Μεγάλη έρευνα πέντε κορυφαίων ειδησεογραφικών μέσων φέρνει στο φως αποκαλυπτικά στοιχεία για το «σπάσιμο» του εμπάργκο όπλων στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, στρατιωτικό υλικό αλλά και ανθρώπινο δυναμικό μεταφέρονται ανεμπόδιστα από την Τουρκία στη Λιβύη με τα πλέον σύγχρονα αεροσκάφη, τα Airbus Α400Μ.
Η δημοσιογραφική έρευνα των ARD, Stern, Arte, El Diario και Lighthouse αποκαλύπτει πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποίησαν τα αεροσκάφη Airbus Α400Μ (αντλώντας πληροφορίες από ιστοσελίδες που παρακολουθούν πτήσεις) τουλάχιστον δώδεκα φορές από τα τέλη Ιουνίου.
Στο ρεπορτάζ, που προκαλεί μεγάλη εντύπωση, γίνεται αναφορά στον συγκεκριμένο τύπο αεροσκαφών που εν μέρει κατασκευάζονται στη Γερμανία και έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν περισσότερους από 37 τόνους στρατιωτικού υλικού και 100 στρατιώτες. Μεταξύ Airbus και Τουρκίας υπάρχει συνεργασία (εκπαιδευτική) με το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί να λήγει το 2023.
Η συνεργασία Airbus – Τουρκίας
Η δημοσιογραφική έρευνα αποκαλύπτει πως τα δύο μέρη συνεργάζονται ανοικτά (έχουν δημοσιευτεί σχετικά άρθρα σε επίσημους ιστότοπους της γειτονικής μας χώρας) με τη Γερμανία να βρίσκεται κάτω από σχετική πίεση καθώς το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη Λιβύη έχει «πάει περίπατο» με την Άγκυρα να μεταφέρει στρατιωτικό υλικό και στρατιώτες κάνοντας χρήση των Α400Μ.
Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με την έρευνα των πέντε παραπάνω μέσων, υπάρχει και βίντεο που έχει δημοσιευτεί από το αεροδρόμιο Γκαζιαντέπ στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας που δείχνει άνδρες με στολές παραλλαγής να επιβιβάζονται σε ένα Α400Μ. Το αεροδρόμιο αυτό είναι κομβικής σημασίας και χρησιμοποιείται από την Άγκυρα για μεταφορά μισθοφόρων προς τη Λιβύη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Μια επιπλέον πληροφορία θέλει μετά την ανάρτηση του βίντεο, στις 9 Ιουλίου, ένα Α400Μ να απογειώθηκε από το Γκαζιαντέπ και να προσγειώθηκε στη Μιζράτα της Λιβύης.
Η Airbus δεν θέλησε να σχολιάσει τις πτήσεις των αεροσκαφών της προς τη Λιβύη αλλά επιβεβαίωσε πως παρέχει υπηρεσίες στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στη βάση του Καϊσερί.
Το Βερολίνο δεν ήξερε…
Σύμφωνα με το Spiegel ούτε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, ούτε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας γνώριζαν για αυτές τις πτήσεις θυμίζοντας πως ο γερμανός ΥΠΕΞ, Χέικο Μάας, είχε ανακοινώσει κυρώσεις για εταιρείες που παραβιάζουν το εμπάργκο.
Στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Γερμανίας, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του γνωστού περιοδικού, οι Σοσιαλδημοκράτες ζητούν προσαρμογή της νομοθεσίας για να αποφευχθεί κάτι ανάλογο στο μέλλον. Η Αριστερά ζητά να τερματιστεί η ευρωπαϊκή συνεργασία με την Τουρκία και οι Πράσινοι απαιτούν διευκρινήσεις από την κυβέρνηση υποστηρίζοντας πως μια ευρωπαϊκή εταιρεία βοηθάει την Τουρκία στο «σπάσιμο» του εμπάργκο.