Μετά και το ξέσπασμα της κρίσης της πανδημίας του κορονοϊού, που οδήγησε σε έκρηξη της ανεργίας, ένα στα πέντε νοικοκυριά με εφήβους έως 18 ετών και δύο στα πέντε νοικοκυριά με παιδιά έως 12 ετών υποσιτίζονται, σύμφωνα με δύο έρευνες του αμερικανικού ινστιτούτου μελετών Brookings Institute. Ορισμένοι γονείς είναι αναγκασμένοι να μειώνουν την ποσότητα των γευμάτων, ακόμη και να παραλείπουν γεύματα των παιδιών τους, την ίδια στιγμή που η ανεργία στις ΗΠΑ ανήλθε στο 14,7% τον Απρίλιο, σπάζοντας το ρεκόρ που είχε καταγραφεί μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Νοέμβριο του 1982, όπου είχε καταγραφεί ανεργία της τάξης του 10,8%.
Σύμφωνα με δύο παναμερικανικές έρευνες που διεξήγαγε το Brookings Institute και δόθηκαν στη δημοσιότητα στα τέλη Απριλίου, η πανδημία έχει ως αποτέλεσμα ένα στα πέντε νοικοκυριά με εφήβους έως 18 ετών και δύο στα πέντε νοικοκυριά με παιδιά έως 12 ετών να παραλείπουν κύρια γεύματα ή τρώνε μικρότερες ποσότητες φαγητού από αυτές που χρειάζονται.
Το 17,4% των μητέρων παιδιών 12 ετών και κάτω, που ερωτήθηκαν σχετικά, απάντησε ότι δεν μπορεί να θρέψει επαρκώς τα παιδιά λόγω έλλειψης χρημάτων. Διαπιστώνεται επίσης πως η διατροφική ανασφάλεια των νοικοκυριών με παιδιά 18 ετών και μικρότερα αυξήθηκε κατά 130% σε σύγκριση με το 2018.
Η Λόρεν Μπάουερ, που συνέταξε την έκθεση για το Brookings Institution, υπογραμμίζει ότι η διατροφική ανασφάλεια των νοικοκυριών με παιδιά 18 ετών και μικρότερα αυξήθηκε κατά 130% σε σύγκριση με το 2018, προσθέτοντας πως το πρόβλημα επιδεινώνει η διακοπή των προγραμμάτων προσφοράς γευμάτων στα παιδιά στα σχολεία, αφού έχουν κλείσει λόγω της πανδημίας.
Ισοπεδώνει τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα η ανεργία
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Forbes, που επικαλείται στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, περίπου 20,5 θέσεις εργασίας χάθηκαν στις ΗΠΑ μέσα στον Απρίλιο, με αποτέλεσμα η ανεργία να εκτιναχτεί στο 14,7%, από 3,5% που ήταν τον Φεβρουάριο. Το ποσοστό ανεργίας του Απριλίου έσπασε το ρεκόρ που είχε καταγραφεί μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Νοέμβριο του 1982 με 10,8%.
Οι μειονότητες, Αφροαμερικανοί και ισπανόφωνοι, που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία, ήταν αυτές που χτυπήθηκαν περισσότερο και από την ανεργία τον Απρίλη, με τα ποσοστά να φτάνουν το 16,7% και 18,9% αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Επίσης η ανεργία είναι πιο αυξημένη μεταξύ των γυναικών (15,5%) σε σχέση με τους άνδρες (13%).