Μια ακόμη συνεδρίαση ευρωπαϊκού οργάνου ολοκληρώθηκε χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα.
Το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. υπό τον ύπατο εκπρόσωπο για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ κατέληξε ουσιαστικά, σε αυτή τη φάση σε μια επίκληση στη λογική (;) και το συναίσθημα (;) του Ερντογάν ζητώντας «άμεση επανεξέταση και αλλαγή της απόφασης για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί» μεταθέτοντας αποφάσεις για το μέλλον.
«Η απόφαση αναπόφευκτα καλλιεργεί δυσπιστία, προκαλεί νέες διχόνοιες (…) και υπονομεύει τις προσπάθειές μας για διάλογο. Καλούμε τις τουρκικές αρχές άμεσα να επανεξετάσουν και να αλλάξουν την απόφαση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπορέλ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση. Χωρίς φυσικά αυτό να επηρεάζει στο παραμικρό τον Ερντογάν που έχει αποδείξει ότι δεν υπολογίζει ρητορικές παρακλήσεις.
Βέβαια, ο χρόνος τρέχει και στις 24 Ιουλίου θα γίνει η πρώτη προσευχή μέσα στην Αγία Σοφία και ως εκ τούτου είναι βέβαιο ότι η Ευρώπη απλώς θα τρέχει για μια ακόμη φορά πίσω από τις εξελίξεις.
Πάντως, μέσα στο συμβούλιο διαμορφώθηκαν ουσιαστικά δυο μπλοκ. Από τη μια πλευρά η Γαλλία, η Αυστρία, το Λουξεμβούργο, η Σλοβακία και η Σουηδία συντάχθηκαν με την Ελλάδα και την Κύπρο ζητώντας να προχωρήσει η ΕΕ σε αποφασιστικές κινήσεις κατά της Τουρκίας.
Από την άλλη Γερμανία, Ρουμανία και Βουλγαρία ζήτησαν απλώς να ξεκινήσει επίσημος διάλογος με την Τουρκία.
Φυσικά, λίγο νωρίτερα η Γερμανία είχε φροντίσει να δώσει το στίγμα της δημοσίως όταν κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωνε ότι είναι πολιτιστικό θέμα μεταξύ της Τουρκίας και της Unesco.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών
1. Δεν υπήρξε απόφαση για να δοθεί εντολή για να γίνει διαπραγματευση με την Τουρκία.
2. Ο ΥΕ θα διερευνήσει τρόπους για μείωση της έντασης με την Τουρκία αυστηρά στη βάση των κατα καιρούς σχετικών συμπερασμάτων του Συμβουλίου.
3. Με αφορμή την συνέχιση των τουρκικών γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου και των απειλών εναντίων της Ελλάδας ζητήθηκε από την ΕΥΕΔ να ετοιμάσει έγγραφο επιλογών για περαιτέρω μέτρα εναντίον της Τουρκίας.
4. Παράλληλα, να συνεχιστούν οι εργασίες επί των προτάσεων της Κύπρου για πρόσθετες κυρώσεις σύμφωνα με προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου. Την Πέμπτη θα συνεδριάσει για τον σκοπό αυτό η αρμόδια Ομάδα Εργασίας Relex.
5. Η συζήτηση για το μέλλον των Ευρωτουρκικων Σχέσεων θα συνεχιστεί στο Gymnich στο Βερολίνο τον Αύγουστο
6. Το Συμβούλιο καταδικάζει έντονα την Αποφαση για την Αγια Σοφια και καλεί την τουρκική κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφαση της.
Η δήλωση Δένδια
«Κατόπιν αιτήματος της Ελλάδος, υπήρξε ευρύτατη συναίνεση για την εκπόνηση καταλόγου περαιτέρω μέτρων εάν η Τουρκία προχωρήσει την παραβατική συμπεριφορά της» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας εξερχόμενος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.
Ειδικότερα, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε:
«Η κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας και ο εξαυταρχισμός της Τουρκίας ήταν στο επίκεντρο της συζήτησής μας. Υπήρξε ισχυρή καταδίκη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ζητήθηκε, μάλιστα, από την Τουρκία να αναθεωρήσει και να αναστρέψει την απόφασή της.
Αναφέρθηκα, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, στις σοβαρές επιπτώσεις της τουρκικής παραβατικότητας στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Είμαι ικανοποιημένος, διότι οι εταίροι εξέφρασαν αλληλεγγύη έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Υπήρξε ευρύτατη συναίνεση να εκπονηθεί, κατόπιν αιτήματός μας, κατάλογος κατάλληλων περαιτέρω μέτρων, δηλαδή κυρώσεων, που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να απαντήσει αποτελεσματικά εάν η Τουρκία προχωρήσει στην παραβατική συμπεριφορά της.
Συμφωνήσαμε όπως ο κ. Μπορέλ διερευνήσει τρόπους για τη μείωση των εντάσεων με την Τουρκία, αυστηρά, όμως, στη βάση των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου.
Η τουρκική παραβατικότητα θα συζητηθεί, κατόπιν επιθυμίας της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς, εκ νέου στο άτυπο Συμβούλιο του Αυγούστου στο Βερολίνο και όχι στο τακτικό Συμβούλιο το Σεπτέμβριο, όπως ήταν η αρχική τοποθέτηση.
Ενημέρωσα, επίσης, τους συναδέλφους ότι θα ζητήσω τη σύγκληση εκτάκτου Συμβουλίου, εάν η Τουρκία μέχρι το άτυπο Συμβούλιο κλιμακώσει την παραβατική συμπεριφορά της.
Τέλος, ως προς τη Λιβύη, υπήρξε αναφορά από σειρά χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, στην παραβίαση του εμπάργκο από την Τουρκία, καθώς και καταδίκη του επεισοδίου που αφορά στο γαλλικό πολεμικό πλοίο. Επίσης, εκλήθη ευθέως η Τουρκία να επιδείξει εποικοδομητική στάση και να σταματήσει τις παραβιάσεις του εμπάργκο των όπλων στη Λιβύη».