Η αμερικανική Γερουσία δεν ψήφισε κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τους S-400: Διαλύθηκαν και οι τελευταίες αυταπάτες

Για άλλη μια φορά στην Αθήνα κατάλαβαν πως το τι ψηφίζει και τι λέει το Κογκρέσο στις ΗΠΑ δεν έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς η Γερουσία είναι αυτή που εγκρίνει τι θα γίνει νόμος του κράτους και ο Αμερικανός πρόεδρος είναι αυτός που θα το κάνει νόμο του κράτους με την δική του υπογραφή.

Η Γερουσία υπερψήφισε με ψήφους 86 έναντι 14 το νομοσχέδιο για τον Προϋπολογισμό Εθνικής Άμυνας του 2021, ωστόσο από το κείμενο απουσιάζει η παράγραφος που είχε εγκριθεί την Τετάρτη από τη Βουλή και ζητά από τον πρόεδρο Τραμπ να επιβάλλει κυρώσεις CAATSA στην Τουρκία για την αγορά των S-400, ένα μήνα μετά την υπογραφή του προϋπολογισμού σε νόμο.

Όπως αναφέρουν πηγές της Γερουσίας, η σχετική τροπολογία που υπέβαλε ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, Τζιμ Ρις απορρίφθηκε από τον ηγέτη της πλειοψηφίας Μιτς ΜακΚόνελ, ο οποίος έχει αποτρέψει αρκετά νομοσχέδια εναντίον της Τουρκίας να τεθούν σε ψηφοφορία στην ολομέλεια της Γερουσίας.

Τα δύο κείμενα του προϋπολογισμού πρόκειται τώρα να αποτελέσουν αντικείμενο μακράς διαπραγμάτευσης μικτής επιτροπής αποτελούμενης από μέλη και των δύο σωμάτων τα οποία έχουν και τον τελικό λόγο για το περιεχόμενο τους.

Όπως γίνεται κατανοητό είναι δύσκολο ακόμα και να φτάσει προς ψήφιση μια «παράγραφος» αρνητική για την Άγκυρα.

Γενικά στις ΗΠΑ ακολουθείται μια τακτική του «καλού» και του «κακού» αστυνομικού. Κάποιοι παίζουν το ρόλο του «καλού» και ότι ακούν τα ελληνικά συμφέροντα (μπορεί να το κάνουν και όντως επειδή το πιστεύουν αλλά βασικά τους επιτρέπουν να υπάρχουν για το απαραίτητο «ξεκάρφωμα») και οι υπόλοιποι διατηρούν την παραδοσιακή αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Ποτέ να μην θίγεται καίρια η Τουρκία όπως και η Σ.Αραβία καθώς θεωρούνται καίριες χώρες για την αμερικανική παγκόσμια γεωστρατηγική. Οι πρώτοι είναι απαραίτητοι για τα Στενά και οι δεύτεροι για να διατηρούν το δολάριο ως κυρίαρχο νόμισμα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.