Αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου: Οι προϋποθέσεις που θέτει η κυβέρνηση στην Άγκυρα

Στα ελληνοτουρκικά υπάρχουν πληροφορίες από έγκυρες πηγές, όπως ήδη έχει αποκαλύψει το pronews.gr, που επιμένουν ότι «υπάρχει πρακτικό που έχει υπογραφεί μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας στο Βερολίνο από τον σύμβουλο του Τούρκου προέδρου και εκπρόσωπό του, Ιμπραήμ Καλίν και την  επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Ελληνα πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή, το οποίο αναφέρεται με ακρίβεια σε κατ’άρχήν αποδοχή συζήτησης για μερική αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου»!

Η κυβέρνηση για να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο έχει θέσει κάποιες προϋποθέσεις.

Η βασική προϋπόθεση είναι να διαλυθεί οργανικά η Στρατιά του Αιγαίου και να τραβηχτούν οι κύριες τουρκικές βάσεις σε απόσταση εκατό χιλιομέτρων από τα σύνορα.

Αυτό είναι κάτι που δεν θα το αποδεχτεί η τουρκική κυβέρνηση.

Η δεύτερη πρόταση για μερική αποστρατικοποίηση σε μικρότερο βαθμό, που σημαίνει ότι θα απομακρυνθούν τα βαρέα όπλα του Πυροβολικού (δηλαδή ρουκετοβόλα και βαριά πυροβόλα), θέτει ως προϋπόθεση να διαλυθεί οργανικά η στρατιά του Αιγαίου με μετακίνηση όσο δυνατόν περισσότερων μονάδων στα ανατολικά.

Βέβαια, για να επιστρέψουν πίσω οι τουρκικές δυνάμεις χρειάζονται ένα σύντομο, σχετικά, χρονικό διάστημα, ενώ η Ελλάδα για να επανεξοπλίσει πάλι τα νησιά θα χρειαστεί πολλούς μήνες και θα υπάρχει μέχρι τότε ένα σοβαρό κενό εθνικής ασφάλειας.

Το πρακτικό αυτό, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι βρίσκεται στα χέρια της τουρκικής προεδρίας, όπως και της Αθήνας και του Βερολίνου.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει άμεσα για το αν έχει υπογράψει πρακτικό με το οποίο δέχεται την έναρξη συζήτησης για αποστρατικοποίηση, μερική ή ολική των νησιών του Αιγαίου ή για κάτι ανάλογο. Άμεσα.

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε την άθλια επιχειρησιακή διαχείριση της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου αφέθηκε το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis να κάνει έρευνα επί ένα μήνα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, προστατευόμενο από τον τουρκικό Στόλο και δεν έφυγε παρά μόνον όταν συνυπογράφηκε εξτρά χρηματοδότηση 2,5 δισ. ευρώ της Τουρκίας από την Ελλάδα και την Κύπρο, τότε έχουμε μια γενική εικόνα των κυβερνητικών «επιτευγμάτων» το τελευταίο εξάμηνο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.