Σοβαρά κενά ασφαλείας στην ΕΕ αποκαλύπτει ρεπορτάζ των New York Times, καθώς όπως αναφέρει επί τρία χρόνια χάκερ υπέκλεπταν διπλωματικές επικοινωνίες. Μάλιστα, το δημοσίευμα προχωράει ακόμα παρακάτω λέγοντας πως οι χάκερ κατάφεραν να διαβάσουν ευαίσθητα έγγραφα μέσω της… Κύπρου.
Συγκεκριμένα λοιπόν, οι χάκερ έστελναν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε διπλωμάτες στην Κύπρο. Αυτά το μηνύματα περιείχαν συνδέσμους με κακόβουλο λογισμικό, το λογισμικό εγκαθίσταντο στους υπολογιστές τους.
Με τον τρόπο αυτό κατάφεραν να πάρουν τους κωδικούς διπλωματών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ενωθούν με το σύστημα δεδομένων της ΕΕ και να διαβάζουν τις ανακοινώσεις, καθώς και εμπιστευτικές πληροφορίες.
Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, οι χάκερ κατάφεραν να κατεβάσουν χιλιάδες μηνύματα και τηλεγραφήματα στα οποία διπλωμάτες εκφράζουν την αγωνία τους για τις επιλογές του Ντόναλντ Τραμπ σε διάφορα ζητήματα, όπως τα προβλήματα στις σχέσεις με Ρωσία και Κίνα και τον κίνδυνο αναζωπύρωσης του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.
Όπως αναφέρουν οι New York Times, πάνω από 1.100 τηλεγραφήματα περιήλθαν στην κατοχή της εφημερίδας από την ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας «Area 1», η οποία εντόπισε την διαρροή. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι χάκερ εργάζονταν για λογαριασμό του κινεζικού στρατού.
«Μετά από μια δεκαετή εμπειρία στην παρακολούθηση των κινεζικών κυβερνο-επιχειρήσεων, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτή η εκστρατεία συνδέεται με την κυβέρνηση της Κίνας», δηλώνει εμπειρογνώμονας σε θέματα κυβερνοεπιθέσεων στην αμερικανική εφημερίδα.
Στα τηλεγραφήματα υπάρχουν πληροφορίες για συνομιλίες με ηγέτες διαφόρων χωρών, όπως της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ,που μοιράζονταν μεταξύ τους οι χώρες της ΕΕ.
Σ’ ένα από τα τηλεγραφήματα, Ευρωπαίοι διπλωμάτες χαρακτηρίζουν τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Πούτιν στη Φινλανδία ως «επιτυχημένη».
Σε άλλο τηλεγράφημα,αποκαλύπτονται λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζιπίνγκ, ο οποίος εμφανίζεται να χαρακτηρίζει την τακτική του Τραμπ απέναντι στο Πεκίνο ως «αγώνα πυγμαχίας χωρίς κανόνες».
Σε ένα άλλο τηλεγράφημα, η Κάρολιν Βιτσίνι, αναπληρώτρια επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Ουάσιγκτον συστήνει στους εμπορικούς διπλωμάτες να χαρακτηρίζουν τις ΗΠΑ ως «τον πιο σημαντικό μας εταίρο», ακόμη κι εάν αμφισβητούν τον Τραμπ σε θέματα για τα οποία ερίζουν Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες , όπως κλίμα, εμπόριο και Ιράν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ίδιοι χάκερ παραβίασαν δίκτυα των Ηνωμένων Εθνών, του αμερικανικού οργανισμού AFL-CIO και υπουργείων Εξωτερικών ανά τον κόσμο.(Πηγή)