Κορονοϊός: Δραστικά μέτρα σε Ευρώπη και Ασία – Από “λουκέτο” σε μαγαζιά έως κλείσιμο συνόρων

Δραστικά μέτρα σε μία προσπάθεια να αποφύγουν την εξάπλωση του κορονοϊού παίρνουν οι χώρες από τη μία έως την άλλη άκρη της γης.

Κλείσιμο συνόρων, «λουκέτο» σε καταστήματα και εστιατόριο, αλλά και μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας για κάποιες ώρες την νύχτα είναι μερικά τα μέτρα περιορισμού του ιού.

Αυτά είναι τα μέτρα στα Εμιράτα

Το Άμπου Ντάμπι ανακοίνωσε σήμερα ότι κλείνει σημαντικά τουριστικά και πολιτιστικά αξιοθέατα, μεταξύ αυτών το Μουσείο του Λούβρου στο Άμπου Ντάμπι και το θεματικό πάρκο Ferrrari World, το διάστημα μεταξύ 15 και 31 Μαρτίου, εξαιτίας της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε μέσω tweet το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης του Άμπου Ντάμπι.

“Σε συμφωνία με τα μέτρα πρόληψης για τη διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των επισκεπτών, τα κυριότερα τουριστικά αξιοθέατα του Άμπου Ντάμπι (…) θα κλείσουν το διάστημα 15-31 Μαρτίου” επισημαίνεται στο μήνυμα των αρχών στο Twitter.

Τα Εμιράτα έχουν καταγράψει 85 κρούσματα του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Η Λιθουανία κλείνει τα σύνορα στους ξένους

Η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι κλείνει με τη σειρά της τα σύνορά της στους ξένους από σήμερα το απόγευμα, προκειμένου να αναχαιτίσει την εξάπλωση της επιδημίας του νέου κορονοϊού, ενώ έχουν καταγραφεί επτά κρούσματα έως σήμερα στη χώρα της Βαλτικής με πληθυσμό 2,8 εκατομμύρια κατοίκους.

Οι έλεγχοι θα τεθούν σε ισχύ από τις 18.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) στα σύνορα με τη Λετονία και την Πολωνία, τις δύο χώρες της ΕΕ με τις οποίες γειτνιάζει, ανακοίνωσε η υπουργός Εσωτερικών Ρίτα Ταμασούνιεν.

“Η ελεύθερη κυκλοφορία στη ζώνη Σένγκεν ήταν ό,τι πιο πολύτιμο, όμως τώρα έχει γίνει η μεγαλύτερη απειλή” σημείωσε η υπουργός.

Ανάλογους περιορισμούς έχουν υιοθετήσει τις τελευταίες ημέρες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Πολωνία, η Σλοβακία και η Τσεχία.

Μόλις τεθούν σε ισχύ οι έλεγχοι, θα απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα σε όλους τους ξένους με εξαίρεση τους κατόχους άδειας εργασίας στη Λιθουανία.

Παίρνουν μέτρα και οι Ρώσοι

Η Ρωσία θα κλείσει από τα μεσάνυχτα της Κυριακής τα χερσαία σύνορά της με τη Νορβηγία και την Πολωνία για τους ξένους πολίτες, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του Ρώσου πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η απαγόρευση αφορά όλους τους αλλοδαπούς που ταξιδεύουν για «επαγγελματικούς, ιδιωτικούς, τουριστικούς ή εκπαιδευτικούς λόγους», με εξαίρεση τους πολίτες της Λευκορωσίας, «τα μέλη των επίσημων αντιπροσωπειών» και όσους διαθέτουν άδεια παραμονής στη Ρωσία.

Τι πράττουν οι Νορβηγοί

Οι αρχές της Νορβηγίας συνέστησαν σήμερα στους πολίτες της χώρας να μην ταξιδεύουν στο εξωτερικό για τον επόμενο μήνα, ενώ κάλεσε τους Νορβηγούς που βρίσκονται εκτός χώρας να επιστρέψουν στην πατρίδα τους το συντομότερο δυνατό εξαιτίας της επιδημίας του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Η εξάπλωση της επιδημίας covid-19 και ο κίνδυνος άλλες χώρες να περιορίσουν τα ταξίδια ώθησαν το νορβηγικό υπουργείο να εκδώσει αυτή την προειδοποίησε, διευκρίνισε.

“Οι χώρες ενδέχεται να υιοθετήσουν αιφνιδιαστικά περιορισμούς στα ταξίδια, καραντίνες στις αφίξεις από χώρες που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό, τα σύνορα ενδέχεται να κλείσουν, οι πτήσεις να ακυρωθούν ή να υιοθετηθούν άλλα μέτρα”, εξήγησε η Νορβηγίδα υπουργός Εξωτερικών Ίνε Έρικσεν Σοράιντε.

