Με την οργή να ξεχειλίζει στο Λίβανο, για την έκρηξη με τους δεκάδες νεκρούς και τους χιλιάδες τραυματίες, η κυβέρνηση διαρρέει ότι οι έρευνες στρέφονται και προς άλλες κατευθύνσεις πλην της διαφθοράς και της εγκληματικής αμέλειας ετών, με τον πρόεδρο Μισέλ Αούν να μην αποκλείει η τραγωδία να οφείλεται σε «ξένο δάκτυλο».
Σύμφωνα με δήλωση του, οι έρευνες για τα αίτια στρέφονται γύρω από τρία σημεία: «Πρώτα πώς μπήκαν και αποθηκεύτηκαν στη χώρα αυτές οι ποσότητες του εκρηκτικού υλικού. Δεύτερον εάν η έκρηξη ήταν αποτέλεσμα αμέλειας ή ένα δυστύχημα και τρίτον ερευνάται η πιθανότητα ξένης εμπλοκής».
Οπως είπε ο Αούν, ζήτησε από τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν να προμηθεύσει στην κυβέρνηση αεροφωτογραφίες για να διαπιστωθεί εάν υπήρξε παρέμβαση αεροσκάφους ή πυραύλου. Συμπλήρωσε, δε ότι εάν το Παρίσι δεν μπορεί να παραδώσει τέτοιο υλικό, θα ζητηθεί από άλλες χώρες.
Ηδη, λίγες ώρες μετά την επίθεση ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι πρόκειται για «επίθεση», ενώ το Ισραήλ έσπευσε να αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη στην τραγωδία.
Σήμερα κυκλοφορούν βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- ορισμένα από την Τουρκία- που φαίνεται να δείχνουν «πύραυλο» να πλήττει το λιμάνι και τα οποία χαρακτηρίζονται fakenews.
Μακραίνει ο κατάλογος των νεκρών, εκκλήσεις για διεθνή βοήθεια
Ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού ανήλθε σε 154, με τον υπουργό Υγείς, Χαμάντ Χάσαν, να λέει ότι ένας στους πέντε από τους περίπου 5.000 ανθρώπους που τραυματίστηκαν στην έκρηξη που σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη, χρειάστηκε νοσηλεία και πως 120 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Την ίδια στιγμή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει έκκληση για 15 εκατομμύρια δολάρια ώστε να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες στον τομέα υγείας στον Λίβανο έπειτα από την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού.
Η έκρηξη κατέστρεψε 17 εμπορευματοκιβώτια που περιείχαν ιατρικές προμήθειες του ΠΟΥ, περιλαμβανομένου προστατευτικού εξοπλισμού, ανέφερε σε ανακοίνωσή του αργά χθες το βράδυ το περιφερειακό γραφείο της υπηρεσίας για την Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό, σε συνεργασία με τον Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, σχεδιάζεται μια περιβαλλοντική αξιολόγηση των επιπτώσεων των αναθυμιάσεων που προκλήθηκαν από την έκρηξη του νιτρικού αμμωνίου.
Από την πλευρά της, η Unicef, ανακοίνωσε ότι υπάρχει ανάγκη για 8,25 εκατομμύρια δολάρια.
«Οι ανάγκες είναι τεράστιες και άμεσες», δήλωσε η εκπρόσωπος της Unicef Μαριξί Μερκάντο τονίζοντας ότι «έως και 100.000 παιδιά είναι εκτοπισμένα», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μετά την καταστροφή των σπιτιών τους και των σχολείων τους από την έκρηξη.
Η Unicef ευελπιστεί να συγκεντρώσει 8,25 εκατομμύρια δολάρια «και αυτή είναι μια πρώτη έκκληση», όπως πρόσθεσε η Μερκάντο.
Από την πλευρά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύθηκαν να παράσχουν πάνω από 17 εκατομμύρια δολάρια αρχική βοήθεια για τον Λιβανο.
Σε ανακοίνωσή της η αμερικανική πρεσβεία στη Βηρυτό αναφέρει πως η αρωγή περιλαμβάνει διατροφική βοήθεια, ιατρικό εξοπλισμό και οικονομική βοήθεια για τον λιβανέζικο Ερυθρό Σταυρό. «Ανακοινώσεις για επιπλέον βοήθεια και αρωγή θα ακολουθήσουν προσεχώς», προστίθεται στην ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ.
Στον Λίβανο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μεταβαίνει αύριο στη Βηρυτό, όπως αναφέρει ο ίδιος με ανάρτησή του στο τουίτερ. Ο Σαρλ Μισέλ σημειώνει ότι «ταξιδεύω αύριο στη Βηρυτό για να εκφράσω την αλληλεγγύη της Ευρώπης προς τον λαό του Λιβάνου».
Ο κ. Μισέλ συμπληρώνει ότι «είμαστε σοκαρισμένοι και λυπημένοι, είμαστε στο πλευρό όλων εκείνων που έχουν πληγεί και θα παρέχουμε βοήθεια» ενώ επισημαίνει ότι θα έχει συναντήσεις «με τον Πρόεδρο του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, τον Πρόεδρο της Βουλής Ναμπί Μπέρι και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου των Υπουργών Χασάν Ντιάμπ».