Δυνατή Ελλάδα

Πώς να γλιτώσετε από επίθεση καρχαρία: Ειδικός εξηγεί τον τρόπο με ένα τρομακτικό βίντεο – «Κοιτάξτε τον στα μάτια»

Μια ειδικός στις καταδύσεις αποκάλυψε πώς μπορείτε να γλιτώσετε από έναν καρχαρία και να μην γίνετε το… δείπνο του. Βεβαίως, οι συμβουλές της είναι πιθανόν να σας κάνουν να τρέμετε από τον φόβο σας.

Η Kayleigh Nicole Grant, η οποία διευθύνει το Kaimana Ocean Safari στη Χαβάη, δημοσίευσε ένα εκπληκτικό βίντεο στο TikTok, όπου δείχνει στους ανθρώπους πώς να γλιτώσουν από μια επίθεση καρχαρία.

Αντί να πανικοβληθούν και να κολυμπήσουν μακριά από τους καρχαρίες, είπε ότι οι άνθρωποι πρέπει να κοιτάζουν στα μάτια τον καρχαρία – και στη συνέχεια να απλώνουν το χέρι τους και να τον αγγίζουν αν χρειαστεί.

Όπως εξηγεί, οι καρχαρίες έχουν φυσικά ένστικτα και ο πανικός και το κολύμπι μακριά από αυτούς μπορεί να τους κάνει να σας ορμήξουν. «Είναι καλύτερα να παραμείνετε ήρεμοι, να σταθείτε στη θέση σας, να έχετε οπτική επαφή και αν χρειαστεί να τους απομακρύνετε», έγραψε στη λεζάντα του κλιπ, το οποίο έχει περισσότερες από 16,4 εκατομμύρια προβολές.

Στο βίντεο, δείχνει πώς το κολύμπι της μακριά από έναν καρχαρία-τίγρη στην πραγματικότητα τον κάνει να κινείται προς το μέρος της. Μόλις ο καρχαρίας πλησιάσει, όμως, πιάνει τη μύτη του και τον σπρώχνει στο πλάι.

Όσοι είδαν το βίντεο προφανώς εντυπωσιάστηκαν, αλλά έπαθαν σοκ και δεν πίστευαν ότι θα μπορούσαν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, αν βρεθούν στην ίδια κατάσταση.

Η συμβουλή της Grant υποστηρίζεται από άλλους ειδικούς. «Αποφύγετε το υπερβολικό πλατσούρισμα , ιδιαίτερα σε ένα μόνο σημείο. Οι καρχαρίες μπορούν να ακούσουν τους ήχους χαμηλής συχνότητας από το πάφλασμα και μπορεί να ερευνήσουν για να δουν εάν υπάρχει κάποιο ψάρι/θήραμα σε κίνδυνο», αναφέρει το Μουσείο της Φλόριντα.

Αν και η Grant χρησιμοποιεί το χέρι της για να απωθήσει τον καρχαρία στο βίντεο, αυτό θα πρέπει να είναι η τελευταία λύση, σύμφωνα με τους ειδικούς.

«Χρησιμοποιήστε ό,τι έχετε στη διάθεσή σας (σανίδα του σερφ, εξοπλισμό κατάδυσης, εξοπλισμό ψαρέματος) για να αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε τα γυμνά σας χέρια για να απωθήσετε τον καρχαρία», εξηγεί η Αρχή Αλιείας της Βικτώριας.   «Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας, επικεντρωθείτε στην επίθεση στα μάτια, τη μύτη και τα βράγχια», σημειώνει.

Μέχρι στιγμής, το 2023, έχουν αναφερθεί και επαληθευτεί 76 επιθέσεις από καρχαρία, εκ των οποίων οι 10 θανατηφόρες, σύμφωνα με την Tracking Sharks.

@mermaid.kayleigh Sharks have natural instincts and splashing, panicking, and swimming away from them can trigger their prey drive. It’s better to stay calm, stand your ground, make eye contact, and if necessary push them away. 🦈 #tigershark #savesharks #sharkdiver #sharkdiving #ocean ♬ MONACO – Bad Bunny

@mermaid.kayleigh Replying to @user74929175810 Although a shark approaching you in this manner is very rare, it would be irresponsible of me not to show this side of them. Sharks are not man eating monsters, however, they are wild animals & apex predators. Swimming with sharks it’s not a joke or something to be taken lightly. You should never get complacent with sharks, even if you have spent a lot of time with them, because their behavior can change in an instant. You may see a shark behave one way 99% of the time, but there is always the possibility of the 1% when they act more assertive. I will always try to treat every shark in a manner that shows I understand their capabilities. Little things like wearing masks & fins when entering the ocean & having awareness of what’s around you can make a huge difference in safety when swimming with sharks. #t#tigersharks#sharksafetys#savesharkss#sharkdivingo#oceans#sharkdiver ♬ original sound – PERX 💫

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.