Δέκα γεωπολιτικοί κίνδυνοι που απειλούν τις Αγορές το 2020

Οι Αγορές φαίνεται πως θα αποχαιρετήσουν το 2019 σε επίπεδα-ρεκόρ και ειδικότερα η Wall Street. Από τις αρχές του έτους, ο S&P 500 έχει ενισχυθεί από τις αρχές του έτους πάνω από 27%, ξεπερνώντας στη χθεσινή συνεδρίαση το φράγμα των 3.200 μονάδων.

Η νέα χρονιά πλησιάζει και ήδη οι επενδυτές γράφουν τη λίστα για τον… Άη Βασίλη.

Μια δική της, διαφορετική λίστα έχει γράψει και η Morgan Stanley Wealth Managment, καταγράφοντας δέκα γεωπολιτικούς κινδύνους που θα μπορούσαν να απειλήσουν τις αγορές το 2020, ρίσκα που θα κρατήσουν επενδυτές και αναλυτές σε επαγρύπνηση, όπως τονίζουν οι συντάκτες της έκθεσης με επικεφαλής τον Σκοτ Χέλφσταϊν.

Ορισμένα από τα σενάρια είναι ήδη οικεία στους επενδυτές στη διάρκεια μιας χρονιάς με αρκετούς παράγοντες πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας.

H Morgan Stanley Wealth Management ξεχωρίζει τους παρακάτω δέκα παράγοντες κινδύνου, από τους περισσότερο έως τους λιγότερο σημαντικούς:

1) Τέλεια «καταιγίδα» ηγεσίας στον κόσμο των Δημοκρατικών

2) Εμφάνιση ανταγωνιστικών εμπορικών μπλοκ

3) Απότομη πολιτική και οικονομική προσγείωση της Κίνας

4) Αβεβαιότητα λόγω των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ

5) Τα ευρωπαϊκά μέτρα στήριξης έρχονται λίγο αργά για να στηρίξουν το ευρώ

6) Λαϊκισμός, ανισότητα και… υπεροχή των μετόχων

7) Οι αγορές προετοιμάζονται για ιαπωνοποίηση

8) Κυβερνοεπιθέσεις και ο κίνδυνος της Τεχνητής Νοημοσύνης

9) Μεγαλύτερη πίεση στο «μπαλόνι» του Ιράν

10) Η γονιδιακή επεξεργασία πηγαίνει στραβά

«Είναι σπάνιο να υπάρξει έλλειψη γεγονότων που θα μπορύσαν να επηρεάσουν τις αγορές», επισημάινουν οι στρατηγικοί αναλυτές. «Τα περισσότερα χρόνια, οι επενδυτές αποδεικνύονται ανθεκτικοί, κοιτάζουν πέραν των κινδύνων και ωθούν προς τα πάνω τις αγορές», προσθέτουν.

Μπορεί κάποιες από τις παραπάνω ιδέες να προκαλούν έκπληξη, όπως η γονιδιακή επεξεργασία, αλλά συμπεριλήφθηκε στη λίστα από εξελίξεις όπως για παράδειγμα ότι ένας ερευνητής στην Κίνα επιχείρησε να ανοσοποιήσει μωρά στον ιό HIV.

Οι πρόσφατες εξελίξεις εγείρουν ερωτήματα περί ανθρώπινης σημασίας, αναφέρεται στην έκθεση.

Κάποιοι άλλοι παράγοντες ρίσκου, όπως η αβεβαιότητα λόγω προεδρικών εκλογών, είναι γνωστοί για όσους παρακολούθησαν από κοντά τα όσα συνέβησαν φέτος.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.