Ένα ξεκάθαρο «όχι» στη «μακεδονική γλώσσα» λέει η Σόφια στα Σκόπια. Η Βουλγαρία θέτει συγκεκριμένους όρους, προκειμένου να συναινέσει στην ένταξη της γειτονικής χώρας στην ΕΕ.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ην ιστοσελίδα mkd.mk, η Σόφια θέτει τέσσερις σημαντικούς όρους, προκειμένου να άρει τις επιφυλάξεις της και να συνυπογράψει την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι όροι που θέτει η Σόφια
Το πρώτο βασικό ζητούμενο για τη Βουλγαρία, είναι να πάψει κάθε αναφορά σε ύπαρξη «μακεδονικής» μειονότητας στο έδαφός της.
Ο δεύτερος, που αφορά άμεσα και την Ελλάδα, είναι να μην αποκαλείται η γλώσσα του γειτονικού κρατιδίου «μακεδονική», αλλά « επίσημη γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας».
Επίσης, η Σόφια ζητά να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι εργασίες της επιστημονικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για ιστορικά και εκπαιδευτικά θέματα, που έχει συσταθεί από κοινού από τις δύο χώρες. Πρόκειται για μία συμφωνία που είχαν υπογράψει, στο πλαίσιο της Συνθήκης Φιλίας και Καλής Γειτονίας, η οποία, ωστόσο έχει «κολλήσει» εξαιτίας διαφωνιών για την καταγωγή του Γκότσε Ντέλτσεφ.
Τέλος, οι Βούλγαροι ζητούν την απόλυτη συμφωνία της παραπάνω συμφωνίας και γενικότερα της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Πώς αντιδρούν τα Σκόπια
Οι παραπάνω όροι –ή αιτήματα, αν θέλετε- είναι λογικό να μην έγιναν δεκτοί με ενθουσιασμό από τα Σκόπια. Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η Βόρεια Μακεδονία δεν θα δεχτεί ποτέ την εισαγωγή αντιευρωπαϊκών διμερών όρων.