HOLGER SCHMIEDING*
Η γερμανική οικονομία έδειξε σημάδια στασιμότητας κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2019 εξαιτίας της κάμψης στις λιανικές πωλήσεις στην περίοδο πριν από τα Χριστούγεννα, καθώς και της μείωσης στις επενδύσεις για εργαλειομηχανικό εξοπλισμό. Επίσης, τα προβλήματα που δημιουργούνται στην ομαλή λειτουργία της προμηθευτικής αλυσίδας εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού ενδεχομένως να επηρεάσουν δυσμενώς την παραγωγή στον κλάδο της μεταποίησης και να συντείνουν στο να έχει η γερμανική οικονομία στις αρχές του 2020 την ίδια απόδοση με τα τέλη του 2019. Ωστόσο, δεν θα δώσουμε περισσότερη έμφαση σε αυτό. Είναι συγκεκριμένοι οι παράγοντες που στρεβλώνουν τα στοιχεία ανάπτυξης του τέταρτου τριμήνου, ενώ οι περισσότερες απώλειες στη μεταποίηση λόγω ιού θα αποκατασταθούν όταν οι προμήθειες από την Κίνα αρχίσουν και πάλι να μετακινούνται. Οπότε, ο βηματισμός της γερμανικής οικονομίας δείχνει λιγότερο αργός από όσο φανερώνουν τα στοιχεία.
Αξίζει να επισημανθεί ότι, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων Destatis, δύο στοιχεία που συνέβαλαν στη στασιμότητα της τριμηνίας Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2019 είναι η αναδίπλωση στην ιδιωτική κατανάλωση και στις δημόσιες δαπάνες. Πάντως, η σταθερή αύξηση στα διαθέσιμα εισοδήματα και τα ακόμα υψηλά επίπεδα καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποδηλώνουν ότι τα εν λόγω στοιχεία είτε θα αναθεωρηθούν προς το καλύτερο για τα τέλη της περασμένης χρονιάς είτε θα βελτιωθούν σημαντικά από τις αρχές του 2020. Επιπροσθέτως, η Γερμανία δείχνει έτοιμη να αυξήσει τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης από το 0,3% του ΑΕΠ το 2019 στο 0,4% το 2020, διότι ό,τι παρεμποδίζει από την πλευρά της προσφοράς τη διόγκωση στις κρατικές δαπάνες υποχωρεί.
Κάνοντας μια αναδρομή θα δούμε ότι υπήρχε μια συντονισμένη και συγχρονισμένη τόνωση της οικονομίας χάρις στην Κίνα το 2017 και στη φορολογική μεταρρύθμιση των Ηνωμένων Πολιτειών στις αρχές του 2018, με αποτέλεσμα να ενδυναμωθούν έντονα οι καθαρές εξαγωγές της Γερμανίας τόσο το 2017 όσο και στις αρχές του 2018. Με μια σχετική βραδύτητα οι εταιρείες αντέδρασαν, ενισχύοντας τα αποθέματά τους. Στα τέλη του 2018, όμως, η αύξηση των εξαγωγών επιβραδύνθηκε εξαιτίας της αβεβαιότητας του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου, των κινδύνων από την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. και της γενικής ανάσχεσης στην ανάπτυξη της Κίνας, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ. Εναντι των εξωτερικών κραδασμών, οι γερμανικές εταιρείες μείωσαν δραστικά τα αποθέματα μέσα στο 2019. Εκτιμάμε, πάντως, ότι τα αποθέματα, τα οποία είναι πολύ δύσκολο να υπολογισθούν, από το δεύτερο τρίμηνο τρέχοντος θα σταθεροποιηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα.
* Ο κ. Holger Schmieding είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.