«Χάος», «τσίρκο», «ντροπή», «εθνική ταπείνωση», «λεκές στην ιστορία», είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που δόθηκαν από αναλυτές και δημοσιογράφους για το πρώτο debate Τραμπ – Μπάιντεν, ένας χείμαρρος ύβρεων, προσβολών, κακογουστιάς, που προκάλεσε ο Ντ. Τραμπ και έμοιαζε περισσότερο με φθηνό ριάλιτι, με τηλεοπτικό σκουπίδι, παρά με πολιτική συζήτηση μεταξύ υποψήφιων προέδρων των ΗΠΑ.
Πέντε εβδομάδες πριν από τις εκλογές, με 100 εκατομμύρια Αμερικανούς να παρακολουθούν, με την ανεργία στη χώρα να σπάει το ένα μετά το άλλο ρεκόρ στη σύγχρονη ιστορία της, με πάνω από 200.000 νεκρούς από την πανδημία, με την αναζωπύρωση των φυλετικών ανισοτήτων, της βίας και τις μαζικές διαδηλώσεις που συγκλόνισαν τον κόσμο, η τηλεμαχία μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν φαίνεται πως θα στιγματίσει την ιστορία της Αμερικής, ως ένα στίγμα παρακμής και ασχήμιας.
«Ήταν ένα χάος, μια χωματερή σκουπιδιών, ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα», είπε ο Jake Tapper του CNN, λίγο μετά την αποχώρηση των υποψηφίων από τη σκηνή. «Δεν ήταν καν συζήτηση – ήταν ντροπή».
«Εκείνοι που επέμεναν να παρακολουθούν ανταμείφθηκαν, με έναν διεστραμμένο τρόπο: Η διαδικασία ήταν ένα επικό θέαμα, ένα νέο χαμηλό στην προεδρική πολιτική, μια εθνική ντροπή. Ο λεκές θα είναι ορατός για πολλά ακόμη χρόνια. Θα χρησιμεύσει ως υπενθύμιση της νύχτας που έσπασε το φράγμα και ρεύματα περιφρόνησης πλημμύρισαν τη σκηνή από δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανούς. Κάποιες φορές, μπορεί να είναι διασκεδαστικό να βλέπουμε τους πολιτικούς να χάνουν κάθε προσποίηση και να αρχίζουν να ρίχνουν τα σκουπίδια τους ο ένας στον άλλον σαν πρωτεύοντες στο ζωολογικό κήπο. Αλλά η ένταση και η αδυσώπητη φύση της αγένειας έπαψαν γρήγορα να είναι ενδιαφέρουσες και έγιναν απλά καταθλιπτικές» σχολιάζει σε εκτενές άρθρο του το Politico.
«Κλάψε, αγαπημένη χώρα. Ο Ντόναλντ Τραμπ εξασφάλισε ότι η πρώτη προεδρική συζήτηση της Τρίτης στις ΗΠΑ ήταν η χειρότερη στην αμερικανική ιστορία, μια εθνική ταπείνωση. Ο υπόλοιπος κόσμος – και οι ιστορικοί στο μέλλον- θα την κοιτάζουν και θα κλαίνε», γράφει ο Guardian.
Σύμφωνα με τον Janan Ganesh των Financial Times, «για τους φιλελεύθερους που παρακολουθούν την πολιτική, η πιο αυτοκαταστροφική στιγμή του ντιμπέιτ για τον Τραμπ ήταν όταν δίστασε να δηλώσει πως θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών. Για τον μέσο ψηφοφόρο όμως, η πιο αποκαλυπτική απρέπεια του Τραμπ ήταν κάτι άλλο. Οι εύποροι προσπαθούν να εξασφαλίσουν μια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη “φορολογική αποτελεσματικότητα”, είπε, εκτός αν είναι βλάκες. Αν ο Μπάιντεν δεν μπορέσει να εκμεταλλευτεί αυτή τη δήλωση, δεν πρέπει να είναι στην πολιτική. Όλα δείχνουν όμως ότι θα το κάνει. Για να κερδίσει τις εκλογές σε πέντε εβδομάδες, θα πρέπει να πείσει τους κατοίκους των μεσοδυτικών πολιτειών που αντιπαθούν τις αξίες του κόμματός του ότι θα τους φροντίσει περισσότερο από τον αντίπαλό του. Η έμφαση στα ταξικά ζητήματα ήταν αρκετή για να τον χαντακώσει πριν από 33 χρόνια. Αλλά σήμερα μπορεί να του δώσει τη νίκη».
Πέραν των ύβρεων και των προσβολών, ο αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ όχι μόνο αρνήθηκε να αποκηρύξει την «λευκή τρομοκρατία» και να καταδικάσει τις ακροδεξιές προκλήσεις και επιθέσεις που πραγματοποιούνται στη χώρα ως απάντηση στο κίνημα Black Lives Matter αλλά απευθύνθηκε στην ακροδεξιά ομάδα Proud Boys και τους κάλεσε να κάνουν πίσω, αλλά να είναι… έτοιμοι (stand down and stand by). «Δεν είναι δεξιό πρόβλημα, είναι αριστερό πρόβλημα», τόνισε ο Τραμπ. «Θα έλεγα ότι όλα όσα βλέπω προέρχονται από την αριστερά και όχι από τη δεξιά. Πρέπει να κάνουμε κάτι για το θέμα των ‘αντίφα’», υπογράμμισε.
Η δήλωσή του προκάλεσε αντιδράσεις σε πολιτικούς, ακτιβιστές και αναλυτές, ενώ πυρά δέχθηκε κι από οργανώσεις δικαιωμάτων. Ακόμη και από το συντηρητικό ακροατήριο με τον Ντέιβιντ Φρεντς, να σχολιάζει ότι «σε ένα έθνος που έχει διχαστεί από την αναταραχή αυτή ήταν μία από τις πιο ανεύθυνες και κατακριτέες δηλώσεις που έχουμε δει από πρόεδρο».
Μετά το debate η δημοσκόπηση κατέδειξε ότι οι περισσότεροι από τους τηλεθεατές αισθάνθηκαν ενοχλημένοι και απαισιόδοξοι, με μόλις το 17% των ερωτηθέντων να λέει πως αποκόμισε θετική αίσθηση από τη συζήτηση.
Η σχεδόν καθολική ετυμηγορία εκφράστηκε με τα λόγια του πολιτικού ανταποκριτή του CNN, Dana Bash… shitshow.