Στο δεύτερο εξάμηνο του 2019, οι παράτυπες αφίξεις στην ανατολική Μεσόγειο ήταν οι υψηλότερες από τον Μάρτιο του 2016 και την εφαρμογή της δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.
Μείωση του συνολικού αριθμού των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αύξηση του φαινομένου στην ανατολική Μεσόγειο, προκύπτει από τα στοιχεία της Frontex για το 2019.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλάκης, οι παράτυπες διελεύσεις μειώθηκαν κατά 6% τον περασμένο χρόνο και διαμορφώθηκαν σε 139.000.
Είναι ξεκάθαρο πως η μείωση αυτή οφείλεται στην πτώση των διελεύσεων από την κεντρική και τη δυτική Μεσόγειο, αφού στην ανατολική Μεσόγειο οι αφίξεις ανήλθαν σε 82.000, ενισχυμένες κατά 46% σε ετήσια βάση.
.
.
Μάλιστα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019, οι παράτυπες αφίξεις στην περιοχή ήταν οι υψηλότερες από τον Μάρτιο του 2016 και την εφαρμογή της δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.
Οι αφίξεις στην Ιταλία μειώθηκαν κατά 41% και στην Ισπανία κατά 58%.
Τη διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου επέλεξαν κατά κύριο λόγο πρόσφυγες και μετανάστες από την Τυνησία και το Σουδάν.
Στη δυτική Μεσόγειο κατά κύριο λόγο Μαροκινοί και Αλγερινοί.
WATCH: What happened at EU’s borders in 2019? 🇪🇺 Full report ➡️ https://t.co/PH8xZGlP3p #MigrationEU pic.twitter.com/GxbmawH4QJ
— Frontex (@Frontex) 9 Ιανουαρίου 2020
Και στην ανατολική Μεσόγειο πάνω από τις μισές διελεύσεις αφορούσαν άτομα από τη Συρία και το Αφγανιστάν.
Συνολικά, οι αφίξεις Αφγανών στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύθηκαν κατά 167% το 2019 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Η Frontex διαπίστωσε αύξηση κατά 4% του αριθμού των γυναικών που πέρασαν τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όσο για τους ανηλίκους κάτω των 14 ετών, στο διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου του 2019 ο οργανισμός εντόπισε 14.600 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χίλιους περισσότερους σε σχέση με το 2018.