Ένας στους τρεις Έλληνες θεωρεί ότι ο μπακλαβάς είναι τουρκικό γλυκό

Περίπου ένας στους τρεις Έλληνες πιστεύει πως ο μπακλαβάς είναι τουρκικής προέλευσης, με βάση έρευνα που διεξήχθη και στις δύo πλευρές του Αιγαίου.

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία Areda Survey ταυτόχρονα στις δύο χώρες λόγω του επερχόμενου Eid al-Adha, το 37,3% των Ελλήνων πιστεύει ότι ο μπακλαβάς έχει προέλευση από την Τουρκία, ενώ το 62,7% πιστεύει ότι είναι ελληνικό επιδόρπιο.

Αντιστοίχως το ποσοστό όσων πιστεύουν στην Τουρκία ότι ο μπακλαβάς είναι τουρκική λιχουδιά φτάνει το 95,4% και μόλις 4,6% θεωρεί ότι είναι Ελληνικό.

Το Eid al-Adha, γνωστό ως Κουρμπάν μπαϊράμ, είναι μια θρησκευτική γιορτή των μουσουλμάνων παγκοσμίως.

Δείτε τα αποτελέσματα της έρευνας

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας αναφέρει πως το 56,5% των Τούρκων προτιμά τον μπακλαβά με φιστίκι Αιγίνης, ενώ στους υπόλοιπους αρέσει με καρύδια.

Για τους Έλληνες η προτίμηση είναι αντίθετη. Το 56,9% των συμμετεχόντων στην έρευνα προτιμά μπακλαβά με καρύδια.

Το πρώτο βήμα για την καταχώρηση του μπακλαβά από την Τουρκία έγινε από το Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Γκαζιαντέπ το 2009. Ως αποτέλεσμα των αξιολογήσεων, η ΕΕ χορήγησε πιστοποίηση τοπικής ένδειξης στον μπακλαβά του Γκαζιάντεπ το 2013.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.