«Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το 2004 ήταν το επισφράγισμα ενός ευρωπαϊκού προσανατολισμού και μία ταυτότητας χιλιετηρίδων», τόνισε ο κ. Αναστιάδης στην αρχή της ομιλίας του. Την ίδια στιγμή πάντως, εξέφρασε τον προβληματισμό του για φαινόμενα που κλονίζουν τη σημερινή Ευρώπη, όπως η αποχώρηση της Μ.Βρετανίας, το κλεισιμο συνόρων «κατά παράβαση της συνθήκης Σένγκεν», η άνοδος του λαϊκισμού, αλλά και η έξαρση της τρομοκρατίας, όπως απέδειξε και η επίθεση της Τρίτης στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου.
Αναφερόμενος στην πρόσφατη οικονομική κρίση, ο πρόεδρος της Κύπρου επεσήμανε ότι η χώρα του κατάφερε να ανακάμψει πιο γρήγορα απ΄ότι περίμεναν και οι πιο αισιόδοξοι. Αυτό, όπως τόνισε, αποδεικνύεται με την επιτυχημένη έξοδό της από το πρόγραμμα διάσωσης, την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα των οίκων αξιολόγησης, τους ρυθμούς ανάπτυξης που κυμαίνονται γύρω στο 4% για τέταρτη συνεχή χρονιά, αλλά και το γεγονός ότι ο κρατικός προϋπολογισμός παραμένει πλεονασματικός.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γίρκι Κατάινεν, ανέφερε ότι θα επισκεφθεί τη Λευκωσία τον Ιανουάριο του 2019, προκειμένου να συζητήσει λεπτομέρειες για την υλοποίηση του επενδυτικού «σχέδιου Γιούνκερ» στην Κύπρο. «Ένθερμος υποστηρικτής» της αμυντικής συνεργασίας
Ο πρόεδρος της Κύπρου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, λέγοντας ότι η Κύπρος αποτελεί «ένθερμο υποστηρικτή» αυτής της προσπάθειας.
Παράλληλα υπενθύμισε ότι η Κύπρος είχε εκφράσει από την πρώτη στιγμή την επιθυμία να προσχωρήσει στην αποκαλούμενη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO), που θεσμοθέτησε το Συμβούλιο το 2017 για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, ενώ επεσήμανε ότι οραματίζεται την αμυντική αυτονόμηση της Ευρώπης και την «ίδρυση ευρω-στρατού, που θα λειτουργεί πάντα αποτρεπτικά και αμυντικά, όχι επιθετικά».
Οι περισσότερες πολιτικές ομάδες αναφέρθηκαν με θετικά έως εγκωμιαστικά σχόλια στην Κύπρο. Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ εξήρε το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης ο πρόεδρος της χώρας «ανέλαβε ευθύνες» και δεν επιτέθηκε στις Βρυξέλλες «όπως κάνουν άλλοι». Πάντως η Ευρωπαϊκή Αριστερά υποστηρίζει ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Κύπρο αφορά μόνο «τους λίγους» και ουσιαστικά προκαλεί τη φτωχοποίηση της χώρας.«Διάλογος, αλλά καλά προετοιμασμένος…»
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ.Αναστασιάδης υπενθύμισε ότι «είναι πρόβλημα ξένης εισβολής και κατοχής» και ότι ο ίδιος επιμένει στον διάλογο «εφόσον είναι καλά προετοιμασμένος, όπως επιδιώκει ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών», για να προσθέσει ότι η Κύπρος έχει ήδη κάνει αρκετές υποχωρήσεις προκειμένου να εξευρεθεί λύση. Υπενθύμισε μάλιστα ότι κατά τον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας η λύση θα ήταν πολύ κοντά, εάν είχαν υιοθετηθεί οι «έξι θέσεις» που είχε διατυπώσει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ και εάν η Τουρκία δεν προέβαλε αξιώσεις που θα αλλοίωναν τον δημογραφικό χαρακτήρα της Κύπρου.
Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο…
Πηγή: https://www.in.gr