Η Ελβετία ήταν από τις πρώτες χώρες, που ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν την τεχνολογία 5G, ωστόσο οι φόβοι για τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, λόγω της ακτινοβολίας από τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας, προκάλεσαν εθνική εξέγερση, γράφουν οι Financial Times.
Πιάνοντας το νήμα από την αρχή, το site Activist Post, μας θυμίζει με αφορμή το ρεπορτάζ των FT, ότι το 2017, γιατροί και επιστήμονες παγκοσμίως, ζήτησαν μορατόριουμ, πριν δώσουν το πράσινο φως στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.
Όταν το 2018 εγκαταστάθηκαν οι σχετικές κεραίες σε γειτονιές της Νέας Υόρκης, κάτοικοι αλλά και κατοικίδια ζώα, άρχισαν να έχουν συμπτώματα από την έκθεση, γράφει το ρεπορτάζ. Κάποιοι μάλιστα, πούλησαν τα σπίτια τους εξαιτίας αυτού, όπως έγραψε στα social media η διδάκτωρ Naomi Wolf.
Ανάλογες αντιδράσεις είχαμε και στην Ελβετία με αποτέλεσμα να έχει μπει φρένο στη χρήση των νέων πύργων, που ήταν έτοιμοι να εγκατασταθούν σε πολλά σημεία. Αν και η χώρα, είναι πρωτοπόρος στην ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας, λόγω της έντονης ανησυχίας, έθεσε αόριστο μορατόριουμ.
Την ίδια στιγμή, σε ολόκληρη την Ευρώπη, αναβαθμίζουν τα δίκτυα τους, στα πρότυπα του 5G, «εν μέσω μιας άγριας εκστρατείας από την πλευρά των ΗΠΑ, προκειμένου να πάψει η Ευρώπη να χρησιμοποιεί για την αναβάθμιση των δικτύων την κινέζικη τεχνολογία της εταιρείας Huawei που την κατηγορεί ως επικίνδυνη» γράφουν οι FT.
https://www.youtube.com/watch?v=7q8ZM71jSJI&feature=emb_title
Παράλληλα όμως με την αυξανόμενη διάδοση του 5G, μεγαλώνει και το κύμα αντίδρασης παγκοσμίως.
Η πρώτη παγκόσμια ημέρα εναντίωσης στο 5G, πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο. Πολλές πόλεις αλλά και ολόκληρες χώρες, έχουν λάβει μέτρα απαγόρευσης. Τον περασμένο Δεκέμβριο, γιατροί, επιστήμονες, μηχανικοί και δημόσιοι σύμβουλοι, ζήτησαν από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλλει μορατόριουμ στο 5G εξαιτίας των βιολογικών και περιβαλλοντικών κινδύνων για την ασφάλεια ενώ παράλληλα έχουν κατατεθεί πολλές αγωγές.
Σύμφωνα με την άποψη των φορέων, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών εξακολουθούν να υποστηρίζουν, ότι το 5G είναι ασφαλές, χωρίς τεκμηρίωση επιστημονική. Φυσικά όλες οι πηγές κινητού τηλεφώνου και η ασύρματη WiFi ακτινοβολία – 1G έως 4G – είναι επίσης επιβλαβείς για το περιβάλλον και τον άνθρωπο. «Η ρύπανση από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία («Electrosmog») ήταν πρόβλημα και πριν την εμφάνιση του 5G. Πολλοί ειδικοί έχουν επιμείνει ότι πρέπει να μειώσουμε δραστικά τις πηγές ηλεκτροσμόγκ, ενώ με την διάδοση του 5G κάνoυμε ακριβώς το αντίθετο», γράφει το Activist Post.