Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέκοψαν ένα μυστικό πρόγραμμα συνεργασίας με την Τουρκία για στρατιωτικές πληροφορίες, το οποίο για χρόνια βοήθησε την Άγκυρα να στοχεύει μαχητές του κουρδικού PKK, ανέφεραν τέσσερις αξιωματούχοι των ΗΠΑ στο Reuters.
Η απόφαση των ΗΠΑ να αναστείλει επ ‘αόριστον το πρόγραμμα, ήρθε σε απάντηση της στρατιωτικής εισβολής της Τουρκίας στη Συρία τον Οκτώβριο, ανέφεραν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, αποκαλύπτοντας την έκταση της ζημίας στους δεσμούς μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ από το συμβάν.
Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, οι οποίοι ζήτησαν ανωνυμία λόγω της ευαισθησίας του θέματος, δήλωσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη του περασμένου έτους σταμάτησαν να πετούν τις αποστολές συλλογής πληροφοριών που στοχεύουν στο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία ταξινομούν ως τρομοκράτες.
Ο στρατός των Η.Π.Α. πραγματοποιούσε τις αποστολές χρησιμοποιώντας μη οπλισμένο drone, το οποίο όπως δήλωσε ένας αξιωματούχος πετούσε από την αεροπορική βάση Incirlik της Τουρκίας, όπου ο αμερικανικός στρατός έχει σημαντική παρουσία. Η βάση είναι επίσης βασικός κόμβος για τους κατασκοπευτικούς οργανισμούς των Η.Π.Α. που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Οι αμερικανικές πτήσεις drones που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος, οι οποίες λειτουργούν από το 2007, συχνά έφτασαν στο μηδέν σε ορεινή περιοχή στο βόρειο Ιράκ κοντά στα τουρκικά σύνορα, δήλωσε άλλος αξιωματούχος.
Μια εκπρόσωπος του Πενταγώνου δεν σχολίασε άμεσα κάποια ειδικά προγράμματα, αλλά σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ορίσει το PKK τρομοκρατική οργάνωση από το 1997.
«Υποστηρίξαμε την Τουρκία στον αγώνα της εναντίον του ΡΚΚ με πολλούς τρόπους εδώ και δεκαετίες. Ως θέμα πολιτικής, δεν παρέχουμε λεπτομέρειες για επιχειρησιακά θέματα «, δήλωσε η εκπρόσωπος, όταν ρωτήθηκε για τη διακοπή της βοήθειας.
Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σχολιάζουν ζητήματα πληροφοριών.
Αξιωματούχοι του τουρκικού υπουργείου Άμυνας δεν απάντησαν σε αίτημα για σχολιασμό, αλλά ένας Τούρκος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα σταμάτησε.
Η παύση της βοήθειας των ΗΠΑ θα δοκιμάσει τα όρια των στρατιωτικών και πληροφοριακών ικανοτήτων της Τουρκίας, σε μια εποχή που οι δυνάμεις της έχουν ήδη αναπτυχθεί σε πολλαπλά μέτωπα στη βόρεια Συρία και η Άγκυρα προχωρά σε βαθύτερη εμπλοκή στη Λιβύη.
«Αυτό καθιστά την εκστρατεία κατά του ΡΚΚ πιο δύσκολη και πιο δαπανηρή για την Τουρκία», δήλωσε ένας από τους τέσσερις αξιωματούχους των ΗΠΑ.
Προστίθεται επίσης στον κατάλογο τριβών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 και ευρύτερων διαφορών κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία, παρά την ύπαρξη ισχυρής σχέσης μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τρούμπα και του Τούρκου ομόλογου του Ταγίπ Ερντογάν.
«Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία δεν αγωνιζόταν να αποκτήσει τις πληροφορίες που χρειάζεται μέσω των drones που παράγει», δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος. «Ωστόσο, ως σύμμαχος, τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε αυτό το ζήτημα δεν συμβάλλουν στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».