ΠΟΥ: Η πανδημία επιταχύνεται, το εμβόλιο αργεί

Σε εγρήγορση κάλεσε για άλλη μια φορά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σχετικά με τον νέο κορονοϊό, προειδοποιώντας πως η πανδημία απέχει πολύ από το τέλος της και ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε αν και πότε θα βρεθεί κάποιο αποτελεσματικό εμβόλιο.

Την ώρα που τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως ξεπέρασαν τα 10 εκατομμύρια και οι νεκροί από Covid-19 τους 500.000, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, προειδοποιεί ότι η πανδημία «επιταχύνεται».

«Αύριο συμπληρώνονται έξι μήνες αφότου ο ΠΟΥ έλαβε τις πρώτες αναφορές σχετικά με τα κρούσματα πνευμονίας άγνωστης προέλευσης στην Κίνα», είπε ο Γκεμπρεγέσους. «Θέλουμε όλοι μας να τελειώσει αυτό. Όλοι θέλουμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας. Όμως η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι (η πανδημία) ακόμη απέχει πολύ από το τέλος της. Μολονότι πολλές χώρες έχουν κάνει κάποια πρόοδο, η πανδημία στην πραγματικότητα επιταχύνεται», πρόσθεσε, στη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να ξεκινήσει μια αποστολή του ΠΟΥ στην Κίνα η οποία θα βοηθήσει στην έρευνα της προέλευσης του νέου κορονοϊού.

Ο επικεφαλής του προγράμματος αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν, είπε στην ίδια συνέντευξη ότι έχει γίνει τεράστια πρόοδος για την ανάπτυξη ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου για την ασθένεια, όμως ακόμη δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η προσπάθεια αυτή θα είναι επιτυχημένη. Μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο οι χώρες θα πρέπει να καταπολεμήσουν την ασθένεια και να ανακόψουν την εξάπλωσή της κάνοντας εξετάσεις, απομονώνοντας τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και ιχνηλατώντας τις επαφές τους, πρόσθεσε. Επαίνεσε μάλιστα την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τη Γερμανία για τη στρατηγική που ακολουθούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο Ράιαν χαρακτήρισε «δύσκολη» την κατάσταση στην αμερικανική ήπειρο, τονίζοντας ότι η Βραζιλία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια «μεγάλη πρόκληση», σημειώνοντας ότι ο ίδιος θα ενθάρρυνε τη χώρα αυτή να συνδυάσει πιο συστηματικά τις προσπάθειες που καταβάλλονται σε ομοσπονδιακό και σε πολιτειακό επίπεδο.

«Δεν μπορούμε να νικήσουμε αυτόν τον ιό με ιδεολογίες», υπογράμμισε.

«Πράσινο φως» σε εμβόλιο στον στρατό της Κίνας

Στο μεταξύ, ο κινεζικός στρατός επέτρεψε σήμερα τη χρήση στις τάξεις του ενός εμβολίου κατά του Covid-19, που αναπτύχθηκε από κοινού από ένα ινστιτούτο στρατιωτικής έρευνας και μια φαρμακευτική εταιρία, ανακοίνωσε η εταιρία.

Τα μισά σχεδόν από τα 17 εμβόλια που είναι στη φάση των κλινικών δοκιμών (δηλαδή δοκιμάζονται σε ανθρώπους) αναπτύχθηκαν από κινεζικά εργαστήρια και ινστιτούτα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΠΟΥ.

Ανάμεσα σε αυτά, η κινεζική εταιρία CanSinoBIO συνεργάζεται με τη Στρατιωτική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών για την παρασκευή ενός από τα πιο εξελιγμένα σήμερα εμβόλια κατά της Covid-19.

«Τα δεδομένα των κλινικών δοκιμών έδειξαν ένα καλό προφίλ ασφάλειας και υψηλά επίπεδα ανοσολογικής κυτταρικής και χημικής απάντησης», επισημαίνει με ικανοποίηση η εταιρία σε ανακοίνωση στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ όπου είναι εισηγμένη.

Αναφέρει ότι η Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή, το θεσμικό όργανο στο οποίο υπάγεται ο κινεζικός στρατός, έδωσε το πράσινο φως στις 25 Ιουνίου για χρήση του εμβολίου στους στρατιώτες.

Δεν είναι σαφές επί του παρόντος αν η άδεια αυτή συνιστά μια εκστρατεία εμβολιασμού στις τάξεις του στρατού, που αριθμεί σχεδόν δύο εκατομμύρια μέλη. Το υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε σε αίτημα του Γαλλικού Πρακτορείου για σχολιασμό.

Η CanSinoBIO υπογράμμισε επίσης στην ανακοίνωσή της ότι ακόμη δεν μπορεί να εγγυηθεί αν το εμβόλιό της θα διατεθεί στην αγορά για το ευρύ κοινό.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΠΟΥ, εκτός από τα 17 εμβόλια κατά της Covid-19 που δοκιμάζονται στον άνθρωπο, 132 άλλα είναι στη φάση της προκλινικής αξιολόγησης.

Κανένα εμβόλιο δεν έχει λάβει άδεια για τη διάθεσή του στην αγορά.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.