«Τεχνητή γονιμοποίηση δωρεάν για όλα τα ζευγάρια» θα προσφέρεται στα κρατικά κέντρα υποβοηθούμενης γονιμότητας της Ουγγαρίας, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο εθνικιστής πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Ορμπαν, επισημαίνοντας ότι η γονιμότητα έχει «στρατηγική σημασία». Προ μηνός, άλλωστε, η ουγγρική κυβέρνηση ανέλαβε τον έλεγχο των έξι κέντρων υποβοηθούμενης γονιμότητας της χώρας.
Ο Ορμπαν ανέκαθεν προωθούσε την ιδέα της τεκνοποίησης, προκειμένου να επιλύσει το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, καθώς ο ουγγρικός πληθυσμός παρουσιάζει διαρκή μείωση τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. Σε ανακοίνωσή του περιέγραψε με λεπτομέρειες την πολιτική γονιμότητας που θα ακολουθήσει, επισημαίνοντας ότι η προσφορά της νέας παροχής πρόκειται να ξεκινήσει στις αρχές Φεβρουαρίου. Παρέλειψε, ωστόσο, να εξηγήσει ποιος ακριβώς θα έχει δικαίωμα να τη χρησιμοποιήσει. Επίσης, ο Ούγγρος πρωθυπουργός επεσήμανε ότι μελετά το ενδεχόμενο φοροαπαλλαγών για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες μητέρες. Ηδη, άλλωστε, από την αρχή της νέας χρονιάς, απαλλάσσονται από τη φορολόγηση οι μητέρες με τέσσερα παιδιά.
«Αν επιθυμούμε μικρούς Ούγγρους, αντί για μετανάστες, και αν η ουγγρική οικονομία μπορεί να δημιουργήσει τους αναγκαίους πόρους, τότε η μοναδική λύση είναι να χορηγήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά τα χρήματα για τη στήριξη των οικογενειών και την ανατροφή των παιδιών» δήλωσε ο Ορμπαν, ο οποίος ανέλαβε την πρωθυπουργία το 2010. Βάση της εκστρατείας του είναι η έντονα αντιμεταναστευτική ρητορική.
Πέρυσι τον Σεπτέμβριο, ο ίδιος είχε δηλώσει, σε διεθνή διάσκεψη για το δημογραφικό πρόβλημα, ότι απορρίπτει την προσέγγιση άλλων Ευρωπαίων ηγετών, που πιστεύουν ότι η μετανάστευση είναι η αναγκαία λύση για την πληθυσμιακή μείωση. Τότε, ο Ούγγρος πρωθυπουργός είχε προτάξει την ακροδεξιά θεωρία της «μεγάλης αντικατάστασης», σύμφωνα με την οποία οι λευκοί ευρωπαϊκοί πληθυσμοί αντικαθίστανται σταδιακά από ανθρώπους που δεν έχουν ευρωπαϊκή καταγωγή.
Η Ουγγαρία δεν είναι, όμως, η μοναδική χώρα που με παροχές προσπαθεί να επιλύσει το δημογραφικό της πρόβλημα. Πολλά ευρωπαϊκά κράτη που αντιμετωπίζουν έντονη δημογραφική μείωση λόγω της υπογεννητικότητας αλλά και της μετανάστευσης των νέων, έχουν θεσπίσει μέτρα για να βελτιώσουν την κατάσταση. Στην Πολωνία, λόγου χάρη, οι γονείς εισπράττουν μηνιαίο κρατικό επίδομα 118 ευρώ για κάθε παιδί.
Η Κροατία, που ανέλαβε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης την περασμένη εβδομάδα, επεσήμανε τη χρονιά που πέρασε ότι η πληθυσμιακή αύξηση στην Ε.Ε. θα αποτελέσει «κομβικό ζήτημα». «Το δημογραφικό πρόβλημα πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο της Ε.Ε., προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανάπτυξη όλων των κρατών-μελών», τόνισε η υπουργός Οικογένειας, Νεολαίας και Κοινωνικής Πολιτικής της Κροατίας, Βέσνα Μπεντέκοβιτς, μιλώντας σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, τον Νοέμβριο.