Covid-19: Τραγωδία για τις ΗΠΑ, ερωτήματα για την Κίνα

Στην επόμενη ημέρα μετά την πανδημία εστιάζουν πολλά κράτη. Οι ΗΠΑ ο μεγάλος ασθενής. Ανησυχία από τα στοιχεία στην Κίνα. Όλες οι εξελίξεις.
  • Περισσότεροι από 145.000 οι νεκροί, ξεπέρασαν τα 2,1 εκατ. τα κρούσματα παγκοσμίως
  • Τραγωδία δίχως τέλος στις ΗΠΑ: Ρεκόρ με περισσότερα από 4.400 θύματα σε μία ημέρα. Σχέδιο τριών σημείων από τον Τράμπ για χαλάρωση της καραντίνας
  • Ξαφνική αναθεώρηση των νεκρών στην Γουχάν. Σφοδρά πλήγματα στην κινεζική οικονομία από την πανδημία
  • To τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα καταγράφηκαν 17 νέα κρούσματα με το συνολικό αριθμό να φθάνει πλέον τους 2.224.Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε στους 108
  • Παρέμβαση Μακρόν: Ή κοινό ταμείο ή κατάρρευση της Ε.Ε.
  • Συνεχίζεται το μπρα ντε φερ για την άρση των περιοριστικών μέτρων
  • Ο ΟΗΕ προειδοποιεί πως η πανδημία μπορεί να μετατραπεί σε κρίση των δικαιωμάτων των παιδιών
  • Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον κορονοϊό

Στήριξη ΠΟΥ στην Κίνα για τη Γουχάν

Στήριξη στο Πεκίνο προσέφερε ο ΠΟΥ, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η ανακοίνωση ότι οι θάνατοι στη Γουχάν ήταν κατά 50% περισσότεροι από αυτούς που είχα αρχικά ανακοινωθεί.

Όπως είπε η επιδημιολόγος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μαρία βαν Κέρκοβ, η μεγάλη αναθεώρηση προς τα πάνω του απολογισμού των νεκρών από τον νέο κορονοϊό στην Κίνα σήμερα ήταν «μια προσπάθεια να μην αφήσει κανένα κρούσμα μη καταγεγραμμένο».

Εξήγησε ότι οι κινεζικές αρχές ξαναελέγχουν τα στοιχεία από τα γραφεία κηδειών, τα κέντρα φροντίδας, τις κλινικές, τα νοσοκομεία και τα κέντρα κράτησης όπως επίσης και τον αριθμό των ασθενών που πέθαναν στο σπίτι τους.

«Κάρτες ανοσίας» θα εκδώσει η Χιλή

Από τη Δευτέρα η Χιλή θα εκδίδει «κάρτες ανοσίας» για όλους όσοι έχουν αναρρώσει από τον Covid-19 ώστε να μπορούν να επιστρέψουν στις δουλειές τους.

AP Photo/Esteban Felix

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της χώρας, θα γίνονται τεστ αντισωμάτων σε όσους αναρρώνουν και από αυτά θα εξαρτάται ποιος θα μπορεί να πηγαίνει πίσω στη δουλειά, ωστόσο δεν εξήγησε πώς θα διαπιστώνεται η αξιοπιστία των τεστ αυτών, καθώς δεν μπορούν να δώσουν ακόμη ασφαλή αποτελέσματα.

Στη Χιλή άνοσοι θεωρούνται οι ασθενείς 14 ημέρες μετά από την πρώτη μέρα που έχουν παρουσιάσει συμπτώματα, ενώ για όσους έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα το διάστημα αυτό επεκτείνεται σε 28 ημέρες.

Ωστόσο, τίθενται σοβαρά ερωτήματα για αυτή την πρακτική, καθώς και στη Νότια Κορέα και στην Κίνα έχουν καταγραφεί περιπτώσεις ασθενών που πέρασαν δύο φορές Covid-19.

ΠΟΥ: Ανησυχητική έκρηξη κρουσμάτων στην Αφρική

Την ανησυχία του για την έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού στην αφρικανική ήπειρο εξέφρασε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Άδανομ Γεμπρεγεσούς, καθώς όπως τόνισε μέσα στην τελευταία εβδομάδα τα περιστατικά αυξήθηκαν κατά 51% και οι θάνατοι κατά 60%.

Και αυτά τα στοιχεία, όπως είπε, μπορεί να μην είναι σωστά, καθώς δεν πραγματοποιούνται επαρκή τεστ.Ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει η αποστολή σε όλη την ήπειρο ενός εκατομμυρίου τεστ για Covid-19.

