Αιθιοπία: Ματωμένες διαδηλώσεις στην Αντίς Αμπέμπα

Τρεις εκρήξεις είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί και να σκοτωθεί αδιευκρίνιστος αριθμός ανθρώπων στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας Αντίς Αμπέμπα σήμερα, κατά τη διάρκεια των ματωμένων διαδηλώσεων που προκάλεσε ο θάνατος ενός δημοφιλούς τραγουδιστή, μεταδίδουν πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα το αρχηγείο της ομοσπονδιακής αστυνομίας.

«Ορισμένοι από εκείνους που τοποθέτησαν τη βόμβα σκοτώθηκαν, όπως και αθώοι πολίτες», είπε ο αρχηγός της αστυνομίας Εντεσάου Τασέου.

Ο ίδιος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις εκρήξεις, ανέφερε, ωστόσο, πως ένας αστυνομικός σκοτώθηκε επίσης στην πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια μιας αντιπαράθεσης με τους σωματοφύλακες ενός μεγιστάνα των ΜΜΕ, ο οποίος στη συνέχεια συνελήφθη.

Οι εκρήξεις ήρθαν σε συνέχεια του βίαιου θανάτου τουλάχιστον οκτώ ανθρώπων και δεκάδων άλλων τραυματισμένων στις ταραχές που ξέσπασαν στην πόλη Αντάμα της Αιθιοπίας, μετά τη δολοφονία του τραγουδιστή.

Σύμφωνα με τον Δρ. Μεκόνεν Φεγίσα, τον ιατρικό διευθυντή του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Αντάμα, έξι άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή καθ’ οδόν για το νοσοκομείο και άλλοι δύο ξεψύχησαν στην εντατική όπου είχαν μεταφερθεί. Από τους περίπου 80 τραυματίες, οι περισσότεροι είχαν πυροβοληθεί, όμως ορισμένοι είχαν χτυπηθεί από πέτρες ή τους είχαν μαχαιρώσεις. Η Αντάμα απέχει περίπου 90 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Αντίς Αμπέμπα.

Εκατοντάδες νεαροί, οργισμένοι από τη δολοφονία του δημοφιλούς τραγουδιστή, κατέβηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της Αιθιοπίας και σε άλλες πόλεις και πυρπόλησαν λάστιχα, με τις ταραχές να επεκτείνονται μέχρι και τη γενέτειρα και πολιτικό προπύργιο του πρωθυπουργού Άμπιι Άχμεντ.

Ο πρωθυπουργός έκανε έκκληση για ηρεμία μετά τη δολοφονία του Χακαλού Χουντίσα, ενός μουσικού της φυλής Ορόμο, τα πολιτικά τραγούδια του οποίου αποτέλεσαν το σάουντρακ των κινητοποιήσεων που βοήθησαν να ανέλθει στην εξουσία ο Άμπιι Άχμεντ, πριν από δύο χρόνια. Με μια ανάρτησή του στο Twitter ο Άμπιι εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και δεσμεύτηκε ότι η υπόθεση θα ερευνηθεί.

Στα βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ένα μεγάλο πλήθος έχει περικυκλώσει το αυτοκίνητο που λέγεται ότι μεταφέρει τη σορό του Χακαλού και κινείται αργά με κατεύθυνση τη γενέτειρά του, την πόλη Άμπο, που απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από την Αντίς Αμπέμπα. Σε άλλες φωτογραφίες, οι διαδηλωτές γκρεμίζουν και αποκεφαλίζουν ένα άγαλμα του πρώην αυτοκράτορα Χαϊλέ Σελασιέ στην πόλη Χαράρ της επαρχίας Ορόμο. Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την νας τηλεοπτικός σταθμός που ανήκει σε έναν εξέχοντα πολιτικό αντίπαλο του Άμπιι, τον μεγιστάνα των μμε Τζαουάρ Μοχάμεντ – επίσης από την φυλή των Ορόμο – ανέφερε ότι αστυνομικοί συνέλαβαν τον Τζαουάρ επειδή οι σωματοφύλακές του αρνήθηκαν να αφοπλιστούν. Συνελήφθη επίσης ο Μπεκέλε Γκέρμπα, ο ηγέτης ενός αντιπολιτευόμενου κόμματος των Ορόμο.

«Δεν σκότωσαν μόνο τον Χακαλού. Πυροβόλησαν την καρδιά του Έθνους των Ορόμο»

Ο σταθμός αναγκάστηκε να μεταδώσει το πρόγραμμά του δορυφορικά από τη Μινεσότα των ΗΠΑ επειδή αστυνομικοί επέδραμαν στην έδρα του και συνέλαβαν τους εργαζόμενους, σύμφωνα πάντα με το κανάλι αυτό. «Δεν σκότωσαν μόνο τον Χακαλού. Πυροβόλησαν την καρδιά του Έθνους των Ορόμο, για άλλη μια φορά! Μπορείτε να μας σκοτώσετε, όλους, αλλά δεν μπορείτε να μας σταματήσετε ποτέ» έγραψε στο Facebook ο Τζαουάρ, λίγο πριν συλληφθεί. Οι υποστηρικτές του έχουν εμπλακεί και στο παρελθόν σε βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία.

Ο αστυνομικός διευθυντής Γκέτου Αργκάου είπε αργά το βράδυ της Δευτέρας στα δημόσια μέσα ενημέρωσης ότι ο Χακαλού πυροβολήθηκε γύρω στις 21.30, τοπική ώρα και ότι έχουν συλληφθεί ορισμένοι ύποπτοι. Δεν έδωσε όμως περισσότερες διευκρινίσεις.

 

Ο διάσημος τραγουδιστής υπήρξε πολιτικός κρατούμενος

Ο Χακαλού, που υπήρξε πολιτικός κρατούμενος, έγινε διάσημος κατά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν από την επαρχία Ορόμο και οδήγησαν στην ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Άμπιι, το 2018. Με αυτόν τον τρόπο τερματίστηκε η κυριαρχία των Τιγραγιανών που κυβερνούσαν επί δεκαετίες τη χώρα.

«Το κυβερνών κόμμα και ο πρωθυπουργός δεν θα είχαν ανέλθει στην εξουσία χωρίς την τεράστια συμβολή του Χακαλού στο κίνημα διαμαρτυρίας των Ορόμο», σχολίασε ο Αουόλ Άλο, λέκτορας νομικής στο Πανεπιστήμιο Κίλι της Αγγλίας, ο οποίος έχει γράψει για τη μουσική του Χακαλού.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.