Ο κόσμος δοκιμάζεται από την Πανδημία και η Κίνα μπαίνει σε κανονικότητα

Του Πέτρου Ούτση

Την στιγμή που όλος κόσμος δοκιμάζεται από την Πανδημία του COVID-19, η Κίνα ξεκινά μια καμπάνια μέσα από Διεθνή ΜΜΕ και παρουσιάζεται ως ένα πετυχημένο μοντέλο διακυβέρνησης και αντιμετώπισης της Πανδημίας. Σύμφωνα με το Πρακτορείο Χinhua, από την Κυριακή άρχισαν και πάλι οι κρουαζιέρες στον ποταμό Χουανγκπού της Σανγκάης, ενώ για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, στην ηπειρωτική Κίνα δεν καταγράφηκε κανένα κρούσμα εγχώριας μετάδοσης του κορονοϊού ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης

Όμως πριν από αυτή την εικόνα που παρουσιάζει η Κίνα, ο COVID-19 εμφανίσθηκε στην πόλη Wuhan, με επικρατέστερο σενάριο να προήλθε από μια υπαίθρια αγορά όπου πωλούνται άγρια ​​ζώα. Το εργαστήρια αναγνώρισαν τον νέο ιό τον Δεκέμβριο, αλλά η κυβέρνηση τους ανάγκασε να σταματήσουν τη δοκιμή και να καταστρέψουν τα αποτελέσματα. Οι επιστήμονες στην Κίνα γνώριζαν ήδη από τον Δεκέμβριο ότι ο ιός εξαπλωνόταν μέσω ανθρώπινης επαφής αλλά η Κινεζική κυβέρνηση δεν το επιβεβαίωνε μέχρι τις 20 Ιανουαρίου. Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας σε ανακοίνωση του, με βάση τις πληροφορίες από την Κίνα, ανέφερε στις 14 Ιανουραίου «οι προκαταρκτικές έρευνες που διεξήχθησαν από τις κινεζικές αρχές δεν βρήκαν σαφή στοιχεία για μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο»

Το επόμενο διάστημα, και παρά τις απαγορεύσεις από την Κινεζική Κυβέρνηση, στην δημοσιότητα έρχονται εικόνες από πόλεις που μπαίνουν σε αναγκαστική καραντίνα και σε πολλές περιπτώσεις με βίαιο τρόπο. Αυτή η άρνηση της Κίνας να ενημερώσει τον υπόλοιπο κόσμο για την ταχύτητα εξάπλωσης του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά και τις μεθόδους αντιμετώπισης που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τον ιό, άφησε τα υπόλοιπα κράτη χωρίς τον δυνατότητα ενημέρωσης, οργάνωσης και αντιμετώπισης.

Έτσι, την στιγμή που χώρες όπως η Ιταλία άρχισαν να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με εκατοντάδες νεκρούς, η Κίνα εμφανίστηκε και πρόσφερε την βοήθεια της ως η πετυχημένη χώρα αντιμετώπισης. Το ίδιο συνέβη και στην Σερβία αφού η τελευταία δεν είχε την δυνατότητα να λάβει βοήθεια από την Ε.Ε όταν η τελευταία απαγόρευσε τις εξαγωγές σχετικών υλικών. Το Πεκίνο και πάλι εμφανίσθηκε και πρόσφερε στο Βελιγράδι την βοήθεια που ζητούσε η χώρα.

Η στάση των Ηπα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι από τις χώρες που πλήττονται άμεσα (κοινωνία-οικονομία) από την Πανδημία όπως και σύμμαχοι της. Η Νότια Κορέα όπου το Πεντάγωνο έχει περισσότερα από 30.000 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, είχε δεκάδες χιλιάδες κρούσματα, ενώ η Ταϊβάν, πιστή σύμμαχος των ΗΠΑ, οργανώθηκε από τον Ιανουάριο και περιόρισε άμεσα την εξάπλωση, όταν ο ιός την ίδια στιγμή δεν είχε ξεφύγει από την πόλη Wuhan

Αυτή την στιγμή το Πεκίνο παρουσιάζεται ως πετυχημένο μοντέλο, έρχεται να καταδείξει τον υπαίτιο που για την Κινεζική κυβέρνηση δεν είναι άλλος από τον Αμερικανικό στρατό. Αυτό ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών «ίσως να ήταν στρατός των ΗΠΑ που έφερε την επιδημία στο Γουχάν. Οι ΗΠΑ μας οφείλουν μια εξήγηση!»

Και δεν σταμάτησε εκεί, πριν λίγες ημέρες διέκοψε τις διαπιστεύσεις μεγάλων Αμερικανικών Μέσων. Ανάμεσα τους και η Wall Street Journal που αποκάλυψε ότι η Κινεζική κυβέρνηση συγκάλυψε το γεγονός από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο

Με τις σειρά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες κρατάνε μια στάση αναμονής, η οποία δηλώνει ότι συλλέγει τα δικά της στοιχεία ώστε να εξαπολύσει την δική της ενημερωτική καμπάνια, ειδικά προς τους συμμάχους της.

Πηγή: viadiplomacy.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.