Σεισμός στο Ελαζίγκ και τη Μαλάτια στις 25 Ιανουαρίου: 41 νεκροί, 1607 τραυματίες, πάνω από 500 κατεστραμμένα κτίρια.
Χιονοστιβάδα στην επαρχία Βαν στις 5 Φεβρουαρίου: 33 νεκροί και πέντε ακόμη αγνοούμενοι.
5 Φεβρουαρίου. Αεροπλάνο βγαίνει εκτός διαδρόμου στο αεροδρόμιο Σαμπιχά Γκιοκτσέν. Κόβεται στα δύο με αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να σκοτωθούν και ακόμη 179 να τραυματιστούν.
Επιπλέον, κάθε μέρα τουλάχιστον 3 άνθρωποι σκοτώνονται σε εργοτάξια. Θάνατοι που καταχωρούνται επίσημα ως «εργατικό ατύχημα», αλλά τα συνδικάτα εργαζομένων και οι ειδικοί των εργατικών δικαιωμάτων τα ονομάζουν «εγκλήματα στο χώρο εργασίας».
«Πρόκειται για κατάρα», «ο Αλλάχ μας τιμωρεί», λένε κάποιοι πιστοί. «Καμία σχέση δεν έχει ο Αλλάχ ή η θρησκεία. Είναι απλώς ελλείψεις μέτρων», απαντούν οι επιστήμονες και αυτό σίγουρα δεν κάνει την κυβέρνηση Ερντογάν να νιώθει άνετα, καθώς επιδιώκει να επιβάλει στην κοινωνία τη δική της αντίληψη για τα γεγονότα: «Ανθρώπινα όντα είμαστε και υπάρχει η μοίρα».
Βέβαια όλο και περισσότεροι πολίτες απορρίπτουν αυτήν την άποψη: «Όταν χτίζεις σπίτια που δεν συμμορφώνονται με τα πρότυπα είναι φυσιολογικό στον παραμικρό σεισμό αυτά να καταρρεύσουν», δήλωσε ένας εκ των κατοίκων που είδε το σπίτι του να καταστρέφεται στη Μαλάτια.
Οι κατασκευαστικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών κατασκευαστών (ΤΟΚΙ, Collective Housing Authority, HLM) επιδιώκοντας το μεγαλύτερο κέρδος δεν συμμορφώνονται με τα πρότυπα, που απαιτούν επιπλέον επενδύσεις και μεγαλύτερο κόστος για την ανέργεση σπιτιών. «Όλοι γνωρίζουν το πως κινούνται σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές. Δεν βάζουν απαραίτητη ποσότητα τσιμέντου ή σιδήρου», υπογραμμίζει μέλος του Επιμελητηρίου των Μηχανικών. Επιπλέον οι τοπικές αρχές δεν εποπτεύουν σωστά αυτές τις κατασκευές.
Όσον αφορά το δυστύχημα στο αεροδρόμιο Σαμπιχά Γκιοκτσέν, οι ειδικοί επισημαίνουν δύο σημεία: Πρώτον, το αεροδρόμιο υποδέχεται πολύ περισσότερες πτήσεις από την ικανότητά του, διότι η πλειονότητα των ταξιδιωτών, καθώς και των αεροπορικών εταιρειών δεν επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο βρίσκεται πολύ μακριά από το κέντρο της πόλης και το οποίο έχει «κενά» στην ασφάλεια. Δεύτερον, υπάρχει μεγάλη πίεση από τις εταιρείες στους πιλότους να προσγειώνονται χωρίς δεύτερη προσπάθεια, για οικονομικού λόγους.
Σκανδαλώδης σκηνή: Αρκετά τηλεοπτικά κανάλια που υποστηρίζουν την κυβέρνηση μεταδίδουν το έργο διάσωσης μετά τη χιονοστιβάδα στη Βαν, αλλά και στην Κωνσταντινούπολη μετά το δυστύχημα στο αεροδρόμιο. Ξαφνικά διακόπτουν τη σύνδεση για να μεταδώσουν την ομιλία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εξέφρασε σύντομα τα συλληπητηριά του στους νεκρούς με δύο προτάσεις και στη συνέχεια μίλησε για μεγάλο χρονικό διάστημα στις επιτυχίες της κατασκευαστικής ΤΟΚΙ.
Όμως αυτές οι καταστροφές και τα δυστυχήματα είναι τόσο συχνά το τελευταίο διάστημα που προκάλεσαν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Εάν υπάρχει ο Αλλάχ γιατί συμβαίνουν αυτά. Πως γίνεται ο ίδιος σεισμός στην Κούβα, όπου η πλειονότητα είναι άθεοι, να μη σκοτώσει κανέναν, και στην Τουρκία, μια μουσουλμανική χώρα, να σκοτώνει 41 ανθρώπους;». Αντιδρώντας στους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί μοίρας και πίστης, αρκετοί πολίτες αρχίζουν να αμφισβητούν ακόμη και τη θρησκευτική ειλικρίνεια του Ερντογάν και του περιβάλλοντός του.
«Το τόσο πολύ Ισλάμ σκοτώνει το Ισλάμ», ανέφερε ένας κοινωνιολόγος, ενώ σύμφωνα με αρκετές έρευνες ο αριθμός των πολιτών που αποστρέφονται τη θρησκεία έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία δέκα χρόνια. «Ιδιαίτερα οι νέοι οι οποίοι στην αρχή ήταν ειλικρινείς μουσουλμάνοι έχουν παρατηρήσει τα τελευταία δέκα χρόνια ότι η κυβέρνηση επικαλείται τη θρησκεία για τα δικά της συμφέρονται. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έγιναν πλουσιότεροι ενώ οι περισσότεροι πολίτες εξακολουθούν να έχουν οικονομικά προβλήματα. Αυτοί οι νέοι είδαν ότι αυτή η επιμονή στην πίστη, με προσευχές και θρησκευτικές ομιλίες, είναι άνευ ουσίας, καθώς παραμένουν φτωχοί, άνεργοί και χωρίς μέλλον», σημειώνει ο ίδιος κοινωνιολόγος.
Μια παροιμία λέει: «ουδέν κακόν αμιγές καλού». Πράγματι αυτές οι τελευταίες καταστροφές ίσως βοήθησαν ορισμένους να καταλάβουν τι κάνει η ηγεσία της χώρας.
* Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν