Θερίζουν ό,τι έσπειραν τα κοινωνικά δίκτυα

Στα μέσα αυτού του μήνα το Twitter ανακοίνωσε ότι αναρτήσεις που περιέχουν ψευδές ή παραπλανητικό περιεχόμενο και που σχετίζονται με την πανδημία θα σημαίνονται με ειδική παραπομπή για έλεγχο των πραγματικών στοιχείων.

Υλοποιώντας την απόφασή του το κοινωνικό δίκτυο μάρκαρε και tweets του Ντόναλντ Τραμπ για τις επιστολικές ψήφους που θέλει να βάλει σε εφαρμογή η Καλιφόρνια. Με τη σήμανση των προεδρικών tweets, η πλατφόρμα κάλεσε τους χρήστες να ελέγξουν οι ίδιοι τι ισχύει με αυτό το θέμα.

Όπως ήταν φυσικό, ο Αμερικανός πρόεδρος εξοργίστηκε και εξάγγειλε μέτρα εναντίον των κοινωνικών δικτύων. Και περνώντας στην αντεπίθεση υπέγραψε διάταγμα που περιορίζει την προστασία των εταιριών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ανοίγοντας τον δρόμο για αγωγές και μηνύσεις όσων θεωρούν πως θίγονται. Η υπογραφή του διατάγματος αναμένεται να αποτελέσει σημείο εκκίνησης μιας μακράς νομικής διαμάχης που ενδεχομένως να κριθεί και στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Η διαμάχη αυτή ρίχνει φως στη συμβιωτική σχέση του Ντόναλντ Τραμπ με τα κοινωνικά δίκτυα. Ο Αμερικανός μεγιστάνας δεν θα τα κατάφερνε να φτάσει μέχρι το Λευκό Οίκο αν το επιτελείο του το 2016 δεν χρησιμοποιούσε στον μέγιστο βαθμό τα κοινωνικά δίκτυα, πρώτο πληρώνοντας αδρά εταιρείες όπως η Cambridge Analytica για να κάνουν τη βρώμικη δουλειά επηρεάζοντας ψηφοφόρους και δεύτερο για να περνά πιο εύκολα τα μηνύματά του, με ένα πολλές φορές τραχύ τρόπο. Στην πορεία όμως αυτός ο «έρωτας» φαίνεται πως ξέφτισε και τώρα όπως συμβαίνει με πολλά διαζύγια ο χωρισμός είναι επεισοδιακός.

Οι τεχνολογικοί γίγαντες ανάμεσα τους το Facebook, η Google, το Twitter, η Apple κινούνται σε θολά νομικά όρια. Οι αλγόριθμοι τους επηρεάζουν δισεκατομμύρια χρήστες καθημερινά και διακινούν ένα τεράστιο όγκο πληροφοριών άλλοτε πραγματικών και άλλοτε ψεύτικο, ενώ οι ίδιες οι εταιρείες γεμίζουν τα ταμεία τους με δισεκατομμύρια δολάρια, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανένα. Η αλλαγή στο πλαίσιο λειτουργίας τους μοιάζει να είναι πλέον απαραίτητη.

Το γεγονός, πως είναι ο Ντόναλντ Τραμπ που τώρα έρχεται να ταρακουνήσει τα νερά είναι απλά η επιτομή της ειρωνείας.

Ενδεχομένως, το τελευταίο πράγμα που θα περίμεναν οι εταιρείες τεχνολογίας είναι να τον βρουν απέναντί τους και να τους κουνά μάλιστα το δάκτυλο για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν. Όμως, η μεταρρύθμιση πρέπει να γίνει ακόμη κι αν αφορμή σταθούν τα καπρίτσια του Αμερικανού προέδρου.

Ξένια Τούρκη

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.