Του Μπάμπη Παπασπύρου*
Ίσως το μοναδικό πρόσωπο που εξακολουθεί να είναι σε θέση να μεσολαβήσει μεταξύ Ελλάδας & τουρκίας είναι η Άγκελα Μέρκελ, καθώς είναι η μόνη στην ΕΕ που διατηρεί καλές σχέσεις με τον Ερντογάν και τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Μια από τις πρώτες προσπάθειες διαμεσολάβησης της Γερμανίας δεν πέτυχε όπως είναι γνωστό…
Μέχρι τώρα, η Γερμανία έχει αντιταχθεί στην επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας.
Ο Μακρόν από την άλλη πλευρά, δήλωσε ότι, η Γερμανία και οι άλλες χώρες της ΕΕ έχουν υιοθετήσει τη γαλλική στάση. “Σήμερα, όλες οι χώρες μπορούν να δουν ότι υπάρχει πρόβλημα.”
Το γεγονός ότι η Τουρκία δεν κάνει βήμα πίσω από την προκλητική της στάση, καθιστά δύσκολο για τη Γερμανία (που κατέχει τώρα την προεδρία της ΕΕ) να διατηρήσει την αμέριστη στήριξή της…
Οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν να επιβάλουν κυρώσεις, κατά πάσα πιθανότητα όπως έχει συμβεί στο παρελθόν σε κυρώσεις που είχε ζητήσει η Κύπρος, στα πλοία και τις εταιρείες που έχουν συμμετάσχει στις έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή.
Ως επόμενο βήμα, η ΕΕ είναι πιθανόν να επιβάλει κυρώσεις σε όλους τους τομείς της τουρκικής οικονομίας.
Την ίδια στιγμή, η ΕΕ σκέφτεται να αυξήσει τα χρηματικά ποσά που χορηγεί στην Τουρκία, για να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση και να την πείσει να κάνει ένα βήμα πίσω.
Η Άγκυρα, από την άλλη πλευρά, θεωρεί ότι η ΕΕ δεν θα επιβάλει κυρώσεις εναντίον της.
Γι ‘αυτό συνεχίζει με τις απειλητικές ρητορικές και τις παράνομες κινήσεις της που παραβιάζουν κατάφωρα τα Ελληνικά & Κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα…
Ένα είναι σίγουρο πως η Τουρκία με την στάση της προκάλεσε σοβαρή κρίση εντός της ΕΕ.
Έως ότου ένα διεθνές δικαστήριο επιλύσει μόνιμα το ζήτημα (αν ποτέ συμβεί αυτό), η Γερμανία στην ουσία προσπαθεί να πείσει την Τουρκία και τη χώρα μας να χρησιμοποιήσουν τις αμφισβητούμενες (κατά την τουρκική εκδοχή) περιοχές συλλογικά.
Στην πραγματικότητα, η Άγκυρα συμπεριφέρεται εντελώς παράνομα εκτός διεθνούς δικαίου, απειλητικά και προκλητικά πιστεύοντας πως με την απειλή πολέμου, θα αναγκάσει την Ελλάδα να αποδεχθεί συμβιβασμό…
Αν και η Γερμανία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύσει την Τουρκία, καθώς η πίεση αυξάνεται εντός της ΕΕ, η δύναμή και επιρροή της εξασθενεί.
Εάν η Τουρκία παίξει το τελευταίο της χαρτί όπως έκανε τον Μάρτιο και σταματήσει τη συνεργασία της με την ΕΕ όσον αφορά τους μετανάστες, η Μέρκελ θα χάσει αμετάκλητα τη διαπραγματευτική της δύναμη και δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τον Μακρόν και τους άλλους αντιπάλους της Τουρκίας εντός της ΕΕ.
Εάν η Τουρκία δεν αποφασίσει να υιοθετήσει μια λογική στάση & δεν συμμορφωθεί μέχρι την επόμενη σύνοδο κορυφής (24 & 25 Σεπτεμβρίου 2020), είναι υποχρεωμένη να χάσει την υποστήριξη του σημαντικότερου συμμάχου της στην ΕΕ.
Ο Ερντογάν τελικά δεν είναι καλός “σκακιστής” όπως τον αποκάλεσε ο Τράμπ και κινδυνεύει να χάσει την παρτίδα.
*Ταξίαρχος εν αποστρατεία Πολεμικής Αεροπορίας & πρώην Αντιπρόεδρος Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας