Ο Ερντογάν «παγώνει» τις προσφυγικές ροές και παζαρεύει νέα συμφωνία με την ΕΕ

Έχοντας δημιουργήσει τον θόρυβο που επιδίωκε, λαμβάνοντας εκτάκτως επιπλέον 500 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για το προσφυγικό και έχοντας υπογράψει συμφωνία με τη Ρωσία για το Ιντλίμπ, ο Τούρκος πρόεδρος «παζαρεύει» πλέον μια νέα συμφωνία για το προσφυγικό και σε αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε πως «παγώνουν» και οι προσφυγικές ροές προς την ΕΕ.

Ειδικότερα, μετά την επάφή με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ όπου και έθεσε το ζήτημα της αναθεώρησης της συμφωνίας για το προσφυγικό, καθώς όπως είπε η προηγούμενη «δεν είναι λειτουργική», ανακοινώθηκε πως η τουρκική ακτοφυλακή δεν θα επιτρέπει πλέον σε πρόσφυγες και μετανάστες να επιχειρούν να διασχίσουν το Αιγαίο, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση,  όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σημειώνεται πως αυτό ήταν βασική πρόβλεψη της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

«Οι διελεύσεις παράτυπων μεταναστών από το Αιγαίο δεν επιτρέπονται επειδή αυτό είναι επικίνδυνο», αναφέρει η ανακοίνωση της τουρκικής ακτοφυλακής, που επικαλείται σχετικό προεδρικό διάταγμα. Το υπουργείο Εσωτερικών θα επιβλέψει την εφαρμογή του διατάγματος αυτού. «Ενώ η αρχή της μη παρέμβασης με τους παράτυπους μετανάστες που επιθυμούν να φύγουν από την Τουρκία παραμένει να εφαρμόζεται, μια τέτοια προσέγγιση δεν αφορά τις θαλάσσιες διελεύσεις εξαιτίας κινδύνων που απειλούν τη ζωή», προσθέτει η ανακοίνωση.

Τα δύο τελευταία 24ωρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αλλάξει στάση και ρίχνει τους τόνους, καθώς κατά την προσφιλή τακτική του αφού άνοιξε τα ζητήματα που επιθυμούσε, τώρα περνάει στη φάση της διαπραγμάτευσης. Διεθνή ΜΜΕ ανέφεραν πως οι τουρκικές αρχές φέρονται να έχουν ήδη ενημερώσει τους συγκεντρωμένους πρόσφυγες στον Έβρο να αποχωρήσουν. Οι κινήσεις του Ερντογάν όπως προαναφέρθηκε έρχονται μετά τη συμφωνία με την Ρωσία για το Ιντλίμπ της Συρίας, αλλά και την εξασφάλιση επιπλέον χρηματοδότησης  ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ στον Ερντογάν, από την Κομισιόν, για τους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία.

Την ίδια στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο CNN εξαπέλυε επίθεση στον Τούρκο Πρόεδρο λέγοντας πως «η Τουρκία έχει παραβιάσει πλήρως τη συμφωνία, εξαιτίας των γεγονότων στη Συρία. Ανέφερε ακόμη πως «η συμφωνία Τουρκίας – ΕΕ είναι νεκρή με ευθύνη της Άγκυρας», ανοίγοντας το δρόμο στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προωθήσει και τα δικά του σχέδια για μια νέα συμφωνία περισσότερο «λειτουργική» για την Τουρκία.

«Η Τουρκία έχει την υποχρέωση να αποτρέπει τον κόσμο να καταφθάνει στις ακτογραμμές, έχει υποχρέωση να κάνει ό,τι μπορεί για να περιορίζει τους παράνομους διακινητές και να απαγορεύει στον κόσμο να περνά παράνομα τα σύνορα με την Ελλάδα. Αυτό ακριβώς προβλέπει η συμφωνία. Και η Τουρκία κάνει ακριβώς το αντίθετο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υποστήριξε: «Η Ευρώπη δε μπορεί να εκβιασθεί με αυτό το πρόβλημα από την Τουρκία. Ο κ. Ερντογάν θα πρέπει να το κατανοήσει αυτό».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.