Η τουρκική επέμβαση στη σύγκρουση στη Λιβύη προκάλεσε το αρνητικό αποτέλεσμα για την περιοχή:
η ισορροπία δυνάμεων άλλαξε και το GNA απελευθέρωσε την Τρίπολη από τις δυνάμεις του LNA και πρόσφατα ξεκίνησε μια επίθεση μεγάλης κλίμακας στην πόλη Σύρτη.
Στις 6 Ιουνίου μετά από διαπραγματεύσεις με τον Διοικητή του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), τον Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ και τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης Aguila Saleh Issa – Abdel Fattah, ο Al-Sisi, ο πρόεδρος της Αιγύπτου εξέδωσε τη Διακήρυξη του Καΐρου.
Η διακήρυξη βασίζεται στις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη τον Ιανουάριο.
Σύμφωνα με τη Διακήρυξη του Καΐρου, «όλα τα μέρη δεσμεύονται να σταματήσουν τις εχθροπραξίες από τις 6 π.μ. τοπική ώρα τη Δευτέρα 8 Ιουνίου». Επιπλέον, προβλέπει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών μιας κοινής στρατιωτικής επιτροπής με τη μορφή 5 + 5 (πέντε εκπρόσωποι από κάθε πλευρά).
Η περαιτέρω πρόοδος σε άλλα ζητήματα, όπως η πολιτική, η οικονομική και η ασφάλεια, θα εξαρτηθεί από την επιτυχία του έργου της.
Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι η Τουρκία παίζει «το επικίνδυνο παιχνίδι» στη Λιβύη. «Δεν θέλω σε έξι μήνες, ή σε ένα ή δύο χρόνια, να βλέπω ότι η Λιβύη βρίσκεται στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Συρία», πρόσθεσε.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε την Τετάρτη 24 Ιουνίου σε δήλωση, μετά την επίσκεψη του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτικής Ασφάλειας Josep Borrel στον Έβρο ότι, η Τουρκία «συνεχίζει να υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα, καθώς και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο», προκαλώντας προβλήματα σε όλους τους γείτονές της. «Η Τουρκία παραβιάζει συνεχώς την κυριαρχία της Λιβύης, της Συρίας, του Ιράκ και του εταίρου μας στην ΕΕ, της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στη Λιβύη, και πάλι σαφώς αγνοώντας τη διεθνή νομιμότητα, παραβιάζει το εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών για την επιδίωξη των νεο-Οθωμανικών φιλοδοξιών της.
Αγνοεί ανοιχτά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ευρώπης για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας », δήλωσε ο Δένδιας.
Η Τουρκία απέρριψε τη Διακήρυξη του Καΐρου:
Η «Πρωτοβουλία του Καΐρου» για τον Λιβυκό διακανονισμό «δεν είναι πειστική» και ειλικρινής, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Μετά τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Διακήρυξης του Καΐρου, ο Φαγιέζ Αλ-Σαρράζ προέτρεψε τα στρατεύματα του GNA να «συνεχίσουν το δρόμο τους» προς τη Σύρτη.
Η πρόσφατη επιτυχία των στρατευμάτων του GNA οφείλεται στη συμμετοχή σύριων μισθοφόρων, που συνδέονται με τζιχαντιστές, οι οποίοι στάλθηκαν ενεργά στη Λιβύη από την Τουρκία για να πολεμήσουν ενάντια στο LNA από τον Μάιο του 2019.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR), ο αριθμός των μαχητών από τις φιλο-Τουρκικές συριακές φατρίες σήμερα μπορεί να είναι πάνω από 18.000. Γενικά, οι μισθοφόροι προέρχονται από την Ταξιαρχία Αλ Μουτασίμ, την Ταξιαρχία Σουλτάνου Μουράτ, την Ταξιαρχία Βόρειων Γερακιών, Αλ-Χαμάττ και Σουλεϊμάν Σάχ.
Οι μισθοφόροι είχαν ενημερωθεί πως θα πληρώνονται 1500-2000 $ το μήνα, αλλά ο τρέχων μηνιαίος μισθός κάθε μαχητή είναι περίπου 400 $.
Η πολιτική της Τουρκίας στην περιοχή της Λιβύης αντιπροσωπεύει την καταστροφική νεο-οθωμανική και παν ισλαμική στρατηγική, η οποία βασίζεται στις νεοαποικιακές φιλοδοξίες.
Η πιθανή εξήγηση για την επέμβαση στη Λιβύη είναι η αστάθεια στην ίδια την Τουρκία και η απώλεια δημοτικότητας του Ερντογάν (η υποστήριξη του κόμματος AKP προήλθε από το 33,9 το Φεβρουάριο του 2020 στο 30,7 το Μάιο του 2020 σύμφωνα με τη Metropol).
Ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποιεί το ισλαμικό αφήγημα (στη Λιβύη ως πόλεμο από την πλευρά του GNA, στην Τουρκία – την πρωτοβουλία να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί) για τη νομιμοποίηση της εξουσίας του.
Ο Karagül, αρθρογράφος στα μέσα ενημέρωσης «Yeni Safak» της Τουρκικής Δημοκρατίας, γράφει ανοιχτά ότι «η Τουρκία δεν θα αποσυρθεί ποτέ από τη Λιβύη. Δεν θα σταματήσει πριν επιτύχει τον στόχο της »
Απειλή για την ΕΕ
Το αρνητικό αποτέλεσμα της νεοθωμανικής ατζέντας στη Λιβύη είναι η απειλή της νέας μεταναστευτικής κρίσης, η οποία μπορεί να αναβιώσει στην ΕΕ.
Τον Μάρτιο του 2020 ο Τούρκος ηγέτης Ρετζέπ Ταγίπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε, ότι η Τουρκία δεν θα κλείσει τα σύνορα για τους πρόσφυγες έως ότου η ΕΕ εκπληρώσει τις υποσχέσεις της προς την Άγκυρα.
Πρόσφατα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου τόνισε την αναμονή ενός νέου κύματος προσφύγων στην Ευρώπη μετά την σταθεροποίηση της κατάστασης του COVID-19.
Εάν η Τουρκία ανταποκριθεί σε αυτήν την πρόκληση, η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει μια νέα κρίση μετανάστευσης και οι κοινωνικές της υπηρεσίες θα αισθανθούν το κύριο πλήγμα από το νέο κύμα προσφύγων.
Το άλλο μέτωπο της απειλής είναι το κόστος της Λιβύης, το σημείο εκκίνησης για το ταξίδι των μεταναστών στην Ευρώπη.
Σχεδόν 2.000 Τούρκοι υποστηριζόμενοι από τη Συρία μαχητές που μεταφέρθηκαν στη Λιβύη τους τελευταίους πέντε μήνες έχουν φύγει από τη Λιβύη για την Ευρώπη, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR).
Τα μέτρα της Ε.Ε αποδείχτηκε περίτρανα πως δεν αποδίδουν στην πράξη…για να αντιμετωπίσουν ενεργά την τουρκική πολιτική στη Λιβύη: η Γαλλία έχει ήδη κατηγορήσει τη στάση του ΝΑΤΟ και την αδράνεια του σε αυτό το ζήτημα.
Ο Γάλλος πρόεδρος έχει ήδη συζητήσει το θέμα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και αναμένονται περισσότερες εξελίξεις τις επόμενες εβδομάδες.
Προκειμένου να προστατευθούν τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, είναι σημαντικό να προστατεύσουμε τη Λιβύη από την τουρκική επέκταση και να αποτρέψουμε τον Ερντογάν να αποκτήσει τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων της χώρας.