Το Ιράν και η Τουρκία συντονίζουν όλο και περισσότερο πολιτικές σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή καθώς συνεργάζονται σε διάφορα θέματα.
Η σχέση τους έχει αναπτυχθεί καθώς και οι δύο αντιτίθενται στον ρόλο των ΗΠΑ στη Συρία και έχουν άλλα κοινά συμφέροντα, όπως το εμπόριο για την αντιμετώπιση των κυρώσεων των ΗΠΑ και η καταπολέμηση των κουρδικών αντιφρονούντων ομάδων.
Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για μια εν μέρει κυνική πολιτική ανταλλαγών, αλλά υπάρχει ενότητα στην υποστήριξή τους προς τη Χαμάς και επίσης η αντιπάθειά τους προς το Ισραήλ, γεγονός που μπορεί να φέρει την Τεχεράνη και την Άγκυρα όλο και πιο κοντά σε θέματα σε όλη τη Μέση Ανατολή, από την Υεμένη έως τη Συρία.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Javad Zarif πήγε στην Τουρκία στις 15 Ιουνίου, μια από τις συναντήσεις υψηλού επιπέδου που είχε κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.
Η ατζέντα του ήταν ξεκάθαρη: θέλει η Τουρκία να βοηθήσει με ανακούφιση από κυρώσεις και εμπάργκο όπλων. Για την ενίσχυση των συναλλαγών το Ιράν θα βοηθήσει την Τουρκία σε πολλούς τομείς. Αυτό περιλαμβάνει την υποστήριξη του Ιράν στον ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη.
Η Τουρκία έχει στρατολογήσει σύριους μισθοφόρους για να πολεμήσουν στη Λιβύη, ώστε η Άγκυρα να μπορεί να εξασφαλίσει δικαιώματα γεωτρήσεων στα ανοικτά των ακτών.
Η Τουρκία έστειλε drone και όπλα στη Λιβύη για να υποστηρίξει την κυβέρνηση στην Τρίπολη ενάντια στον Χαφτάρ.
Η Αίγυπτος, υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες, απείλησε να παρέμβει για να εξισορροπήσει τον ρόλο της Τουρκίας.
Η Γαλλία και η Τουρκία συγκρούστηκαν και για τη Λιβύη.
Η Τουρκία και το Ιράν έχουν επίσης συντονιστεί για να επιτεθούν σε κουρδικές ομάδες μαχητών και ανταρτών, με την Τουρκία να ξεκινά τις επιχειρήσεις Claw-Eagle και Claw Tiger στο βόρειο Ιράκ στις 17 Ιουνίου.
Σε συντονισμό με το Ιράν, οι επιχειρήσεις στοχεύουν στην αύξηση των βάσεων της Τουρκίας στην κουρδική περιοχή του βόρειου Ιράκ και να αποκοπεί το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα από τα σύνορα του Ιράν.
Η Αραβική Ένωση, το Ιράκ και άλλες χώρες έχουν αντιταχθεί στην εισβολή στο βόρειο Ιράκ από την Τουρκία και το Ιράν.
Το Ιράν έχει αρχίσει να στοχεύει αυτό που αποκαλεί «τρομοκράτες» στα σύνορα Ιράν-Ιράκ όπου βρίσκονται κουρδικές κοινότητες.
Το κυβερνών κόμμα στην Τουρκία έχει τις ρίζες του στη Μουσουλμανική Αδελφότητα.
Η Αίγυπτος και τα κράτη του Κόλπου, εκτός από το Κατάρ, εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με τον ρόλο της Τουρκίας και του Ιράν στο Ιράκ.
Στις 19 Ιουνίου η Αίγυπτος καταδίκασε έντονα την ιρανική-τουρκική επίθεση στο Ιράκ.
Ο ιρανοτουρκικός συντονισμός στο βόρειο Ιράκ και τη Λιβύη μπορεί τώρα να στοχεύει στο Ισραήλ.
Το υπουργείο Θρησκευμάτων της Τουρκίας έχει πει στους Παλαιστίνιους ότι θα κινητοποιήσει το «ισλαμικό ummah», για να αμυνθούν κατά της Ιερουσαλήμ από την προσάρτηση. Το καθεστώς του Ιράν έχει επίσης δεσμευτεί να κάνει το θέμα με τους Παλαιστινίους «προτεραιότητα της ummah» ή της ισλαμικής κοινότητας.
Ανώτατος ηγέτης του Ιράν ζήτησε «ένοπλη αντίσταση» στις 21 Μαΐου.
Ο ανώτερος δικαστής του Ιράν και ο θρησκευτικός ηγέτης Ebrahim Raisi έχουν θέσει την Ιερουσαλήμ και τους Παλαιστινίους ως προτεραιότητα.
Η Τουρκία λοιπόν παίζει διπλό ρόλο στη Συρία, αλλά μπορεί να βρει ομοιότητες με το Ιράν και αλλού.
Αυτό συμβαίνει επειδή η Τουρκία και το Ιράν μοιράζονται εχθρότητα προς το Ισραήλ και προς τη Σαουδική Αραβία, και οι δύο συμπαθούν το Κατάρ και τη Χαμάς, και οι δύο θέλουν έναν μειωμένο ρόλο του Ισραήλ στην περιοχή.
Η Ιερουσαλήμ μπορεί να είναι το επόμενο σημείο πίεσης καθώς η προσάρτηση εξελίσσεται και η Τουρκία και το Ιράν χρειάζονται ένα άλλο ζήτημα για να ενθαρρύνουν τη λαϊκή υποστήριξη στις χώρες τους και στην περιοχή.
jpost.com