Γερμανία: 25% του πληθυσμού μετανάστες ή με μεταναστευτικές ρίζες

Περισσότεροι από το ένα τέταρτο των κατοίκων της Γερμανίας είναι μετανάστες ή έχουν ρίζες από μετανάστες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Κάπου 21,2 εκατομμύρια ή το 26% του συνολικού πληθυσμού έχουν «μεταναστευτικό ιστορικό», όπως δείχνουν τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Αρχής. Αυτός ο αριθμός συνιστά αύξηση κατά 2,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, η μικρότερη ποσοστιαία αύξηση από το 2011.

Η μεγαλύτερη ομάδα, με περίπου 13%, η οποία έχει μεταναστευτικό ιστορικό, κατάγονταν αρχικά από την Τουρκία ή είχαν ρίζες από εκεί. Ακολουθούν άνθρωποι με ρίζες ή καταγωγή από την Πολωνία και τη Ρωσία. Το 65% όλων των μεταναστών έχουν ευρωπαϊκές ρίζες.

Στη Γερμανία θεωρείται κάποιος ότι έχει «μεταναστευτικό ιστορικό» εάν ο ίδιος ή τουλάχιστον ένας από τους γονείς του έχει γεννηθεί μη-Γερμανός πολίτης. Περίπου 11,1 εκατομμύρια άνθρωποι ή το 51% του συνόλου όσων έχουν μεταναστευτικό ιστορικό έχουν γεννηθεί Γερμανοί πολίτες.

Υπάρχει ακόμα μεγάλη διαφορά ανάμεσα στους αριθμούς των μεταναστών που ζουν στη δυτική και την ανατολική Γερμανία.

Το βορειοδυτικό κρατίδιο της Βρέμης έχει το υψηλότερο ποσοστό πληθυσμού με μεταναστευτικές ρίζες – το 36,5% του συνολικού πληθυσμού – ενώ στο ανατολικό κρατίδιο της Θουριγγίας ο αριθμός είναι μόνο 7,8%.

Μετά τη διάσπαση της χώρας σε Ανατολική και Δυτική μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η δυτική Γερμανία προσκάλεσε εκατομμύρια ξένους εργάτες, προκειμένου να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση, πολλοί από τους οποίους έμειναν εκεί για πάντα.

Αντίθετα, ελάχιστοι επιτρεπόταν να μείνουν και να δουλέψουν στην Ανατολική Γερμανία. Τριάντα χρόνια μετά την επανένωση το 1990, αυτές οι διαφορές είναι ακόμα ορατές.

Τα καινούρια στοιχεία δείχνουν επίσης ότι οι άνθρωποι με μεταναστευτικές ρίζες υπερ-εκπροσωπούνται ακόμα στις χαμηλά αμοιβόμενες δουλειές  και υπο-εκπροσωπούνται σε επαγγέλματα που απαιτούν ακαδημαϊκή μόρφωση. Εκπροσωπούνται με περίπου 55% στους καθαριστές/στριες και 30% σ’ εκείνους που φροντίζουν ηλικιωμένους, αλλά μόνο με 11% στους δασκάλους.

Πηγή: efsyn.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.