Ο Ερντογάν κατηγορούσε την Ελλάδα και ο ΓΓ του NATO έκανε την πάπια

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από το ΝΑΤΟ «απτή στήριξη» στον πόλεμο στη Συρία κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε σήμερα στις Βρυξέλλες. Κατηγόρησε επίσης την Ελλάδα για τη στάση της στη μεταναστευτική κρίση.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε επίσης την Ελλάδα που κατέστησε την Τουρκία υπεύθυνη για την πρόσφατη μεταναστευτική κρίση. «Είναι παράλογο και απερίσκεπτο για έναν σύμμαχο και μια γειτονική χώρα να κατηγορεί την Τουρκία», δήλωσε. «Συγκεκριμένα, εξέφρασα στον Γενικό Γραμματέα ότι δεν θα επιτρέψουμε σε αυτή τη χώρα να προσπαθήσει να επιτύχει κέρδη χρησιμοποιώντας τη σημερινή κατάσταση και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η τοποθέτηση του Τούρκου Προέδρου:

«Τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία είναι και τα νοτιοανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να αντέξει να μείνει αδιάφορη στις συγκρούσεις και την ανθρωπιστική τραγωδία στη Συρία. Πρέπει να αυξήσουμε τις προσπάθειές μας περισσότερο από ποτέ για το συριακό ζήτημα.
Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που καταπολεμά τον DAESH και φιλοξενεί 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες. Περιμένουμε από όλους τους συμμάχους μας να υποστηρίξουν συγκεκριμένα αυτόν τον αγώνα που η Τουρκία διεξάγει από μόνη της με μεγάλες θυσίες. Το ΝΑΤΟ περνά μια περίοδο κρίσιμης σημασίας κατά την οποία θα πρέπει να επιδεικνύει την αλληλεγγύη της συμμαχίας με σαφή τρόπο.
Αυτό που είναι ουσιαστικό εδώ είναι ότι το ΝΑΤΟ συμβάλλει στην άμυνα της χώρας μας και στον αγώνα του εναντίον της τρομοκρατίας. Εκτός αυτού, οι σύμμαχοί μας πρέπει να δείξουν την αλληλεγγύη τους στη χώρα μας χωρίς καμία διάκριση και οποιαδήποτε πολιτική κατάσταση. Υπό την έννοια αυτή, είναι ύψιστης σημασίας η υποστήριξη που ζητάμε να δοθεί χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση. Πιστεύω ότι θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα κατά την επόμενη περίοδο».


.

Από την πλευρά του ο Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε την Τουρκία έναν «σημαντικό» σύμμαχο που έχει «συμβάλει στην κοινή μας ασφάλεια με πολλούς τρόπους».

Αναλυτικά η τοποθέτησή του:

«Η Τουρκία είναι ο σύμμαχος που πλήττεται περισσότερο από την αναταραχή και τη βία στη Συρία. Κανένας άλλος Σύμμαχος δεν υπέφερε περισσότερο από τρομοκρατικές επιθέσεις. Και κανένας άλλος Σύμμαχος δεν φιλοξενεί περισσότερους πρόσφυγες.
Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να στηρίζει την Τουρκία με μια σειρά διαφορετικών μέτρων. Αυτό περιλαμβάνει αμυντικά συστήματα πυραύλων, συμβάλλοντας στην προστασία της Τουρκίας από απειλές από τη Συρία. Υποστηρίζουμε επίσης την Τουρκία με αεροπορική και ναυτική παρουσία.
Και με τα χρόνια, το ΝΑΤΟ έχει επενδύσει περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Τουρκία. Συμπεριλαμβάνονται σημαντικές υποδομές όπως ναυτικές βάσεις και περιοχές ραντάρ. Όλα αυτά αποδεικνύουν την ισχυρή δέσμευση του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια της Τουρκίας.

Οι αδιάκριτες βομβιστικές επιθέσεις του καθεστώτος Assad και της Ρωσίας έχουν προκαλέσει ανείπωτο ανθρώπινο πόνο. Αυτές οι επιθέσεις έχουν αυξήσει την κίνηση των ανθρώπων προς την Τουρκία, η οποία φιλοξενεί ήδη περίπου τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες. Αναγνωρίζουμε ότι η Τουρκία φέρνει ένα μεγάλο βάρος.

Ωστόσο, η Τουρκία πρέπει να διαδραματίσει το ρόλο της στην εξεύρεση μακροπρόθεσμης λύσης σε αυτή την κρίση. Έχω παρακολουθήσει με μεγάλη ανησυχία τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στα τουρκοελληνικά σύνορα τις τελευταίες ημέρες. Το ζήτημα της μετανάστευσης και των ροών προσφύγων αποτελεί κοινή πρόκληση που απαιτεί κοινές λύσεις.

Επομένως, χαιρετίζω τον διάλογο μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και πιστεύω ότι μπορεί να βρεθεί ένας δρόμος προς τα εμπρός.
Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο του.

Σήμερα αναπτυσσόμαστε στο Αιγαίο για να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών. Οι σύμμαχοι είναι επίσης διατεθειμένοι να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Τουρκία. Και διερευνάμε τι μπορούμε να κάνουμε.

Ο Πρόεδρος και εγώ επίσης συζητήσαμε διάφορα άλλα θέματα. Συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία και της τουρκικής αγοράς του συστήματος αεράμυνας S400.
Καθώς και την κατάσταση στο Αφγανιστάν.
Το ΝΑΤΟ παραμένει μια πλατφόρμα συζήτησης μεταξύ των συμμάχων αυτών και πολλών άλλων θεμάτων».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.