Η κρίση στη Βενεζουέλα, η υπόθεση κατά συρροή δολοφόνου στην Κύπρο, η καταστροφική φωτιά στην Παναγία των Παρισίων, η τουρκική εισβολή στη Συρία και η πυρκαγιά στον Αμαζόνιο, είναι μόνο μερικά από αυτά.
Δείτε, με χρονολογική σειρά, τα σημαντικότερα γεγονότα για το 2019:
10 Ιανουαρίου: Προεδρική κρίση στη Βενεζουέλα
Το 2019 ξέσπασε προεδρική κρίση στη Βενεζουέλα, όταν η Εθνοσυνέλευση της χώρας, στην οποία έχει την πλειοψηφία η αντιπολίτευση, κήρυξε παράνομο τον πρόεδρο της χώρας, Νίκολας Μαδούρο και αναγνώρισε ως πρόεδρο της Βενεζουέλας, τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, Χουάν Γκουαϊδό.
Ο Μαδούρο είχε εκλεγεί για δεύτερη φορά πρόεδρος της Βενεζουέλας στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Μάιο του 2018, όμως τόσο η εκλογική διαδικασία όσο και τα αποτελέσματα των εκλογών αμφισβητήθηκαν έντονα. Στις 10 Ιανουαρίου 2019, την ημέρα της δεύτερης ορκωμοσίας του Μαδούρο, η Εθνοσυνέλευση ανακήρυξε παράνομη την επανεκλογή του. Από την άλλη πλευρά το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, που πρόσκειται στον Μαδούρο, χαρακτήρισε αντισυνταγματική την απόφαση της Εθνοσυνέλευσης. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έκανε λόγω για καθοδηγούμενο από τις Η.Π.Α πραξικόπημα προκειμένου να ανατρέψουν τον Μαδούρο και να ελέγξουν τα πετρελαϊκά αποθέματα της χώρας. Τους ισχυρισμούς αυτούς αρνήθηκε ο Γκουαϊδό, ο οποίος δήλωσε ότι το κίνημά του το στήριζαν φιλειρηνικοί διαδηλωτές.
GALLERY
Στις 24 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση των κρατών του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών. Ο Οργανισμός χαρακτήρισε παράνομη την κυβέρνηση του Μαδούρο και ζήτησε την εκ νέου διεξαγωγή προεδρικών εκλογών, στις οποίες θα τηρηθούν οι εγγυήσεις «για ελεύθερη, δίκαιη, διαφανή και νόμιμη διαδικασία». Στις 26 Ιανουαρίου συνήλθε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αλλά δεν κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε σε διάλογο τις δύο πλευρές.
14 Απριλίου: Serial Killer στην Κύπρο – Το χρονικό της φρίκης
Η πρώτη σελίδα του ημερολογίου της φρίκης γράφτηκε στις 14 Απριλίου όταν ένα πτώμα εντοπίστηκε μέσα σε φρεάτιο του μεταλλείου Μιτσερού. Μετά από έρευνες των Αρχών η σορός ταυτοποιήθηκε με τη Μαρί Ρόουζ, γυναίκα που αγνοείτο από τις 5/5/2018 μαζί με την 6χρονη κόρη της Sierra.
Οι εξελίξεις των επόμενων ημερών ήταν καταιγιστικές. Οι Αρχές συνέλαβαν 33χρονο Ρουμάνο πρώην σύντροφο της Μαρί Ρόουζ. Στο δικαστήριο Λευκωσίας όπου οδηγείται για έκδοση διατάγματος προσωποκράτησης του, ο ανακριτής αναφέρει ότι σύμφωνα με μαρτυρία φίλης της εξαφανισμένης γυναίκας, την ημέρα που χάθηκαν τα ίχνη μητέρας και παιδιού θα συναντούσε στη Λευκωσία κάποιον «Ορέστη» με τον οποίο διατηρούσε σχέσεις.
Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη των πιο φρικιαστικών εγκλημάτων που έζησε μέχρι στιγμής η Κύπρος, είχε ήδη αρχίσει.
GALLERY
Λίγες ημέρες αργότερα οι Αρχές φτάνουν στα ίχνη του «Ορέστη». Συλλαμβάνουν τον 35χρονο ίλαρχο της Εθνικής Φρουράς Νίκο Μεταξά και έναν ακόμη 30χρονο αξιωματικό, ως υπόπτους για τον φόνο της Μαρί Ρόουζ και την εξαφάνιση της 6χρονης κόρης της. Στο δικαστήριο όπου οδηγούνται, θα ακουστούν για πρώτη φορά και επίσημα λεπτομέρειες για τη δράση του καθ΄ομολογία κατά συρροή δολοφόνου.
