Η Ιταλία ζητά επιχορηγήσεις και όχι δάνεια – Κρατικοποιείται η Alitalia

Η Ιταλία γιόρτασε χθες την 75η επέτειο από την πτώση του φασισμού και το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Πάση θυσία η κυβέρνηση Κόντε θέλει να αποφύγει βοήθεια από τον ΕΜΣ φοβούμενη πιθανή τρόικα.

Ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα σε μήνυμα για τα 75 χρόνια από τη πτώση του φασισμού ευχήθηκε οι αρχές και αξίες, που οδήγησαν στην απελευθέρωση της Ιταλίας και επικράτησαν στην μεταπολεμική περίοδο, να μπορέσουν να λειτουργήσουν και τώρα ως κύριο σημείο αναφοράς για την έξοδο από την πρωτοφανή αυτή κρίση.

Στις 3 το μεσημέρι τοπική ώρα, οι Ιταλοί βγήκαν στα μπαλκόνια και στα παράθυρα για να τραγουδήσουν το πασίγνωστο Bella Ciao, το τραγούδι που έγινε σύμβολο της αντίστασης των παρτιζάνων, το οποίο φέτος αποκτά και μια νέα, ιδιαίτερη σημασία.

Κρατικοποιείται η Alitalia

Στο μεταξύ, η χώρα προσπαθεί να κατανοήσει τι επιφυλάσσει το άμεσο μέλλον.

Σύμφωνα με τις τελευταίες, επίσημες προβλέψεις, φέτος η σχέση δημόσιου χρέους και ΑΕΠ πρόκειται να αγγίξει το 155%, με άνοδο κατά 23%.

Αυτός είναι και ο κύριος λόγος, για τον οποίο η κυβέρνηση Κόντε συνεχίζει να κάνει ό,τι μπορεί, για να μην αναγκαστεί να προσφύγει σε βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Ο κύριος φόβος, ουσιαστικά, είναι ότι με το χρέος αυτό και τον νέο δανεισμό πάνω από το 10% του ΑΕΠ, η τρόικα μπορεί να χτυπήσει σύντομα την πόρτα.

Ο Τζουζέπε Κόντε τις επόμενες ημέρες θα συνεχίσει να αναζητά συμμαχίες και να στέλνει μηνύματα στην κοινή γνώμη του ευρωπαϊκού βορρά.

Η Ρώμη επιμένει να δοθεί άμεσα ουσιαστική υπόσταση στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και ει δυνατόν, τα χρήματα που θα προσφέρει στις χώρες-μέλη να είναι επιχορηγήσεις και όχι δάνεια.

Να μην πρέπει δηλαδή να επιστραφούν, διότι πρόκειται για μια οικονομική και κοινωνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Και μέσα σε όλα αυτά ο Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Στέφανο Πατουανέλι, ανακοίνωσε ότι η Alitalia θα κρατικοποιηθεί -πιθανότατα από τον ερχόμενο Ιούνιο- τουλάχιστο μέχρι να βρεθούν ενδεχόμενοι, νέοι αγοραστές.

Θεόδωρος Ανδρεάδης-Συγγελλάκης, Ρώμη, Deutsche Welle

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.