Ένα νέο πονοκέφαλο φαίνεται πως θα αντιμετωπίσει η βρετανική κυβέρνηση, καθώς σύμφωνα με το περιοδικό Economist, οι Σκωτσέζοι εμφανίζονται πιο αποφασισμένοι από ποτέ να εγκαταλείψουν το Ηνωμένων Βασίλειο και να επανενταχθούν στην ευρωζώνη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε οτι το 62% των Σκοτσεζων ειχε ταχθεί υπέρ της παραμονής στην Ευρώπη στο πρόσφατο δημοψήφισμα. Ένα πιθανό «Scoxit» από το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται να επανέρχεται στην επικαιρότητα με τη σκωτσέζικη κυβέρνηση να ετοιμάζει νομοσχέδιο για άλλο ένα τέτοιο δημοψήφισμα και τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως, αυτή τη φορά, μπορεί η ανεξαρτησία να κερδίσει. Δεν είναι έκπληξη: Το επιχείρημα των Σκωτσέζων εθνικιστών πως η Σκωτία είναι διαφορετική χώρα ποτέ ξανά δεν είχε φανεί τόσο πειστικό. Σχετικά με το Brexit, το καθοριστικό ζήτημα των ημερών μας, το 62% των Σκωτσέζων ψήφισαν υπέρ της παραμονής, αλλά θα συρθούν όπως και να έχει από τους Άγγλους. Τα κυρίαρχα κόμματα στο Γουέστμινστερ, οι Τόρις και οι Εργατικοί, έχουν ένα συνολικό άθροισμα 2 από τους 59 βουλευτές της Σκωτίας. Και πολλά από τα επιχειρήματα υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2014 έχουν εξαφανιστεί. Στους Σκωτσέζους ειπώθηκε πως η παραμονή τους θα ήταν ο μόνος τρόπος να παραμείνουν στην ΕΕ, από τη στιγμή που η ανεξαρτησία θα προϋπέθετε νέο αίτημα και αντίσταση από την Ισπανία, που θέλει να αποθαρρύνει τους δικούς της Καταλανούς αυτονομιστές. Αντ’αυτού, η παραμονή αποδείχτηκε εισιτήριο χωρίς επιστροφή για την έξοδο από την Ευρώπη. Η ισχυρή βρετανική οικονομία στην οποία παροτρύνθηκαν να παραμείνουν προβλέπεται να επιβραδυνθεί. Και οι ενθαρρυντικές ομιλίες για την ένωση- τον “πολύτιμο δεσμό” που η Τερέζα Μέι επικαλέστηκε στην παρθενική της ομιλία ως πρωθυπουργού- φαίνονται κενές, δεδομένης της ευκολίας με την οποία οι σκωτσέζικοι προβληματισμοί προσπεράστηκαν.
Ωστόσο, αν το Brexit ήταν πολιτικός σεισμός, η Σκωτία έχει υποστεί και οικονομικό σεισμό. Όταν έλαβε χώρα το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, Σκωτία αναπτυσσόταν με ρυθμό παρόμοιο με αυτόν της υπόλοιπης Βρετανίας. Από τότε αυτό έχει αλλάξει προς το χειρότερο, λόγω της εξάρτησής της από τα ορυκτά καύσιμα και τα χρηματοοικονομικά, λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και των προβλημάτων στον χρηματοοικονομικό τομέα αντίστοιχα.
«Για μια χώρα πέντε εκατομμυρίων ανθρώπων που βασίζεται σε δύο βιομηχανίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, να ακολουθήσει δική της πορεία θα ήταν τζόγος. Ωστόσο οι Σκωτσέζοι ίσως να συμπεράνουν πως η παραμονή σε μια ένωση που οδεύει στο Brexit θα ήταν ακόμα πιο επικίνδυνη. Μπορεί να κάνουν λάθος. Επειδή αν και η προθυμία της Μέι να αφήσει την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση μάλλον θα αποδειχτεί κακή για τη Βρετανία, κάνει ακόμα πιο περίπλοκη την ανεξαρτησία. Αν η ΕΕ ήταν έτοιμοι να την δεχτεί πίσω, η Σκωτία θα κατέληγε σε “σκληρότερα” σύνορα με την Αγγλία. Οι εθνικιστές λένε ότι θα μπορούσαν να εισάγουν οποιαδήποτε συμφωνία γίνεται στην Ιρλανδία, όπου υφίσταται παρόμοιο ζήτημα. Αλλά ίσως να μην υπάρχει τέτοια ομαλή λύση. Και η επιστροφή στην ενιαία αγορά με κόστος την έξοδο από τη βρετανική δεν θα είχε νόημα: Η Σκωτία εξάγει τέσσερις φορές περισσότερα στην υπόλοιπη Βρετανία από ό,τι στην ΕΕ.
Η άβολη αλήθεια ίσως να χαθεί στον πυρετό άλλης μιας εκστρατείας για την ανεξαρτησία. Το κυβερνών SNP (Scottish National Party) έχει μια τάση να συνδυάζει τη δύναμη με τη διαμαρτυρία, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις επιτυχίες της Σκωτίας, ενώ κατηγορεί το Γουέστμινστερ για τις αποτυχίες. Καθώς οι οικονομικές συνθήκες στη Σκωτία επιδεινώνονται, το φταίξιμο θα πέσει στο Brexit και τη λιτότητα των Τόρις. Και αν και η ανεξαρτησία ήταν κάποτε ένα τρομακτικό άγνωστο, τώρα φαίνεται ευκαιρία να “γυρίσουν πίσω το ρολόι” στις ασφαλείς παλιές ημέρες της συμμετοχής στην ΕΕ. Όταν οι Άγγλοι υπουργοί προειδοποιούν για τους κινδύνους της απόσχισης, τα ίδια τους τα επιχειρήματα για το Brexit θα τους επιστρέφονται: Οι Σκωτσέζοι θα προτρέπονται να πάρουν τον έλεγχο από απόμακρους πολιτικούς τους οποίους ποτέ δεν εξέλεξαν, αυτοί που υποδεικνύουν τα κόστη θα χαρακτηρίζονται μέλη του “project fear”…πολλοί από τους Σκωτσέζους που ψήφισαν να παραμείνουν στην ένωση το 2014 το έκαναν για ξεκάθαρους οικονομικούς λόγους. Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ το θολώνει αυτό. Το αποτέλεσμα που προκαλεί προβληματισμούς είναι ότι το Brexit έκανε την ανεξαρτησία της Σκωτίας πιο επιβλαβή- και πιο πιθανή.
Πηγή: Economist (Μετάφραση)