Πρόσθεσε ότι έχει ήδη μιλήσει με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και τον επιχειρηματία και φιλάνθρωπο, Μπιλ Γκέιτς, και άλλους που θα συμβάλουν στην προσπάθεια για ταχεία παραγωγή τεστ και τη σωστή διανομή τους στον πληθυσμό.

Γαλλία: 761 θάνατοι σε ένα 24ωρο

Στους 18.681 έφτασε ο αριθμός των νεκρών στη Γαλλία, καθώς σήμερα ανακοινώθηκαν ακόμη 761 θάνατοι ασθενών του νέου κορονοϊού.

Ο αριθμός αυτός συμπεριλαμβάνει όσους έχασαν τη ζωή τους σε νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας και άλλα κέντρα φροντίδας.

AP Photo/Daniel Cole

Όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Υγείας της χώρας Ζερόμ Σαλμόν, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 που νοσηλεύονται κατέγραψε πτώση κατά 115, και ο αριθμός των ασθενών σε ΜΕΘ μειώθηκε κατά 221 (στους 6.027).

«Πρόκειται για μια αργή αλλά τακτική πτώση» υπογράμμισε.

Σύγκρουση προέδρου-κυβερνήτη για την κρίση στη Νέα Υόρκη

Σε ευθεία σύγκρουση έρχονται σταδιακά ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα της πανδημίας στην αμερικανική μεγαλούπολη, αλλά και ο αριθμός των θανάτων.

H Airbus αναστέλλει τις συμβάσεις για 3.000 εργαζομένους στη Γαλλία

Η αεροναυπηγική εταιρεία Airbus ανακοίνωσε ότι θα βάλει σε καθεστώς διαθεσιμότητας ή αναστολή σύμβασης περίπου 3.000 εργαζομένους στα εργοστάσιά της στη Γαλλία, κάνοντας χρήση κρατικού προγράμματος για την αντιμετώπισης της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία.

© Robert Cumming | Dreamstime.com

Σύμφωνα με την εταιρεία στο πρόγραμμα θα μπουν οι εργαζόμενοι των οποίων δεν μπορεί να διασφαλιστεί η υγεία από τις συνθήκες της εργασίας τους στη γραμμή παραγωγής και κινδυνεύουν να μολυνθούν.

Το μέτρο θα αφορά εργαζόμενους στα εργοστάσια της Τουλούζ, της Ναντ και του Σεν-Ναζέρ.

Σύμφωνα με το συνδικάτο CGT, που είχε ζητήσει να ληφθεί το μέτρο αυτό για λόγους ασφαλείας, οι 3.000 εργαζόμενοι αντιπροσωπεύουν το 20% του προσωπικού της Airbus στη Γαλλία, ενώ σε όλο τον κόσμο απασχολεί 130.000 εργαζομένους. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα λάβουν το 92% του μισθού τους.

Ιταλία: 17.000 υγειονομικοί έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό

Σχεδόν 17.000 επαγγελματίες υγείας έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό στην Ιταλία και τα δύο τρίτα εξ αυτών είναι γυναίκες.

AP Photo/Andrew Medichini

Σύμφωνα με τον απολογισμό του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας (ISS), ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει το 10% του συνόλου των κρουσμάτων στη χώρα.

Μεταξύ των 16.991 επαγγελματιών υγείας που έχουν προσβληθεί από τη νόσο Covid-19, το 43,2% είναι νοσηλευτές και μαιευτήρες, το 19% νοσοκομειακοί γιατροί, το 9,9% εργαζόμενοι στις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας, το 19,2% ανήκει σε «άλλα επαγγέλματα υγείας».

Η μέση ηλικία τους είναι τα 42 έτη, οι δύο και πλέον στους 3 είναι γυναίκες και η πλειονότητα εξ αυτών (70,9%) εργάζεται σε περιβάλλον νοσοκομείου. Επίσης, σύμφωνα με την Εθνική Ομοσπονδία Ιατρικών Συλλόγων (Fnomceo), η πανδημία έχει σκοτώσει 125 γιατρούς στην Ιταλία.

Εμπρηστικά «τιτιβίσματα» Τραμπ κατά των περιοριστικών μέτρων

AP Photo/Evan Vucci

Ουσιαστικά με τα μηνύματα «Ελευθερώστε τη Βιρτζίνια, απειλούνται τα συνταγματικά μας δικαιώματα», «Ελευθερώστε το Μίσιγκαν», Ελευθερώστε τη Μινεσότα», προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις στις πολιτείες να άρουν τα περιοριστικά μέτρα, πράγμα που είναι αρμοδιότητα των κυβερνητών.

διαβάστε το υπόλοιπο ΕΔΩ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.