Έπειτα από τον εντοπισμό κι άλλων πτωμάτων, ο «Ορέστης» ομολόγησε επτά φόνους και το δικαστήριο επέβαλε τη μεγαλύτερη ποινή στην ιστορία της Κύπρου στον κατά συρροή δολοφόνο που συγκλόνισε με τα εγκλήματά του την κοινή γνώμη.
Το δικαστήριο καταδίκασε τον «Ορέστη» σε επτά φορές ισόβια, δηλαδή σε ποινή ισοβίων μία φορά για κάθε θύμα του. Ο 35χρονος αντιμετώπιζε 12 συνολικά κατηγορίες εκ των οποίων εφτά φόνους εκ προμελέτης και πέντε απαγωγές.
15 Απριλίου: Παγκόσμιο σοκ από την καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων
Παγκόσμιο σοκ και θλίψη προκάλεσε η τεράστια καταστροφή που υπέστη η Παναγία των Παρισίων, ένα από τα σύμβολα της πόλης, αλλά και της ανθρωπότητας, από την φωτιά που έκαιγε ανεξέλεγκτη επί 8,5 ολόκληρες ώρες, μεγάλο μέρος του εσωτερικού της.
Στις 15 Απριλίου του 2019, λίγο πριν τις 18:18 τοπική ώρα Γαλλίας, ξέσπασε η πυρκαγιά εξαιτίας της οποίας κατέρρευσε σημαντικό μέρος της στέγης του ναού και το γοτθικό βέλος, ενώ σοβαρές ζημιές υπέστη και στο εσωτερικό του ναού με αποτέλεσμα αρκετά κειμήλια να καταστραφούν.
GALLERY
Η δήμαρχος του Παρισιού Ανν Ινταλγκό αποκάλεσε τη φωτιά «τρομερή». Η νησίδα Ιλ ντε λα Σιτέ, στην οποία βρίσκεται η εκκλησία, εκκενώθηκε κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς.
Νωρίς την επόμενη μέρα, στις 16 Απριλίου, στις 9:50 π.μ., η Πυροσβεστική του Παρισιού ανακοίνωσε επίσημα ότι η πυρκαγιά είχε σβήσει εντελώς. Τα αιτία της πυρκαγιάς δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί.
Έχει ειπωθεί ότι μπορεί να συνδέεται με τις εργασίες ανακαίνισης που γίνονταν στο κτήριο.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=wpUzrZmd38c&feature=emb_title
21 Αυγούστου 2019: Στις φλόγες ο Αμαζόνιος
Σοκαρισμένος ο πλανήτης παρακολουθούσε το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου, τον Αμαζόνιο, να φλέγεται. Στη διάρκεια της ημέρας ο ήλιος, που είναι συνήθως τόσο δυνατός σ’ αυτά τα μέρη, σκοτείνιασε από πυκνό γκρίζο καπνό.
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, είχε δηλώσει πως η κυβέρνησή του δεν έχει τους πόρους για να καταπολεμήσει τις πυρκαγιές στο τροπικό δάσος της Αμαζονίας, αφού δορυφορικές εικόνες έδειξαν το 2019 αριθμό ρεκόρ πυρκαγιών.
Σε ομιλία του που μεταδόθηκε ζωντανά στο Facebook, ο πρόεδρος είχε δηλώσει πως η κυβέρνηση διεξάγει έρευνες σχετικά με τις πυρκαγιές.
Η πυρκαγιά αυτή ήταν μία μόλις από τις χιλιάδες που αποδεκάτισαν την Αμαζονία, το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου και έναν προμαχώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.
Οι πυρκαγιές στο τροπικό δάσος αυξήθηκαν κατά 83% το 2019, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2018, σύμφωνα με την INPE, την υπηρεσία διαστημικών ερευνών της Βραζιλίας. Αυτή η κυβερνητική υπηρεσία είχε καταγράψει 72.843 πυρκαγιές, τον μεγαλύτερο αριθμό από το 2013 που άρχισαν να τηρούνται αρχεία.
