Του Χρήστου Μαζανίτη
Κάθε άλλο παρά εξ απήνης πιάστηκε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ με τις κινήσεις της Τουρκίας στην Μεσόγειο. Ήδη, από το απόγευμα της Κυριακής, πολύ πριν δηλαδή βγει η παράνομη NAVTEX από τον τουρκικό υδρογραφικό σταθμό Αττάλειας, για την έξοδο του Oruc Reis στην Μεσόγειο, είχαν ανακληθεί οι άδειες και είχαν δοθεί εντολές επάνδρωσης μονάδων και πλοίων, η οποία με το πρώτο φως της ημέρας έφθασε στο 100%.
Δεν ήταν μόνο οι υπηρεσίες πληροφοριών που δούλεψαν πολύ καλά, αλλά και ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος, που αρκετές φορές είχε «ομολογήσει» ότι θέλει να αποτάξει την 10η Αυγούστου από την ιστορία της Τουρκίας. Υπεγράφη στις 10 Αυγούστου του 1920 και στην ουσία αποτέλεσε το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τον διαμοιρασμό των εδαφών της από τις δυνάμεις της Αντάντ, με την Ελλάδα να προσαρτά τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος καθώς και την ανατολική Θράκη μέχρι τη γραμμή της Τσατάλτζας κοντά στην Κωνσταντινούπολη.
Η Σμύρνη θα παρέμενε υπό την ονομαστική επικυριαρχία του Σουλτάνου αλλά θα διοικείτο από Έλληνα Αρμοστή ως εντολοδόχο των δυνάμεων της Συμμαχίας. Μάλιστα, προβλεπόταν ότι θα μπορούσε να προσαρτηθεί στην Ελλάδα μετά από 5 χρόνια με δημοψήφισμα.
Επιπλέον, το άρθρο 26 όριζε ακόμα ότι αν οι οθωμανικές αρχές δεν συναινούσαν στην εφαρμογή της, θα εξέπιπταν από την κυριαρχία τους στην Κωνσταντινούπολη, την οποία θα μπορούσε να καταλάβει η Ελλάδα.
Στις 16 Δεκεμβρίου 2019, στο τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αμέσως μετά τη δεύτερη συνάντησή του με τον Φαγιέζ Αλ Σάραζ στο ανάκτορο του Ντολμά Μπαχτσέ, αναφέρθηκε στην Συνθήκη των Σεβρών «Χάρις σε αυτή τη στρατιωτική και ενεργειακή συνεργασία ανατρέψαμε τη Συνθήκη των Σεβρών» ανέφερε.
Γι’ αυτόν, όπως και για τους πιστούς του ακόλουθους, όπως ο εθνικιστής ναύαρχος, Τζεμ Γκιουρντενίζ. Υπέρμαχοι του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», βαθιά αντικεμαλιστές, πιστεύουν ότι η Συνθήκη της Λωζάννης είναι απλά μία βελτιωμένη Συνθήκη των Σεβρών, την οποία θέλουν να σβήσουν επαναφέροντας στα προ του 1900 εδαφική κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας φτάνοντας στο πρότυπό του, Σουλεϊμάν Α΄ γνωστός ως ο Μεγαλοπρεπής ή “Κανουνί” ( σημαίνει ο Νομοθέτης), που ήταν ο δέκατος Σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και επί της βασιλείας του έφτασε στην μέγιστη γεωγραφική της επέκταση.
Εγκλωβισμένος στο «Σύνδρομο των Σεβρών» και το ραντεβού με την αναθεώρηση της ιστορίας, που επιδιώκει να κλείσει, ο Τούρκος Πρόεδρος έχει αρχίσει και γίνεται πλέον προβλέψιμος σε πολλές κινήσεις του.