Το Νοέμβριο του 2019, σε μια ανάλυσή μου στην εφημερίδα “Οικονομική Ασφαλιστική”, αναφέρθηκα για πρώτη φορά στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κολοσσός ExxonMobil. Λίγο αργότερα, στις 8 Δεκεμβρίου, δημοσίευσα στο SLpress μια ανάλυση με τίτλο “Θα πει ο Τραμπ στον Μητσοτάκη ότι φεύγει η ExxonMobil από την Ελλάδα;”. Αποκάλυπτα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αμερικανική supermajor πολυεθνική που συμμετέχει στις έρευνες στα κοιτάσματα Ελλάδας και Κύπρου. Σχεδιαγράμματα και αποτιμήσεις που αποκάλυπταν ότι η ExxonMobil σκοπεύει να εγκαταλείψει τις δραστηριότητές της σε 11 χώρες και να περιοριστεί σε μερικά γιγαντιαία κοιτάσματα που διαθέτει. Μια από αυτές τις 11 χώρες που ανέφερα ήταν η Ρουμανία.
Οι μέρες περνούσαν και στα μέσα του Δεκεμβρίου 2019, ήρθε η πρώτη επίσημη ανακοίνωση της Exxon, στην οποία ανέφερε, ότι σκοπεύει να πουλήσει την συμμετοχή της στο κοίτασμα Neptun Deep της Ρουμανίας. Χωρίς όμως να σχολιάσει περαιτέρω όσα ακούγονταν στην αγορά.
Μάλιστα, η Exxon, σύμφωνα με πληροφορίες, απέστειλε επιστολή στη ρουμάνικη ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ενημερώνοντάς την για τις προθέσεις της. Βλέπετε, σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας αυτής, η πώληση του μεριδίου της Exxon απαιτεί την έγκριση του ρουμανικού κράτους. Και μάλιστα μέσα από μια πολύ περίπλοκη διαδικασία.
Κι ενώ προσωπικά καθώς και άλλοι αναλυτές στην Ευρώπη, γνωρίζαμε και αρθρογραφήσαμε για την αποχώρηση της Exxon από τη Ρουμανία, την Δευτέρα 13 Ιανουαρίου το πρωί, φαίνεται ότι ξέσπασε μια κρίση στην χώρα μετά τις τελευταίες ανταποκρίσεις του πρακτορείου Reuters που είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη Τετάρτη.
Τυπικότατη ExxonMobil, ανίδεος υπουργός
Κατά ένα πολύ περίεργο τρόπο, ο νέος υπουργός οικονομίας και ενέργειας της χώρας, κ. Virgil Popescu, πιεζόμενος από τους δημοσιογράφους, δήλωσε ότι «έχει άγνοια περί του θέματος αυτού». Αν είναι ποτέ δυνατόν, η αγορά να γνωρίζει τέτοιες λεπτομέρειες και ο αρμόδιος υπουργός να δηλώνει … άγνοια. Βαλκάνια θα μου πείτε!
Από την πλευρά της πάντως η ExxonMobil, φαίνεται ότι είναι τυπικότατη στις συμβατικές της υποχρεώσεις απέναντι στο ρουμανικό Δημόσιο, μιας και έχει τηρήσει κατά γράμμα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και έχει ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς. Πέραν τούτου, η Exxon έχει ήδη προσλάβει ως σύμβουλο πώλησης του μεριδίου της την ScotiaBank, η οποία έχει ήδη στείλει επιστολές πρόσκλησης ενδιαφέροντος σε πολλές πετρελαϊκές εταιρίες προκειμένου να αγοράσουν τα περιουσιακά της στοιχεία στην Ρουμανία.
Ανάμεσα στις εταιρίες αυτές είναι και η ρουμάνικη κρατική Romgaz που συμμετέχει στην κοινοπραξία με την Exxon. Είναι λοιπόν ποτέ δυνατόν μετά από όλα αυτά να δηλώνει άγνοια ο αρμόδιος υπουργός; Ειδικά όταν στο τέλος Δεκεμβρίου, στο θέμα έχει αναφερθεί εκτενώς ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας ludovic Orban, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι μια μεγάλη εταιρία, έχει ήδη δείξει ενδιαφέρον για να μελετήσει τον φάκελο της ExxonMobil. Και δεν δίστασε να πει, ότι η εταιρία αυτή, είναι η Ρωσική Lucoil.
Σε κίνδυνο τα ρουμανικά συμφέροντα
Όλο αυτό δημιούργησε σήμερα μια αναταραχή στην Ρουμανία καθώς τα υποθαλάσσια κοιτάσματά της, αποτελούν στρατηγικό αναπτυξιακό πυλώνα για την χώρα αυτή. Και το γεγονός ότι εγκαταλείπει τις δραστηριότητές του εκεί ο γίγαντας ExxonMobil, θέτουν σε κίνδυνο τα στρατηγικά συμφέροντα της Ρουμανίας. Οι πολιτικοί της Ρουμανίας έχουν πέσει σε μια τεράστια περιδίνηση αφού επένδυσαν στρατηγικά στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ και τώρα βλέπουν να αποχωρεί από την χώρα ο αμερικανικός γίγαντας.
Ένας γίγαντας ο οποίος ναι μεν, αποτελεί την σημαντικότερη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, με ετήσια έσοδα ύψους 300 δισ. δολάρια, και ετήσιες επενδύσεις σε έρευνα άνω των 25 δισ. δολάρια, αλλά λόγω των κακών αποδόσεων της μετοχής του μετά το κραχ του 2014, είναι υποχρεωμένος όπως έγραψα ήδη από τις 8 Δεκεμβρίου, να πουλήσει άμεσα, στοιχεία του ενεργητικού του ύψους 25 δισ. δολαρίων.
Πάντως αν διαβάσει κανείς την ετήσια έκθεση της εταιρείας για το 2018 που υποβλήθηκε στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προκύπτει ότι τα έξοδα εκμετάλλευσης του Neptun ανέρχονται σε 536 εκ. δολ. και κεφαλαιοποιήθηκαν με τη μορφή περιουσιακών στοιχείων και το καθιστούν ένα από τα πλέον πολυέξοδα κοιτάσματα της εταιρίας διεθνώς.
Ελπίζω μετά από αυτές τις εξελίξεις, να μην χρειαστεί στο μέλλον, να ρωτάμε κι εμείς τον Έλληνα αρμόδιο υπουργό ενέργειας, «τι θα κάνει τώρα που φεύγει η Exxon από την Ελλάδα», κι αυτός να απαντά ότι δεν γνωρίζει το θέμα!