Ξένοι αγοράζουν ακίνητα στα κατεχόμενα

Άτομα από την Αγγλία, τη Ρωσία, τις Σκανδιναβικές χώρας και την Τουρκία καταθέτουν ήδη προκαταβολή μέσω διαδικτύου και αγοράζουν σπίτια στα κατεχόμενα.

Επειδή στα κατεχόμενα χειρίστηκαν με επιτυχία την πανδημία και το ψευδοκράτος είναι «υγιής και ασφαλής χώρα», όπως αναφέρεται, ο πρόεδρος της «ένωσης κτηματομεσιτών», Χασάν Σουνγκιούρ δήλωσε στην εφημερίδα Κίπρις ότι άτομα από την Αγγλία, τη Ρωσία, τις Σκανδιναβικές χώρας και την Τουρκία καταθέτουν ήδη προκαταβολή μέσω διαδικτύου και αγοράζουν σπίτια στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Σουνγκιούρ πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να αναφέρει ακριβή αριθμό για τα ακίνητα που αγοράστηκαν πριν ολοκληρωθούν οι πωλήσεις. Έντονο ενδιαφέρον, είπε, υπάρχει για σπίτια στις περιοχές Αγίου Σεργίου, Καραβά και Αγίου Αμβροσίου. Υποστήριξε ότι μετά την πλήρη λήξη της πανδημίας θα υπάρξει «έκρηξη» στις πωλήσεις ακινήτων, προσθέτοντας ότι 3,000 Τουρκοκύπριοι που ζουν στην Αγγλία επιθυμούν να επιτρέψουν για εγκατάσταση στα κατεχόμενα. Επεσήμανε ότι αυτό σημαίνει πώληση 3.000 σπιτιών και σημαντικό κέρδος για την οικονομία.

Συνεχίζεται η πώληση κατοικιών, ανέφερε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Κίπρις, ο «πρωθυπουργός», Ερσίν Τατάρ λέγοντας ότι παλιά κάθε αλλοδαπός μπορούσε να αγοράσει μία κατοικία, τώρα μπορεί να αγοράσει τέσσερις και με νέα ρύθμιση τώρα, θα μπορούν να αγοράσουν και κατάστημα.

Η κατάσταση των δημοσίων οικονομικών, είπε ο κ. Τατάρ, είναι πολύ καλύτερη από ό,τι υπολογίζεται και λόγω της βοήθειας από την Τουρκία, θα μπορεί να γίνεται δανεισμός σε πιο υγιείς συνθήκες.

Ερωτηθείς κατά πόσον αποτελεί μειονέκτημα το γεγονός ότι τα κατεχόμενα δεν έχουν το δικό τους νόμισμα, ο Τατάρ απάντησε το εξής: «Οι χώρες της ΕΕ χρησιμοποιούν το Ευρώ όχι το δικό τους νόμισμα. Και εμείς είμαστε ενοποιημένοι σε μεγάλο βαθμό οικονομικά με την Τουρκία. Το εμπόριό μας είναι σε μεγάλο βαθμό με την Τουρκία και έχουμε μια νομισματική ένωση με την Τουρκία, όπως εκείνη ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ. Σε μια τέτοια κατάσταση όταν χρησιμοποιείται το νόμισμα μιας άλλης χώρας εκτός της Τουρκίας δεν έχετε πλεονέκτημα λόγω της διαφοράς στην τιμή συναλλάγματος. Είναι εύστοχο το γεγονός ότι χρησιμοποιούμε την ίδια νομισματική μονάδα».

Κληθείς να σχολιάσει την απουσία του Κουντρέτ Όζερσαϊ κατά την υπογραφή της τελευταίας συμφωνίας με την Τουρκία, ο κ. Τατάρ είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Όζερσαϊ για αυτή και πως τις συμφωνίες υπογράφει πάντοτε ο «πρωθυπουργός». «Δεν υπάρχει πρόβλημα», ανέφερε.

Κληθείς να σχολιάσει το πακέτο στήριξης που εξήγγειλε η ΕΕ προς τα μέλη της και ερωτηθείς κατά πόσον οι Τουρκοκύπριοι έχουν μερίδιο από τη βοήθεια που αναλογεί στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε: «Εξ όσων βλέπουμε, εμείς δεν υπάρχουμε γι’ αυτούς. Άλλωστε υπάρχουν μεγάλοι καβγάδες εντός της ΕΕ».

πηγή

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.