Καθώς η επιδημία του νέου κορωνoϊού εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανησυχεί όλο και περισσότερο. Oρισμένες χώρες δεν λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για να περιορίσουν την εξάπλωση.
«Ανησυχούμε ότι ορισμένες χώρες είτε δεν το εξέλαβαν αρκετά σοβαρά είτε αποφάσισαν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Ανησυχούμε καθώςκ σε ορισμένες χώρες το επίπεδο πολιτικής δέσμευσης και οι ενέργειες που αποδεικνύουν αυτή τη δέσμευση δεν ταιριάζουν με το επίπεδο της απειλής που όλοι αντιμετωπίζουμε. Δεν πρόκειται για άσκηση ετοιμότητας», λέει ο Δρ Τέντρος Γκεμπρεγεσούς, επικεφαλής του ΠΟΥ.
«Αυτή η επιδημία μπορεί να περιοριστεί, αλλά μόνο με μια συλλογική συντονισμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση που θα δεσμεύει όλες τις κυβερνήσεις».
.
.
Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία, όλο και περισσότερες εταιρείες ενθαρρύνουν τους υπαλλήλους τους να εργάζονται από το σπίτι. Αυτό συμβαίνει στην εταιρεία EY, στη Μαδρίτη. Μετά την ανίχνευση του πρώτου κρούσματος στην εταιρεία, οι 3.100 εργαζόμενοι της κλήθηκαν να μην έρθουν στο γραφείο.
Στις ΗΠΑ, όπου ορισμένοι αναλυτές λένε ότι αποτελεί πρόβλημα που ένας μεγάλος αριθμός ατόμων είναι ανασφάλιστοι, οι αξιωματούχοι διέταξαν ένα κρουαζιερόπλοιο με 3.500 άτομα να παραμείνει μακριά από τις ακτές της Καλιφόρνιας μέχρι να εξεταστούν οι επιβάτες και το πλήρωμα. Ένας ταξιδιώτης στο προηγούμενο ταξίδι του πέθανε από τον ιό και τουλάχιστον δύο άλλοι μολύνθηκαν.
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορωναϊού πλησιάζει τις 100.000, πάνω από το 80% στην Κίνα και ακολουθούν η Νότια Κορέα και η Ιταλία. Στην Κίνα καταγράφηκαν οι περισσότεροι θάνατοι αν και ο αυξανόμενος αριθμός των θανάτων σε ευρωπαϊκό έδαφος προκαλεί μεγάλη ανησυχία.