Πώς να αποθηκεύσετε σωστά τα ξύλα για το τζάκι

Καθώς το σκηνικό του καιρού αλλάζει, με τον χειμώνα να είναι προ των πυλών, πλησιάζει και η ώρα που θα ανάψετε το τζάκι στο σπίτι σας. Τώρα, λοιπόν, είναι η κατάλληλη στιγμή για να οργανώσετε την αποθήκη με τα καυσόξυλα που θα χρειαστούν για τη χειμερινή σεζόν.

Είτε κόβετε μόνοι σας τα ξύλα, είτε τα αγοράζετε, βεβαιωθείτε ότι τα αποθηκεύετε σωστά. Αποφύγετε τα παράσιτα, τον κίνδυνο πυρκαγιάς και την υγρασία στα ξύλα, ακολουθώντας ορισμένες συμβουλές για την αποθήκευσή τους.

Πού πρέπει να αποθηκεύσετε τα ξύλα

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αποθηκεύσετε τα περισσότερα ξύλα, σε εξωτερικό χώρο. Τα φρέσκα ξύλα που έχουν κοπεί πρόσφατα και τα ξερά ξύλα, τα οποία έχουν αποξηρανθεί για τουλάχιστον έξι μήνες, περιέχουν συχνά έντομα, μούχλα και μύκητες, τα οποία δεν θέλετε να μεταφερθούν στο σπίτι σας. Επιπλέον, αυτοί οι τύποι ξύλων χρειάζονται πρόσθετο χρόνο ξήρανσης σε εξωτερικό χώρο και θα πρέπει να μεταφέρονται στο εσωτερικό του σπιτιού, μόνο όταν είναι ώρα να τα κάψετε στο τζάκι.

Εάν έχετε ξερά ξύλα σε φούρνο, τα οποία έχουν αποξηρανθεί για 36 ώρες, στους 130 βαθμούς Κελσίου, προκειμένου να μειωθεί η περιεκτικότητά τους σε υγρασία κάτω από 20%, μπορείτε να τα φυλάξετε σε εσωτερικό χώρο, σε ένα δωμάτιο με χαμηλή υγρασία και καλό αερισμό.

Όταν τα αποθηκεύετε σε εξωτερικό χώρο, μην ακουμπάτε τα ξύλα στον τοίχο του σπιτιού σας, της αποθήκης ή του γκαράζ. Αυτή η κίνηση θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα καταφύγιο για παράσιτα, όπως τρωκτικά και ερπετά. Η αποθήκευση του ξύλου σε έναν τοίχο εμποδίζει, επίσης, την κυκλοφορία του αέρα, η οποία διατηρεί τα κομμάτια στεγνά και αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Αντίθετα, οι σωροί ξύλων θα πρέπει να βρίσκονται σε ασφαλή απόσταση – τουλάχιστον 6 μέτρων – από οποιαδήποτε κατασκευή. Εάν ζείτε σε περιοχή, η οποία είναι επιρρεπής σε πυρκαγιές, ενδέχεται να απαιτείται από την τοπική ή κρατική νομοθεσία να αποθηκεύετε το ξύλο σε ακόμη μεγαλύτερη απόσταση. Οι οδηγίες του U.S. Forest Service για τον αμυντικό χώρο, συνιστούν να διατηρείτε εύφλεκτα υλικά, όπως σωροί ξύλων και δεξαμενές προπανίου σε απόσταση τουλάχιστον 9 μέτρων, μακριά από το σπίτι σας.

Επίσης, τα καυσόξυλα πρέπει να αποθηκεύονται σε ένα ηλιόλουστο και ξηρό σημείο της αυλής σας. Αποφύγετε τα σημεία που τείνουν να πλημμυρίζουν ή να συσσωρεύουν περισσότερο χιόνι, καθώς και εκείνα που είναι πολύ σκιερά.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποθηκεύσετε τα ξύλα τζακιού

Όταν στοιβάζετε τα καυσόξυλα, πρέπει να προσέξετε να αερίζονται σωστά και να είναι στεγνά, καθώς με την υγρασία είναι πιο δύσκολο να ανάψουν ενώ παράγεται περισσότερος καπνός. Πρέπει να τοποθετείτε τα ξύλα σας, πάνω από το έδαφος χρησιμοποιώντας μια σχάρα για ξύλα, παλέτες ή σανίδες κατάλληλων διαστάσεων. Ορισμένες σχάρες για ξύλα διαθέτουν καλύμματα, διαφορετικά μπορείτε να τοποθετήσετε μουσαμά πάνω από τη στοίβα με τα κομμένα ξύλα. Παράλληλα, όμως βεβαιωθείτε ότι διατηρούνται στεγνά επιτρέποντας την κυκλοφορία του αέρα.

Ορισμένες βασικές συμβουλές για να στοιβάξετε σωστά τα ξύλα:

  • Τοποθετείστε τα πιο καινούργια κομμάτια στο κάτω μέρος, ώστε να χρησιμοποιήσετε πρώτα το παλαιότερο και πιο στεγνό ξύλο.
  • Το φρέσκο και το ξερό ξύλο θα πρέπει να στοιβάζονται με την πλευρά του φλοιού προς τα κάτω, ενώ το ξύλο που έχει αποξηρανθεί σε φούρνο θα πρέπει να στοιβάζεται με την πλευρά του φλοιού προς τα πάνω.
  • Τοποθετείστε τα ξύλα χαλαρά και οριζοντίως.

Συμπερασματικά, καθώς ο χειμώνας πλησιάζει καλό είναι να οργανώσετε την αποθήκη με τα καυσόξυλα για το τζάκι σας, προκειμένου να είστε έτοιμοι όταν χρειαστούν για να ζεστάνετε το σπίτι σας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.