Κύπριοι: Να περάσουν στον έλεγχο των ΗΕ τα Βαρωσία

Οι τουρκικοί σχεδιασμοί για την περίκλειστη πόλη της Αμμόχωστου αποτελούν άλλη μια παραβίαση των περιουσιακών τους δικαιωμάτων, αναφέρουν Κύπριοι αιτητές, μέσω επιστολής προς το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ), ενώ σημειώνουν ότι δεν έχουν καμία ένσταση να περάσει ο έλεγχος των Βαρωσίων στα Ηνωμένα Έθνη.

Οι αναφορές περιέχονται σε σημερινή επιστολή του νομικού εκπροσώπου αιτητών της υπόθεσης «Ξενίδη-Αρέστη», Αχιλλέα Δημητριάδη, προς την Γραμματεία της Επιτροπής Υπουργών, ενόψει της συνεδρίασης του Σώματος, μεταξύ 29 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου, στο Στρασβούργο.

Στην επιστολή του, ο δικηγόρος αναφέρεται στην συνεχιζόμενη περιφρόνηση εκ μέρους της Τουρκίας στις αποφάσεις της Επιτροπής Υπουργών και στα τρία ενδιάμεσα ψηφίσματά της για το θέμα, το 2008, 2010 και 2014.

Υπενθυμίζει εξάλλου ότι η αποζημίωση που επιδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στις εν λόγω υποθέσεις ήταν για την απώλεια χρήσης και όχι για απαλλοτρίωση των περιουσιών αυτών, η κυριότητα των οποίων συνεχίζει να ανήκει στους ιδιοκτήτες τους.

«Δυστυχώς η α λα καρτ προσέγγιση της εναγόμενης χώρας για τα ανθρώπινα δικαιώματα συνεχίζεται και οι αιτητές μένουν χωρίς θεραπεία, παρά τις προσπάθειες της Επιτροπής», λέει ο κ. Δημητριάδης, και ζητά εκ μέρους των αιτητών την υιοθέτηση ενός τέταρτου ενδιάμεσου ψηφίσματος, ώστε η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Αναφέρει επίσης ότι είναι τουλάχιστον απαράδεκτο το γεγονός ότι η Επιτροπή Υπουργών επιτρέπει στην Τουρκία να συνεχίζει να μην καταβάλλει τις αποζημιώσεις.

Όσον αφορά τα ατομικά μέτρα, ο δικηγόρος λέει στην επιστολή του ότι πέραν της αποτυχίας να καταβάλει την επιδικασθείσα αποζημίωση, η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ούτε το ιδιοκτησιακό δικαίωμα των αιτητών, το οποίο έχει αποδειχθεί στο Δικαστήριο.

Η εναγόμενη χώρα εμποδίζει διαρκώς τους αιτητές να απολαύσουν ειρηνικά τις περιουσίες τους, συνεχίζει ο κ. Δημητριάδης, ενώ υπενθυμίζει ότι αριθμός αιτητών έχει περιουσίες εντός της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, στην οποία δεν επιτρέπεται η πρόσβαση από το 1974, λόγω της παρουσίας του τουρκικού στρατού.

Παραπέμπει, εξάλλου, σε δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο, που αναφέρονται στην πρόθεση της Τουρκίας να επιτρέψει την χρήση των εν λόγω περιουσιών των αιτητών από τρίτα μέρη, για τουριστικούς λόγους και για σκοπούς οικονομικού οφέλους, αλλά και στην απάντηση που έδωσε Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απαντώντας στις 21 Αυγούστου 2020 σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, λέγοντας ότι η Κομισιόν είναι ενήμερη σχετικά με τις ανακοινώσεις περί ανοίγματος των Βαρωσίων.

«Πρόκειται σαφώς για μια ακόμη παραβίαση των περιουσιακών δικαιωμάτων των αιτητών και αποσκοπεί στο να εμποδίσει περαιτέρω την αποκατάσταση της περιουσίας στους αιτητές», λέει ο δικηγόρος, σημειώνοντας πως παραβιάζονται ταυτόχρονα και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Οι αιτητές ξεκάθαρα δεν έχουν καμία ένσταση να αναλάβουν τα Ηνωμένα Έθνη τον έλεγχο των Βαρωσίων», καταλήγει ο δικηγόρος στην επιστολή του.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.