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου εξόργισε τους οικολόγους διατυπώνοντας αβάσιμες κατηγορίες ότι μη κυβερνητικές οργανώσεις έβαζαν τις φωτιές από θυμό επειδή περιέκοψε τη χρηματοδότησή τους. Αργότερα ωστόσο, δήλωσε πως ουδέποτε υποστήριξε κάτι τέτοιο, προσθέτοντας πως μιλούσε μόνο για τις υποψίες του.
Η παγκόσμια οργή εκφραζόταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το #PrayforAmazonas (προσευχηθείτε για την Αμαζονία) να είναι το κορυφαίο στον κόσμο θέμα στο Twitter. Περιβαλλοντολόγοι υποστήριζαν επίσης πως αγρότες έβαζαν φωτιά στο δάσος για να μετατρέψουν τμήματά του σε βοσκοτόπια.
9 Οκτωβρίου 2019: Τουρκική εισβολή στη Συρία
Ήταν 9 Οκτωβρίου 2019, όταν ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε μέσω twitter, πως μια νέα τουρκική στρατιωτική επιχείρηση άρχισε στη βορειοανατολική Συρία εναντίον της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας.
«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και ο Συριακός Εθνικός Στρατός (Σύροι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Άγκυρα) άρχισαν την επιχείρηση “Πηγή της Ειρήνης” στη βόρεια Συρία», έγραψε ο Τούρκος πρόεδρος.
Η Διεθνής Κοινότητα σύσσωμη καταδίκασε την τουρκική εισβολή.
GALLERY
Σύμφωνα με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, τουρκικά μαχητικά αεριωθούμενα έπλητταν στρατιωτικές θέσεις και κατοικημένες περιοχές στο Τελ Αμπιάντ, το Ρας αλ Άιν, το Καμισλί και το Άιν Ίσα.
Από τις έξι πρώτες ημέρες της εισβολής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα, έχασαν τη ζωή τους 70 άμαχοι και 135 μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων καθώς και 120 φιλοτούρκοι μαχητές. Από τις συγκρούσεις σκοτώθηκαν επίσης 120 φιλοτούρκοι μαχητές, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ ο ΟΗΕ έκανε λόγο για 160.000 εκτοπισμένους.
31 Οκτώβρη 2019: Το Ισλαμικό Κράτος επιβεβαίωσε το θάνατο του Μπαγκντάντι
Το Ισλαμικό Κράτος επιβεβαίωσε ότι ο ηγέτης του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι σκοτώθηκε, μετά από αμερικανική επιδρομή.
Η τζιχαντιστική οργάνωση όρισε ως διάδοχο τον Αμπού Ιμπραήμ αλ Χασέμι αλ Κουράσι.
Ο Αϊμέν αλ Ταμίμι, ένας ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Σουόνσι, με ειδικότητα στο Ισλαμικό Κράτος, επεσήμανε ότι το όνομα αυτό είναι άγνωστο, θα μπορούσε, ωστόσο, να πρόκειται για έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο που ονομάζεται Χατζ Αμπντάλα, τον οποίο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε κατονομάσει μεταξύ των πιθανών διαδόχων του Μπαγκντάντι.
26 Νοεμβρίου 2019: Σεισμός Αλβανία – Θρήνος στα συντρίμμια
Ο σεισμός 6,4 βαθμών που συγκλόνισε την Αλβανία, είναι ο ισχυρότερος που έχει πλήξει τη χώρα των Δυτικών Βαλκανίων εδώ και πολλές δεκαετίες, προκαλώντας την κατάρρευση κτηρίων σαν να ήταν πύργοι από τραπουλόχαρτα και τον θάνατο 51 ανθρώπων.
«Χάσαμε πολλές ανθρώπινες ζωές, αλλά σώσαμε επίσης πολλές», είπε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο νοσοκομείο των Τιράνων.
Στρατιωτικοί, αστυνομικοί και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας συνέχιζαν για μέρες τις έρευνες στα συντρίμμια, σε πόλεις κοντά στο επίκεντρο της καταστροφικής σεισμικής δόνησης, κοντά στις αλβανικές ακτές στην Αδριατική.
Ο Αλβανός σεισμολόγος Ράπο Ορμένι τόνισε ότι ο φονικός σεισμός της 26ης Νοεμβρίου, ήταν ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στην περιοχή του Δυρραχίου από το 1926.
