμπρίζ

Ο κλιματισμός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ξεθάμπωσετε το παρμπρίζ σας γρήγορα. Ρυθμίστε το κλιματισμό σας στον κρύο αέρα και κατευθύνετε την παροχή αέρα προς το παρμπρίζ. Ο ψυχρός αέρας θα βοηθήσει να εξατμιστεί η υγρασία από το γυαλί.

Το RAC προσθέτει: «Ανάψτε πρώτα το κλιματιστικό του αυτοκινήτου στο κρύο και στη συνέχεια, αυξήστε σταδιακά τη θερμοκρασία καθώς ο αέρας στεγνώνει, αντί να υπερφορτώνετε την καμπίνα του αυτοκινήτου με ζεστό, “υγρό” αέρα. Προσπαθήστε να βρείτε την κατάλληλη θερμοκρασία ώστε να μην θολώνουν τα τζάμια».

«Βεβαιωθείτε ότι ο αέρας του καλοριφέρ κατευθύνεται προς το παρμπρίζ και τα παράθυρα. Ακόμη και ο κρύος αέρας θα είναι θερμότερος από το παγωμένο παρμπρίζ».

«Ο αέρας από το καλοριφέρ θα στεγνώσει λίγο το υγρό γυαλί στα παράθυρα μέσω της εξάτμισης και θα αρχίσει να ζεσταίνει το τζάμι. Φυσικά, εάν δεν βιάζεστε χρησιμοποιήστε τον ζεστό αέρα για να ζεστάνετε τόσο εσάς όσο και το παρμπρίζ».

«Μπορεί να χρειαστεί λίγος περισσότερος χρόνος για να ξεθαμπώστε το παρμπρίζ, αλλά θα εξασφαλίστε ότι θα είναι καθαρά τα τζάμια του αυτοκινήτου. Η περιορισμένη ορατότητα στην οδήγηση είναι επικίνδυνη και ταυτόχρονα παράνομη», επισημαίνουν οι ειδικοί.

Το θάμπωμα του παρμπρίζ του αυτοκινήτου σας είναι ένα κοινό πρόβλημα, ειδικά σε κρύες και υγρές συνθήκες. Ακολουθώντας όμως τις παραπάνω συμβουλές μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη δύσκολη αυτή κατάσταση και να αποφύγετε τους κινδύνους που ενέχει η περιορισμένη ορατότητα.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.