Το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis παραμένει για όγδοη ημέρα συνοδεία πολεμικών πλοίων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην περιοχή που έχει στοχοποιήσει η Άγκυρα με την εξέδωση παράνομης NAVTEX.
Έτσι λοιπόν στην ΕΕ είχαν την φαεινή ιδέα να ορίσουν ημερομηνία ειδικής Συνόδου Κορυφής, για το ζήτημα αυτό, που σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.
Τότε θα συζητηθεί το ζήτημα της εισβολής του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
«Όσον αφορά το άλλο κύριο θέμα που συζητήθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών μας, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο προτείνω να αφήσουμε χρόνο για ενδελεχή προετοιμασία και να επανέλθουμε στο θέμα κατά τη διάρκεια ειδικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020», ανέφερε η ανακοίνωση.
Δηλαδή η ΕΕ θα αφήσει πρώτα την Άγκυρα να ολοκληρώσει το «πρόγραμμά» της, την Αθήνα να έχει προσέλθει οικιοθελώς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όπου θα συζητηθεί μόνο το δικό της περιουσιακό στοιχείο, η ελληνική υφαλοκρηπίιδα.
Μετά απ’όλα αυτά ξεκούραστοι και άνετοι οι Ευρωπαίοι θα συζητήσουν κατόπιν εορτής για την τουρκική εισβολή που έγινε σχεδόν δύο μήνες πριν και θα έχουν ήδη δημιουργηθεί τετελεσμένα.
Τετελεσμένα de facto, δηλαδή εν τη πράξει και αρόγτερα θα ακολουθήσουν και τα τετελεσμένα de jure, δηλαδή νομιμοποίησή τους, αφού η Αθήνα θα συζητήσει για αυτά με την Άγκυρα και η ΕΕ θα μιλήσει για αυτά στην «Ειδική Σύνοδο Κορυφής».
Από εκεί και πέρα υπάρχουν κάποια άρθρα στον ευρωπαϊκό Τύπο κατά της Τουρκίας αλλά αυτά δεξν μπορούν να αλλάξουν την επίσημη γραμμή των Ευρωπαίων και ειδικότερα των Γερμανών, γιατί τουλάχιστον οι Γάλλοι όντως δείχνουν διαθέσιμοι με πράξεις να περιορίσουν την Τουρκία.
Ενδεικτικό παράδειγμα το άρθρο της γαλλικής εφημερίδας Liberation, το οποίο αναφέρεται στην απόφαση Μακρόν να ενισχύσει τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, «σώζοντας την τιμή της Ευρώπης».
Το άρθρο, το οποίο υπογράφεται από τον ευρωβουλευτή Ντανιέλ Κον Μπεντίτ και τον διευθυντή της ελληνογαλλικής ορχήστρας Διονύση Δερβιτσιώτη-Μπουρνιά, επισημαίνει την αναγκαιότητα στήριξης της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, ενώ επιχειρεί να αποδομήσει τα επιχειρήματα του Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας τον Τούρκο πρόεδρο «εκλεγμένο δικτάτορα».
Είχε προηγηθεί το δημοσίευμα των βρετανικών Times που υποστήριζε ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να έχει μια χώρα μέλος που αρνείται να ζήσει εντός των καθιερωμένων συνόρων της και καταπατά τα ελληνικά και τα κυπριακά ύδατα.
Στο μεταξύ υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις σε ότι αφορά την επικύρωση της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου ως προς την μερική οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες καθώς εγκρίθηκε από την Συνταγματική και Νομοθετική Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Αίγυπτο.
Στην έκθεση που συνέταξε η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Αιγύπτου, αναφέρεται ότι τα μέλη της – βουλευτές ενέκριναν τη συμφωνία αφού πρώτα βεβαιώθηκαν ότι συμβαδίζει με τις συνταγματικές και νομικές διατάξεις της Αιγύπτου.
Βέβαια δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει κάτι άλλο καθώς το αιγυπτιακό κοινοβούλιο ελέγχεται σχεδόν εξολοκλήρου από τον πρόεδρο Σίσι.
Στην Αθήνα οι συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο θα επικυρωθούν αμέσως μόλις ανοίξει η Βουλή, δηλαδή μεταξύ 24-28 Αυγούστου.
Η συμφωνία με την Αίγυπτο όμως αφήνει προσωρινά εκτός την οριοθέτηση της ΑΟΖ στο Καστελόριζο και ως γνωστόν, ουδέν μονιμότερον εκ του προσωρινού…