Η Κίνα προσπάθησε να μπλοκάρει μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ισχυριζόταν ότι το Πεκίνο διαδίδει παραπληροφόρηση σχετικά με το ξέσπασμα του κορονοϊού, σύμφωνα με τέσσερις πηγές και διπλωματική αλληλογραφία που επανεξετάστηκε από το Reuters.
Η ΕΕ φαίνεται να υπέκυψε τελικά στις πιέσεις, αφού η έκθεση κυκλοφόρησε μεν, αλλά διαμορφωμένη, αφού είχε αναδιατυπωθεί ή αφαιρεθεί ένα κομμάτι που ήταν επικριτικό απέναντι στην κινεζική κυβέρνηση, σημάδι της εξομάλυνσης των σχέσεων που προσπαθούν να πετύχουν οι Βρυξέλλες, οι οποίες έχουν δυσκολέψει με το ξέσπασμα του κορωνοϊού.
Τέσσερις διπλωματικές πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι η έκθεση προβλεπόταν αρχικά να δημοσιευτεί στις 21 Απριλίου, αλλά καθυστέρησε, αφού Κινέζοι αξιωματούχοι είδαν μια αναφορά από το Politico που περιείχε προεπισκόπηση των ευρημάτων της.
Ανώτερος Κινέζος αξιωματούχος επικοινώνησε τότε με Ευρωπαίους αξιωματούχους στο Πεκίνο την ίδια μέρα για να τους πει πως «εάν η έκθεση είναι όπως περιγράφεται και δημοσιευτεί σήμερα, αυτό θα είναι πολύ κακό για τη συνεργασία», σύμφωνα με τη διπλωματική αλληλογραφία της ΕΕ που επανεξετάστηκε από το Reuters.
Η αλληλογραφία επικαλείτο δήλωση ανώτερου αξιωματούχου του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, του Yang Xiaoguang που έλεγε ότι η δημοσίευση της έκθεσης θα «θύμωνε πολύ» το Πεκίνο και κατηγόρησε τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι προσπάθησαν να ευχαριστήσουν «κάποιον άλλο» – κάτι που οι διπλωμάτες της ΕΕ κατάλαβαν ως αναφορά στην Ουάσινγκτον.
Οι τέσσερις πηγές ανέφεραν ότι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει η έκθεση, και μια σύγκριση της εσωτερικής έκδοσης της έκθεσης που ελήφθη από το Reuters και της τελικής έκδοσης που δημοσιεύθηκε αργά την Παρασκευή έδειξε αρκετές διαφορές.
Για παράδειγμα, στην πρώτη σελίδα της εσωτερικής έκθεσης που κοινοποιήθηκε στις κυβερνήσεις της ΕΕ στις 20 Απριλίου, ο βραχίονας εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ δήλωνε: «Η Κίνα συνέχισε να διεξάγει μια παγκόσμια εκστρατεία παραπληροφόρησης για να εκτρέψει την ευθύνη για το ξέσπασμα της πανδημίας και να βελτιώσει τη διεθνή εικόνα της. Έχουν παρατηρηθεί τόσο εμφανείς όσο και κρυφές τακτικές».
Ωστόσο, η έκθεση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στην πύλη παραπληροφόρησης του μπλοκ, euvsdisinfo.eu http://www.euvsdisinfo.eu, αποδίδει την παραπληροφόρηση σε «κρατικές πηγές από διάφορες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και – σε μικρότερο βαθμό – της Κίνας».
Η έκθεση έκανε λόγο για «σημαντικές ενδείξεις μυστικής κινέζικης επιχείρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», κάτι που ωστόσο αναφερόταν μόλις στις έξι τελευταίες παραγράφους του εγγράφου.
Κληθείς να σχολιάσει, εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε ότι «δεν σχολιάζουμε ποτέ περιεχόμενο ή εικαζόμενο περιεχόμενο εσωτερικών διπλωματικών επαφών και επικοινωνίας με τους εταίρους μας από άλλες χώρες». Ένας άλλος αξιωματούχος της ΕΕ είπε στο Reuters ότι η έκθεση περί παραπληροφόρησης είχε δημοσιευτεί κανονικά και αρνήθηκε ότι είχε παραλειφθεί κάτι.
Η παραπληροφόρηση σχετικά με το ξέσπασμα του κορωνοϊού έχει προκαλέσει τριβή μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας και αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές έχουν ανταλλάξει ισχυρισμούς περί απόκρυψης πληροφοριών σχετικά με την πανδημία. Στη διαμάχη αυτή οι Ευρωπαίοι βρέθηκαν πολλές φορές στη μέση.
cnn.gr