ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΟ «ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ» Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΟΙ ΗΠΑ δίνουν Patriot – Τι θα γίνει τελικά με τους S-400

Όπως όλα δείχνουν, οι Τούρκοι δεν λένε να ηρεμήσουν, καθώς την Τρίτη (18/12/2018) η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια (Defense Security Cooperation Agency- DSCA) διαβίβασε στο Κογκρέσο την απαιτούμενη συναίνεσή της στο αίτημα της Τουρκίας για να προμηθευτεί 80 ενισχυμένους κατευθυνόμενους πυραύλους τύπου Patriot (GEM-T) και 60 πυραύλους τύπου Patriot MSE, μαζί με τον σχετικό εξοπλισμό τους, αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Hellasjournal.com και τον Μιχάλη Ιγνατίου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε τελικώς την έγκρισή του, με την DSCA να αναφέρει σχετικά: «Αυτή η προτεινόμενη πώληση θα συμβάλει στην εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών βελτιώνοντας την ασφάλεια ενός βασικού συμμάχου του ΝΑΤΟ στις πρώτες γραμμές της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Η Τουρκία αποτελεί μέλος της κρίσιμης πλατφόρμας για την εκστρατεία “Κατανίκησης του ISIS” και εξακολουθεί να αποτελεί βασικό στοιχείο της προσπάθειας της Εθνικής Στρατηγικής Εθνικής Άμυνας και Εθνικής Αμυντικής Στρατηγικής να ανταγωνιστεί τις μεγάλες δυνάμεις τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Μέση Ανατολή».

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως «η πώληση αυτή είναι σύμφωνη με τις πρωτοβουλίες των ΗΠΑ για την προμήθεια βασικών συμμάχων τους με σύγχρονα συστήματα ικανά να δικτυωθούν, για να υπερασπιστούν την περιφερειακή αστάθεια».

«Η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τα συστήματα Patriot για να βελτιώσει την ικανότητά της στην αντιπυραυλική άμυνα, για να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα και να αποτρέψει περιφερειακές απειλές. Η προτεινόμενη πώληση θα αυξήσει τις αμυντικές δυνατότητες του στρατού της Τουρκίας για να προφυλαχθεί από την εχθρική επιθετικότητα και να προστατέψει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ που πιθανόν εκπαιδεύονται και να λειτουργούν εντός των συνόρων της. Η Τουρκία δεν θα έχει καμία δυσκολία να απορροφήσει αυτό το σύστημα στις ένοπλες δυνάμεις της», σημειώνει η Υπηρεσία

Αξιοσημείωτη είναι και η αναφορά, εξάλλου, της DSCA ότι «η προτεινόμενη πώληση αυτού του εξοπλισμού και της υποστήριξης δεν θα μεταβάλει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή»

Η ανακοίνωση, τέλος, αναφέρει ότι η υλοποίηση αυτής της προτεινόμενης πώλησης θα απαιτήσει να ταξιδέψουν στην Τουρκία για παρατεταμένο χρονικό διάστημα περίπου 25 αντιπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης και 40 αντιπρόσωποι των εταιρειών συμβαλλόμενων μερών για εγκατάσταση, σχετικούς ελέγχους, εκπαίδευση κλπ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε δηλώσει πριν το καλοκαίρι ότι είναι σε επαφή με την Τουρκία για πιθανή πώληση Patriots, για να αποτρέψει την αγορά από την Αγκυρα των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400.

Αν και στην αρχή η Τουρκία δεν το συζητούσε, στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε δηλώσει πως η χώρα του παράλληλα με τους S-400 μπορεί να αγοράσει και Patriots. H θετική εισήγηση της DSCA δεν δεσμεύει το Κογκρέσο, ούτε για την πώληση των Patriots, αλλά ούτε και για τους περιορισμούς που έχει θέσει διά νόμου, να επιτρέψει τη μεταφορά στην Τουρκία των αεροσκαφών F-35 που έχει αγοράσει.

Ωστόσο, όπως ανέφερε πηγή του Κογκρέσου, αναμένεται μια μακρά περίοδος σκληρών διαβουλεύσεων, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι μυστικά συστήματα των F-35 μπορούν να περάσουν στους Ρώσους. Κύκλοι των Ελληνοαμερικανικού λόμπι ανέφεραν ότι παρά τη διαβεβαίωση της DSCA ότι η αγορά των Patriots «δεν θα μεταβάλει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή», η Τουρκική επιθετικότητα σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και οι απειλές που κατά καιρούς εξακοντίζονται σε βάρος του Ισραήλ, είναι στοιχεία τα οποία θα εξεταστούν στη συζήτηση που θα γίνει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου.

Πηγή πληροφοριών: hellasjournal.com

 

Διαβάστε επίσης:

Φριχτό έγκλημα με Σκανδιναβές τουρίστριες: Τους έκοψαν το λαιμό κατά τη διάρκεια πεζοπορίας (Pics)

Πηγή: https://www.newsbomb.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.