Το πλωτό γεωτρύπανο βρισκόταν αγκυροβολημένο στο Πορτ Τάλμποτ της Βρετανίας για δύο χρόνια
Τουρκία Κύπρος ΑΟΖ: Εντείνει τις ερευνητικές δραστηριότητες η Τουρκία, σε μία περίοδο κλιμάκωσης της έντασης με την Λευκωσία και την Αθήνα.
Μετά τον “Πορθητή” και το “Γιαβούζ”, ένα τρίτο πλωτό γεωτρύπανο αγόρασε η Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, που δημοσιεύει το κυπριακό Sigmalive. Πρόκειται για το γεωτρύπανο “Σερτάο”, που αγοράστηκε σε δημοπρασία στην Βρετανία, έναντι 37,5 εκ. δολαρίων. Κατασκευάστηκε στην Νότιο Κορέα το 2012 και χρησιμοποιήθηκε από την βραζιλιάνικη Petrobras, ως το 2015. Το πλωτό γεωτρύπανο βρισκόταν αγκυροβολημένο στο Πορτ Τάλμποτ της Βρετανίας για δύο χρόνια. Όπως γράφει το ΚΥΠΕ, μπορεί να εκτελέσει εργασία κατά από μεγάλη πίεση, σε βάθος 11.400 μέτρων και να επιτύχει γεώτρηση 3.000 μέτρων. Έχει μήκος 227 μέτρα, πλάτος 42 και ύφαλα 12 μέτρα.
Προ ημερών το τουρκικό επιτελείο είχε δημοσιοποιήσει φωτογραφίες από άσκηση εκκένωσης ελικοπτέρου από το Γιαβούζ, που συνεχίζει τις δραστηριότητες έρευνας για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Doğu Akdeniz’de petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerine devam eden YAVUZ Sondaj Platformumuz ile ona refakat eden TCG BURGAZADA korvetimiz arasında helikopter ile sıhhi tahliye eğitimi icra edildi.#MSB #TSK pic.twitter.com/y6HzmLg74f
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) February 8, 2020
Την Τρίτη, το πλωτό γεωτρύπανο βρέθηκε στο οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου έπλεε και το γαλλικό αεροπλανοφόρο “Σαρλ Ντε Γκωλ”. Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, το γαλλικό αεροπλανοφόρο, το οποίο ακολουθούσαν έξι συνοδευτικά πλοία, συνέχισε την πορεία του και τελικά βρέθηκε δυτικά του “οικοπέδου” της Κύπρου. Υπενθυμίζεται πως στις 18 Ιανουαρίου, η Τουρκία απέστειλε το “Γιαβούζ” στο τεμάχιο 8, το οποίο είναι αδειοδοτημένο από την Κυπριακή Δημοκρατία στην κοινοπραξία ENI – Total.
Νέες δηλώσεις Ακάρ κατά της Ελλάδας
Στο μεταξύ, την Κυριακή, ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, κατηγόρησε την Ελλάδα πως παραβιάζει τις συνθήκες. Μιλώντας στην Ηurriyet, ανέφερε: “Ο τρόπος προσέγγισης της Ελλάδας είναι να δυσκολέψει την επίλυση των προβλημάτων σε κοινό επίπεδο. Έχει στρατιωτικοποιήσει 16 από τα 23 νησιά από το 1936 και έχει παραβιάσει τις συνθήκες. Παράλληλα με έναν τρόπο που δεν έχει προηγούμενο στον κόσμο ισχυρίζεται πως ο εναέριος της χώρος είναι 10 μίλια ενώ τα χωρικά της ύδατα φτάνουν τα 6 μίλια”.