Το κεντρικό αεροδρόμιο του Όσλο έκλεισε για τους αλλοδαπούς ταξιδιώτες χθες Παρασκευή, ανακοίνωσαν οι αρχές της νορβηγικής πρωτεύουσας, επικαλούμενες τους νέους περιορισμούς που έθεσε η κυβέρνηση της χώρας και οι υγειονομικές υπηρεσίες.

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας έκανε χρήση την Πέμπτη έκτακτων εξουσιών προκειμένου να κλείσει ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις, περιλαμβανομένων των σχολείων και των εστιατορίων, ενώ ζήτησε από τους πολίτες να εργάζονται από το σπίτι, εφόσον έχουν τη δυνατότητα.

Παίρνουν μέτρα και οι Σέρβοι

Στα 41 ανέρχονται τα κρούσματα από τον κορονοϊό στην Σερβία και είναι έξι περισσότερα απ ότι χθες το βράδυ. Στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας αναφέρεται επίσης ότι ένας ασθενής από όσους προσβλήθηκαν από το ιό Covid-19 είναι σε κρίσιμη κατάσταση και νοσηλεύεται διασωληνωμένος στον νοσοκομείο της πόλης Νόβισαντ. Από το ίδιο νοσοκομείο έλαβε εχθές το βράδυ εξιτήριο ένας από τους πρώτους ασθενής, αφού διαπιστώθηκε ότι είναι πλέον αρνητικός στον νέο ιό.

Η κυβέρνηση της Σερβίας αποφάσισε να κλείσουν προσωρινά όλες οι συνοριακές διαβάσεις με την Ρουμανία και να μην επιτρέπεται η είσοδος σε ξένους υπηκόους. Συνεχίζει να ισχύει η απαγόρευση εισόδου στην Σερβία ξένων υπηκόων που προέρχονται από την Ιταλία, το Ιράν, την Νότια Κορέα, την Ελβετία και κάποιες περιοχές της Κίνας.

Ειδικό καθεστώς εφαρμόζεται και για τα διερχόμενα φορτηγά που μεταφέρουν εμπορεύματα προς τρίτες χώρες. Συγκεκριμένα, απαγορεύεται να κάνουν στάσεις εντός της Σερβίας και θα πρέπει να εξέλθουν από την χώρα το αργότερο μέσα σε δώδεκα ώρες. Μέσα στο Σαββατοκύριακο η κυβέρνηση αναμένεται να αποφασίσει αν θα κλείσουν τα σχολεία. Η εισήγηση της Επιτροπής επιδημιολόγων είναι αρνητική, εκδηλώνονται ωστόσο, έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των γονέων και πολλοί είναι αυτοί που δεν επιτρέπουν στα παιδιά τους να πάνε στο σχολείο.

Εξαιτίας του κορονοϊού ακυρώθηκε και η επίσκεψη του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο Βερολίνο που ήταν προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα. Η συνάντηση με την γερμανίδα καγκελάριο ‘Αγκελα Μέρκελ θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης. Ο κ. Βούτσιτς δήλωσε ότι θα ζητήσει από την ‘Αγκελα Μέρκελ να προβλεφθούν από την ΕΕ κονδύλια για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από την επιδημία και για τις χώρες που δεν είναι μέλη.

Λουκέτο σε καταστήματα και εστιατόριο στην Τσεχία

Η κυβέρνηση της Τσεχίας ανακοίνωσε στη διάρκεια της νύκτας το κλείσιμο των περισσότερων καταστημάτων στη χώρα όπως και των εστιατορίων στο πλαίσιο των προσπαθειών περιορισμού της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού.

Το μέτρο τέθηκε σε εφαρμογή από τις 06:00 τοπική ώρα (07:00 ώρα Ελλάδας) και αφορά όλα τα καταστήματα, εκτός από όσα πωλούν τρόφιμα, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία.

Τι ισχύει σε Ινδονησία, Φιλιππίνες και Βιετνάμ

Η πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα, θα κλείσει όλα τα σχολεία για τουλάχιστον δύο εβδομάδες από τη Δευτέρα στο πλαίσιο των προσπαθειών περιορισμού της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ο κυβερνήτης της πόλης Ανιές Μπασουεντάν.

Παράλληλα κάποιες επιχειρήσεις κάλεσαν τους υπαλλήλους τους να εργάζονται από το σπίτι.

Η τέταρτη πιο πολυπληθής χώρα παγκοσμίως ανέφερε χθες Παρασκευή 35 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, ανάμεσά τους και δύο νήπια, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 69. Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχουν πεθάνει.

Από τα 69 κρούσματα αδιευκρίνιστος αριθμός έχει εντοπιστεί στη Τζακάρτα, μια πόλη 10 εκατομμυρίων κατοίκων.

Εξάλλου ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται υπό παρακολούθηση στη Τζακάρτα ανήλθε σε 586 στις 12 Μαρτίου, σε σύγκριση με 129 στις αρχές του μήνα, ενώ ο αριθμός των ύποπτων κρουσμάτων σε 261 από 39 κατά την ίδια περίοδο.

«Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να περιοριστούν οι επαφές μεταξύ των κατοίκων. Πρέπει να ληφθούν μέτρα περιορισμού των κοινωνικών επαφών», τόνισε ο Μπασουεντάν.

«Με βάση τα στοιχεία δεν είναι πολλά τα παιδιά που έχουν προσβληθεί από την covid-19, όμως είναι φορείς του ιού και μπορούν να τον διασπείρουν από τον ένα ενήλικα στον άλλο», πρόσθεσε.

Και η πόλη Σόλο στην κεντρική Ιάβα της Ινδονησίας έχει ανακοινώσει ότι κλείνει τα σχολεία της περιοχής.

Η Ινδονησία ανέφερε τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ άλλες γειτονικές της χώρες πολύ νωρίτερα, κάτι που προκαλεί ανησυχία μεταξύ των γιατρών ότι είτε δεν καταγράφονται τα κρούσματα είτε ότι δεν εντοπίζονται.

Η κυβέρνηση της χώρας αντιμετωπίζει επικρίσεις ότι αποκρύπτει πληροφορίες σχετικά με την εξάπλωση της επιδημίας, με την ίδια να διατείνεται ότι το πράττει προκειμένου να μην υπάρξει πανικός μεταξύ των πολιτών. Οι ανακοινώσεις για τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και τους θανάτους είναι τακτικές, όμως οι αρχές δεν αποκαλύπτουν σε ποιες περιοχές εντοπίζονται αυτά.

Την ίδια ώρα οι αρχές του Βιετνάμ ανακοίνωσαν ότι από αύριο Κυριακή δεν θα επιτρέπουν την είσοδο και δεν θα εκδίδουν βίζες για τους πολίτες από τις 26 χώρες της ζώνης Σένγκεν και τη Βρετανία εξαιτίας της ανησυχίας για την covid-19.

Οι περιορισμοί τίθενται σε ισχύ αύριο 15 Μαρτίου το μεσημέρι, έπειτα από πρόταση του πρωθυπουργού του Βιετνάμ, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας στον ιστότοπό του. Οι περιορισμοί αυτοί θα ισχύουν για 30 ημέρες.

Τρεις εβδομάδες αφού οι αρχές του Βιετνάμ ανακοίνωσαν ότι και οι 16 ασθενείς που είχαν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό ανέρρωσαν, ο αριθμός των κρουσμάτων σημείωσε αύξηση η οποία αποδόθηκε σε ταξιδιώτες που επέβαιναν σε πτήση από τη Βρετανία.

Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στη χώρα ανέρχεται σε 49, ενώ δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι.

Οι δήμαρχοι των 16 προαστίων της Μανίλα στις Φιλιππίνες ανακοίνωσαν ότι από σήμερα επιβάλλεται απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύκτα και κάλεσαν τα εμπορικά κέντρα να αναστείλουν τη λειτουργία τους για ένα μήνα προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού, μετά την ανακοίνωση και του έκτου θανάτου από την ασθένεια covid-19.

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγο Ντουτέρτε αύξησε το επίπεδο υγειονομικής έκτακτης ανάγκης για τη χώρα στο ύψιστο και ανακοίνωσε μέτρα καραντίνας για την πρωτεύουσα Μανίλα όπου ζουν 12 εκατομμύρια άνθρωποι.

Αν τα μέτρα αυτά εφαρμοστούν πλήρως, θα είναι τα πιο αυστηρά που έχουν υιοθετηθεί στην Ασία.

«Προκειμένου να ανασχεθεί η εξάπλωση του ιού πρέπει να περιοριστούν οι μετακινήσεις των ανθρώπων. Περιορίζουμε τις μετακινήσεις των ανθρώπων στη μητροπολιτική περιοχή της Μανίλας», δήλωσε Χοσέ Αρτούρο Γκαρσία επικεφαλής των αρχών της περιοχής.

Κάποιοι από τους κατοίκους της Μανίλα έσπευσαν στους σταθμούς λεωφορείων και τα αεροδρόμια ενόψει της εφαρμογής των νέων μέτρων, που θα τεθούν σε ισχύ αύριο Κυριακή.

Ο Ντουτέρτε εξέδωσε την Πέμπτη ανακοίνωση για τον περιορισμο των ταξιδίων από και προς την πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή από αύριο, ενώ παρέτεινε το κλείσιμο των σχολείων ως τις 12 Απριλίου.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύκτα θα ισχύει από τις 15 Μαρτίου ως τις 14 Απριλίου, με κάποιες εξαιρέσεις για τους εργαζόμενους, εξήγησε ο Γκαρσία, διευκρινίζοντας ότι οι παραβάτες θα λαμβάνουν απλώς μια προειδοποίηση και δεν θα συλλαμβάνονται.

Οι δήμαρχοι των προαστίων θα εκδώσουν ανακοινώσεις για την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των εμπορικών κέντρων, με εξαίρεση τα καταστήματα που πωλούν είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, τις τράπεζες και τα φαρμακεία.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.