GALLERY
12 Δεκέμβρη: Εκλογές Βρετανία – Πρόσω ολοταχώς για Brexit
Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιβάλλεται στις 13 Δεκεμβρίου ως ο ισχυρός άνδρας του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τον θρίαμβό του στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν 12 Δεκέμβρη, θρίαμβος που του επιτρέπει να τιμήσει την υπόσχεσή του για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου.
Η «νέα αυτή ισχυρή εντολή (…) δίδει στη νέα κυβέρνηση την ευκαιρία να σεβαστεί την δημοκρατική βούληση του βρετανικού λαού», υπογράμμισε ο Τζόνσον, κάνοντας λόγο για έναν «σεισμό» που άλλαξε το βρετανικό πολιτικό τοπίο προς όφελος των Συντηρητικών.
«Θα υλοποιήσουμε το Brexit εγκαίρως στις 31 Ιανουαρίου, χωρίς αν ή αλλά ούτε ίσως», δήλωσε ο Τζόνσον απευθυνόμενος σε πλήθος υποστηρικτών του που τον επευφημούσε.
«Τα καταφέραμε, το κάναμε», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι οι εκλογές αυτές έδωσαν τέλος στην απειλή για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος.
Με αυτήν την εντολή θα μπορέσουμε επιτέλους να υλοποιήσουμε το Brexit, πρόσθεσε.
Οι θάνατοι που συγκλόνισαν τον κόσμο το 2019
Χρονιά με πολλές απώλειες ήταν το 2019. Ηθοποιοί, ποδοσφαιριστές αλλά και εκπρόσωποι της μουσικής έφυγαν από τη ζωή τη χρονιά που πέρασε.
21 Ιανουαρίου – Emiliano Sala
Ο 28χρονος ποδοσφαιριστής Emiliano Sala έχασε τη ζωή όταν το αεροπλάνο που τον μετέφερε από τη Γαλλία στη Μεγάλη Βρετανία συνετρίβη.
Το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε χάθηκε από τα ραντάρ πάνω από τη Μάγχη και συγκεκριμένα ενώ βρισκόταν σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων βορείως του νησιού Γκέρνζι. Τα συντρίμμια του μοιραίου μονοκινητήριου αεροπλάνου εντοπίστηκαν στη Μάγχη.
19 Φεβρουαρίου – Karl Lagerfeld
Έφυγε από τη ζωή στις 19 Φεβρουαρίου σε ηλικία 85 ετών ο διάσημος σχεδιαστής μόδας, Καρλ Λάγκερφελντ.
Είχε εισαχθεί εσπευσμένα το προηγούμενο βράδυ (18/2) στο νοσοκομείο, καθώς ταλαιπωρείτο με την υγεία του. Διηύθυνε τον οίκο υψηλής ραπτικής Chanel από το 1983.
4 Μαρτίου – Keith Flint
Ο Keith Flint, ο τραγουδιστής των Prodigy, έφυγε από τη ζωή στις 4 Μαρτίου σε ηλικία 49 ετών, στο σπίτι του στο Έσεξ, αφήνοντας σαστισμένο τόσο τον καλλιτεχνικό κόσμο, όσο και του θαυμαστές του δημοφιλούς συγκροτήματος.
Τον Keith Flint είχε βρει απαγχονισμένο ένας φίλος του.
4 Μαρτίου – Luke Perry
Παγκόσμια συγκίνηση προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Αμερικανού ηθοποιού Luke Perry, ο οποίος πέθανε τη Δευτέρα (04/03/2019) σε ηλικία 53 ετών, έπειτα από βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο.
21 Μαΐου – Niki Lauda
Ο Νίκι Λάουντα, τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής των αγώνων της Formula 1, πέθανε τη Δευτέρα (21/05/2019) σε ηλικία 70 ετών.
«Με βαθιά θλίψη ανακοινώνουμε ότι ο αγαπημένος μας Νίκι πέθανε ήσυχα, τη Δευτέρα 20ή Μαΐου 2019, με την οικογένειά του πλάι του», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι οικείοι του θρυλικού πιλότου της F1.
1 Ιουνίου – José Antonio Reyes
Σοκ και οδύνη προκάλεσε στον κόσμο του ποδοσφαίρου ο ξαφνικός χαμός του σπουδαίου Ισπανού παίκτη.
Η είδηση έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Η ομάδα της Σεβίλλης, στην οποία αναδείχθηκε ο Reyes, ανακοίνωσε το μεσημέρι του Σαββάτου (01/06/2019), ότι ο 35χρονος ποδοσφαιριστής σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα.