Οι ΗΠΑ θα «συνεχίσουν να μειώνουν» τη στρατιωτική παρουσία τους στο Ιράκ, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος «τους προσεχείς μήνες», ανέφεραν η αμερικανική και η ιρακινή κυβέρνηση σε κοινή ανακοίνωσή τους που εγγράφεται στο πλαίσιο του «στρατηγικού διαλόγου» που διεξάγουν.
«Οι δύο χώρες καταγράφουν το γεγονός ότι, υπό το φως των σημαντικών προόδων που έχουν σημειωθεί προς την εξάλειψη της απειλής του Ισλαμικού Κράτους, sτη διάρκεια των επόμενων μηνών οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να μειώνουν τις δυνάμεις του στο Ιράκ», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση, χωρίς να δίνονται ούτε συγκεκριμένοι αριθμοί ούτε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Η Ουάσιγκτον πρόκειται επίσης «να συζητήσει με την ιρακινή κυβέρνηση το καθεστώς των δυνάμεων που θα απομείνουν», προστίθεται.
«Οι ΗΠΑ επανέλαβαν ότι δεν επιδιώκουν ούτε απαιτούν μόνιμες βάσεις ή μόνιμη στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ», κατά την κοινή ανακοίνωση.
«Η ιρακινή κυβέρνηση δεσμεύθηκε να προστατεύει το στρατιωτικό προσωπικό του διεθνούς συνασπισμού» εναντίον του Ισλαμικού Κράτους «καθώς και τις ιρακινές εγκαταστάσεις όπου φιλοξενείται, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
Ο διάλογος των ΗΠΑ με τη νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μουστάφα αλ Καντίμι έχει σκοπό να αλλάξει ο τόνος στις επαφές των δύο κρατών, έπειτα από μήνες έντασης που σημαδεύτηκαν από τουλάχιστον τριάντα επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον αμερικανικών συμφερόντων, που η Ουάσιγκτον αποδίδει σε φιλοϊρανικές δυνάμεις.
Το αντιαμερικανικό αίσθημα στο Ιράκ γνώρισε έξαρση μετά τον θάνατο τον Ιανουάριο του ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί και του ηγέτη ιρακινής φιλοϊρανικής παραστρατιωτικής οργάνωσης σε αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη, την οποία διέταξε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Οι κατά πλειοψηφία σιίτες βουλευτές του Ιράκ απαίτησαν αμέσως μετά να φύγουν από τη χώρα οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις με απόφασή τους