Σταδιακή άρση των μέτρων ξεκινούν αρκετά κράτη…
Η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, που ανακοίνωσε ότι τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων επεκτείνονται μέχρι τις αρχές Μαΐου.
Όπως ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, βρεφονηπιακοί σταθμοί, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια θα ανοίξουν σταδιακά μετά τις 11 Μαϊού. Στόχος να αντιμετωπιστούν φαινόμενα κοινωνικών ανισοτήτων που προκαλούνται από το κλείσιμό τους, κυρίως αναφορικά με τη διαφορετική δυνατότητα πρόσβασης στην ψηφιακή εκπαίδευση. Τα πανεπιστήμια, αντίθετα, δεν αναμένεται να ανοίξουν πριν το καλοκαίρι.
Μέχρι τα μέσα Ιουλίου ακυρώνονται όλες οι ανοιχτές εκδηλώσεις.
Ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, κινηματογράφοι, θέατρα και μουσεία θα παραμείνουν κλειστά έως τα μέσα Μαϊού. Τότε θα επανεξεταστεί η κατάσταση. Ο Γάλλος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι από τις 11 Μαΐου θα γίνεται τεστ κορονοϊού σε κάθε πολίτη που παρουσιάζει ύποπτα συμπτώματα. Υποσχέθηκε, επίσης, ότι από τις 11 Μαΐου, όποιος Γάλλος το επιθυμεί θα μπορεί να βρει στην αγορά μάσκα.
Τέλος, μέχρι τις 11 Μαρτίου η γαλλική βουλή θα αποφασίσει αν θα γίνει χρήση της τεχνολογίας tracking, με την οποία οι χρήστες έξυπνων κινητών θα μπορούν, σε εθελοντική βάση, μέσω ειδικής εφαρμογής, να διαπιστώνουν αν έχουν έρθει σε επαφή με φορέα του κορονοϊού.
Το συγκεκριμένο θέμα έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις σε όλη την Ευρώπη, καθώς θεωρείται «κερκόπορτα» για τα προσωπικά δεδομένα.
Ιταλία: Προετοιμασία για τη Φάση Β’
Στην Ιταλία, όπου ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώνεται σταθερά, ετοιμάζονται για την επόμενη φάση, τη Φάση Β’, που θα ξεκινήσει στις 4 Μαΐου.
Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό, θα επιτραπεί το άνοιγμα κάποιων επιχειρήσεων και καταστημάτων.
Παράλληλα, υπάρχουν σχέδια για «μόνιμη» καραντίνα στους ηλικιωμένους άνω των 70 ετών, κυρίως για αυτούς με υποκείμενα νοσήματα.
Στην Ιταλία εξετάζουν, επίσης, την χρήση της εφαρμογής tracking για τα έξυπνα κινητά.
Ισπανία: 300.000 εργαζόμενοι επέστρεψαν στις δουλειές τους
Στην Ισπανία, περίπου 300.000 εργαζόμενοι σε εργοστάσια και κατασκευές επέστρεψαν στις δουλειές τους, φορώντας όλοι μάσκες.
Η Γενική Ομοσπονδία Εργατών εξέφρασε προβληματισμό για την ασφάλεια των εργαζομένων και ζήτησε από τους εργοδότες να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του προσωπικού τους.
Ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κουιμ Τόρα, χαρακτήρισε «ανεύθυνη και απερίσκεπτη» την απόφαση μερικής λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Το κράτος έχει ξεκινήσει πρόγραμμα δωρεάν διανομής για 10 εκατομμύρια μάσκες, στο μετρό και στα άλλα μέσα μεταφοράς.
Πάνω από 450.000 εργαζόμενοι στην Ισπανία έχουν χάσει τη δουλειά τους από το ξέσπασμα της πανδημίας και υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 3.000.000 έχουν επηρεαστεί αρνητικά.
Αυστρία: Χαλάρωση μετά το Πάσχα
Στην Αυστρία, η κυβέρνηση αποφάσισε μερική «ανάσταση» της οικονομίας μετά το Πάσχα. Μικρά καταστήματα, καταστήματα με εξοπλισμό και καταστήματα με είδη κηπουρικής ανοίγουν από σήμερα.
Από την πρώτη Μαΐου, θα ανοίξουν όλα τα καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα και τα κομμωτήρια. Εστιατόρια και ξενοδοχεία θα επαναλειτουργήσουν, σταδιακά, από τα μέσα Μαΐου.
Στα μέσα μεταφοράς και στα σούπερ μάρκετ, η χρήση μάσκας γίνεται υποχρεωτική.
Καμία εκδήλωση δεν επιτρέπεται ως τα τέλη Ιουνίου.
Νορβηγία: Προτεραιότητα στα σχολεία
Στη Νορβηγία η έμφαση δίνεται στην επαναλειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος.
Από τις 20 Απριλίου ανοίγουν τα νηπιαγωγεία και μία εβδομάδα αργότερα θα ξεκινήσει η λειτουργία των δημοτικών σχολείων, σταδιακά, ξεκινώντας από τις πρώτες τάξεις. Στόχος της κυβέρνησης είναι οι μαθητές να επιστρέψουν στα σχολεία πριν από το καλοκαίρι.
Τσεχία: Σταδιακό άνοιγμα καταστημάτων
Η Τσεχία είναι από τα πρώτα κράτη της Ευρώπης που έλαβαν αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό του κορονοϊού, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας ή άλλου προστατευτικού μέσου (πχ κασκόλ) σε εξωτερικούς χώρους.
Με την κατάσταση να σταθεροποιείται, η μάσκα αφαιρείται από όσους αθλούνται, ενώ ανοίγουν σταδιακά επιχειρήσεις, κυρίως στις κατασκευές και στις προμήθειες εξοπλισμού.
Επίσης, από τις 14 Απριλίου επιτρέπονται ταξίδια στο εξωτερικό, μόνο όμως για λόγους ανάγκης.
Μ. Βρετανία: Παράταση μέτρων έως την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου
Παράταση των περιοριστικών μέτρων έως την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου εξετάζει και η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες ημέρες.
Παράλληλα, ειδική επιστημονική επιτροπή ξεκινάει αποτίμηση των επιπτώσεων των μέτρων στη βρετανική οικονομία
«Πρέπει να σημειώσω ότι δεν αναμένεται, προς το παρόν, αλλαγή στα μέτρα που εφαρμόζονται τώρα. Και δε θα υπάρξει μέχρι να είμαστε όσο γίνεται πιο σίγουροι ότι οι αλλαγές θα πραγματοποιηθούν με ασφάλεια»
Ντόμινικ Ρααμπ υπ. Εξωτερικών, εκτελών χρέη πρωθυπουργού