Τα αιγυπτιακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αναφέρονταν την Πέμπτη στην υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, επισημαίνοντας ότι επόμενος σταθμός είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.
Χαρακτηριστικά, η κρατική εφημερίδα Al-Ahram σε ανταπόκριση του κ. Άμπντουλ Σατάρ Μαρακάτ από την Αθήνα, με τίτλο: «Στο Κάιρο ο Έλληνας ΥΠΕΞ την προσεχή Πέμπτη» αναφέρεται πρωτοσέλιδα στην επίσκεψη που πρόκειται να πραγματοποιήσει στην Αίγυπτο ο ΥΠΕΞ, κ. Νίκος Δένδιας, στις 18 Ιουνίου, επικεφαλής αντιπροσωπίας ειδημόνων και τεχνικών επιτροπών, για συνομιλίες με τους Αιγυπτίους αξιωματούχους, μετά την υπογραφή της ιστορικής –όπως την χαρακτηρίζει η εφημερίδα– συμφωνίας οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.
Το δημοσίευμα συνεχίζεται στο εσωτερικό της εφημερίδας, όπου επισημαίνονται οι δηλώσεις του κ. Δένδια κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό ομόλογό του, για την επιδίωξη της Ελλάδας να οριοθετήσει τα θαλάσσια σύνορά της με όλους τους γείτονές της.
Προβάλλονται επίσης οι επισημάνσεις του Έλληνα υπουργού για τις συνομιλίες του με τον κ. Ντι Μάιο σχετικά με την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη Λιβύη, μέσω του ΟΗΕ και της διαδικασίας του Βερολίνου.
Σημειώνονται ακόμα οι δηλώσεις του για τη νέα αιγυπτιακή πρωτοβουλία που κινείται στην κατεύθυνση αυτή, την οποία χαιρέτησε η Ελλάδα και για τη σημασία της επιχείρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης «IRINI», στην οποία συνεισφέρουν οι δύο χώρες.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας Sada El-Balad, o κ. Μπαρακάτ συνομίλησε χθες τηλεφωνικά με τον δημοσιογράφο Άχμεντ Μούσα, στην εκπομπή του στον ομώνυμο τηλεοπτικό σταθμό Sada El-Balad, όπου διαβεβαίωσε ότι η οριοθέτηση των [θαλασσίων] συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας είναι μεγάλο πλήγμα για τον Τούρκο Πρόεδρο.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, ο κ. Μπαρακάτ τόνισε ότι ο Ερντογάν θέλει να επιβάλει τον εκφοβισμό στην περιοχή, ειδικά όπου βρίσκονται πετρελαϊκοί πόροι, σημειώνοντας και τις βλέψεις του Τούρκου προέδρου στη Λιβύη.
Αναφέρθηκε επίσης στην επίσκεψη που πρόκειται να πραγματοποιήσει ο Έλληνας ΥΠΕΞ στο Κάιρο την προσεχή Πέμπτη, 18 Ιουνίου, στο πλαίσιο των προσπάθειών που καταβάλλει η Ελλάδα για οριοθέτηση των κοινών [με την Αίγυπτο θαλασσίων] συνόρων.
Η εφημερίδα Al-Masry Al-Youm, σε σχετικό δημοσίευμά της, αναφέρεται μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Χοσέπ Μπορέλ, αναφορικά με το αίτημα που απηύθυνε η Ελλάδα για συζήτηση των τουρκικών προκλήσεων στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
Στο δημοσίευμα έμφαση δίδεται στις δηλώσεις του κ. Δένδια, κατά τη συνέντευξη τύπου με τον κ. Ντι Μάιο, για τις παράνομες ενέργειες και την επιθετική ρητορική της Τουρκίας, που αναδεικνύουν περίτρανα τον αποσταθεροποιητικό της ρόλο στην περιοχή.
Σημειώνονται επίσης οι καταδικαστικές δηλώσεις του κ. Δένδια για τη συμφωνία Τουρκίας-Σαράτζ την οποία χαρακτήρισε ανυπόστατη.
Προβάλλονται επίσης και οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου, σχετικά με την ετοιμότητα της Ελλάδας για όλα τα ενδεχόμενα, όσον αφορά την προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και των συνόρων της απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
Με πηγή την εφημερίδα Καθημερινή, το δημοσίευμα αναφέρεται σε πιθανά σενάρια να ξεκινήσει η Τουρκία έρευνες για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο κατά τους επόμενους τρεις μήνες.
Κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι η Άγκυρα θα επιλέξει μια περιοχή ανοιχτά –και όχι στα έξι μίλια– της Κρήτης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Αθήνα είναι αυτονόητο ότι θα αντιδράσει με την αποστολή φρεγατών στην περιοχή, ενώ στο παρασκήνιο βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις –κυρίως με τη Γαλλία– ώστε να υπάρχει και διεθνής παρουσία στην περιοχή, ενδεχομένως στο πλαίσιο ασκήσεων.
Κοινοποιήστε:
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pocket(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Tumblr(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο Telegram(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)