Ήσυχος με τη συνείδησή του δηλώνει ιερέας της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στις ΗΠΑ που έχει γίνει πρωταγωνιστής σκανδάλου τύπου #MeToo, με καταγγέλλουσες δύο μοναχές, τις αδερφές Φωτεινή και Θεονύμφη, και αμερικανική εφημερίδα να δημοσιεύει τα μπλεξίματά του σε… τεύχη!
O Αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Μακρής, που πήρε την άδεια από τους ανωτέρους του να επιστρέψει στο ποίμνιό του στην εκκλησία του στο Μπρούκλιν, παρά το γεγονός ότι παραδέχθηκε «ανάρμοστη» επαφή με τις δύο γυναίκες, δήλωσε στους δημοσιογράφους της «New York Post» που έβγαλε στη φόρα το σκάνδαλο «χαρούμενος» που γύρισε στην εκκλησία του και πρόσθεσε ότι «δεν τις ενόχλησε ποτέ».
Οι δημοσιογράφοι, που του την είχαν στήσει έξω από τον Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού στο Bay Ridge όπου ιερουργεί την Κυριακή, αναφέρουν στο ρεπορτάζ τους ότι οι δηλώσεις του πατέρα Γεράσιμου έρχονται αφού παραδέχθηκε τις «ανάρμοστες επαφές του με δύο ενήλικες γυναίκες» ενώπιον ενός «πνευματικού δικαστηρίου» στην Αρχιεπισκοπή που αποφάσισε πέρυσι ότι πρέπει να αποσχηματιστεί. Οι ίδιοι επισημαίνουν δε ότι από την ίδια εκκλησία είχε περάσει και ο… φετιχιστής ιερέας Γεώργιος Πασσιάς, που είχε αφήσει έγκυο παντρεμένη πιστή.
Μάλιστα, η αμερικανική εφημερίδα, που φτάνει να τον χαρακτηρίζει «υπερόπτη», κάνει λόγο για «ανατριχιαστική, ανάρμοστη» συμπεριφορά, όπως αγκαλιές που διαρκούσαν πάρα πολύ, «αν και δεν ήταν ανοιχτά σεξουαλικές».
«Έχω κάνει τα λάθη μου»
Οι καταγγελίες σε βάρος του είδαν το φως της δημοσιότητας αφού δύο μοναχές ανάρτησαν για πρώτη φορά τον Νοέμβριο φωτογραφία τους στην οποία κρύβονται πίσω από ένα χαρτί που γράφει το hashtag #ΜeToo, που αναφέρεται στο κίνημα κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης, αλλά και το hashtag #ChurchToo. Με αυτόν τον τρόπο θέλησαν να αντιδράσουν στην απόφαση της Αρχιεπισκοπής τον Οκτώβριο να επιστρέψει τελικά ο ιερέας στη θέση του. «Δεν υποστηρίζω ότι είμαι τέλειος. Έχω κάνει τα λάθη μου. Απλά λέω ότι οι γυναίκες έχουν φουσκώσει τα πράγματα» είπε στους δημοσιογράφους της «New York Post» την Κυριακή ο Μακρής και όταν κλήθηκε να πει ο ίδιος τι πραγματικά συνέβη, αυτός τους προέτρεψε «να ρωτήσουν εκείνες» και ότι «είναι ήσυχος με τη συνείδησή του».
«Τα σεξουαλικά υπονοούμενα στην εφημερίδα σας στρέφουν τους ανθρώπους προς τη σεξουαλικότητα. Όταν εσείς βάζετε και πουλάτε γυναίκες με τα μαγιό τους και τέτοια είναι όλα καλά. Όταν, όμως, ένας ιερέας υπήρξε απλά άνθρωπος, ας τον κάνουμε θέμα στην εφημερίδα» κατέληξε ο ιερέας ξεσπαθώνοντας.
«ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΝΕΜΕΝΕΣ, ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΕΙΛΗΘΕΙ»
Οι πρώτες καταγγελίες εναντίον του Μακρή ήρθαν στο φως το 2017. Μια γυναίκα είχε πει ότι «ένιωσε άβολα» στην επικοινωνία της με τον ιερέα επειδή «οι αγκαλιές του διαρκούσαν πάρα πολύ, αλλά δεν ήταν ανοιχτά σεξουαλικές», όπως δήλωσε στην εφημερίδα «New York Post» ο επίσκοπος και εκπρόσωπος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας Αμερικής Αντώνιος Παρόπουλος. Όταν κλήθηκε σε απολογία, ομολόγησε την απρεπή στάση του σε ακόμα δύο γυναίκες και αποπέμφθηκε, αλλά τελικά επέστρεψε γιατί το απαίτησε το ποίμνιό του.
«Δεν θα είχα επιτρέψει την επιστροφή ενός ιερέα έπειτα απ’ όλα αυτά αν δεν υπήρχε ζήτημα ευαισθησίας στις επιθυμίες μεγάλου αριθμού πιστών που ζητούσαν την επιστροφή του» τόνισε και ισχυρίστηκε ότι δεν είδε τις αναρτήσεις των μοναχών.
Οι μοναχές που ξεκίνησαν την καμπάνια κατά του 51χρονου «προϊσταμένου» τους σε Instagram και facebook αρχικά κράτησαν κρυφά τα στοιχεία του.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον «Εθνικό Κήρυκα», πρόκειται για την ηγουμένη Φωτεινή και την αδελφή Θεονύμφη, μοναχές στο Μοναστήρι των Αγίων Πάντων στο Calverton του Long Island της Νέας Υόρκης, οι οποίες μάλιστα φέρεται ότι είχαν ενημερώσει προφορικά και γραπτά με κάθε λεπτομέρεια την Αρχιεπισκοπή Αμερικής για τη σεξουαλική κακοποίηση που είχαν υποστεί από τον αρχιμανδρίτη. Η ομογενειακή εφημερίδα δημοσιεύει την επιστολή που έστειλε τον Φεβρουάριο του 2018 στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο η αδερφή Φωτεινή, στην οποία περιγράφει όσα έχουν συμβεί και ζητεί βοήθεια. «Είμαστε πονεμένες, αποκαρδιωμένες και συναισθηματικά συντετριμμένες διότι αντί να μας συμπεριφερθούν με αγάπη και σεβασμό και σύμφωνα με τους Κανονισμούς της Αρχιεπισκοπής περί Σεξουαλικής Κακοποίησης, έχουμε επιπληχτεί, απειληθεί και μας έχουν συμπεριφερθεί ως κατηγόρους αντί για θύματα κακοποίησης» αναφέρει χαρακτηριστικά και καταφέρεται ονομαστικά εναντίον του επισκόπου Αντώνιου και του βοηθού του αρχιμανδρίτη Χρυσόστομου Πάνου, που υποστηρίζει ότι έχουν απειλήσει και τις δύο μοναχές με «μετάθεση και εξορία στην Ελλάδα για να μάθουν να είναι καλές μοναχές».
Προφανώς απογοητευμένες, αποφάσισαν να αποκαλύψουν το σκάνδαλο μέσω των σάιτ κοινωνικής δικτύωσης με τελευταία ανάρτησή τους την Κυριακή στη σελίδα White Field Farm Soap Co, στην οποία η μία από τις δύο κρατάει μια πινακίδα που γράφει #challengethestatusquo, δηλαδή «προκαλέστε το καθεστώς», και προσθέτει ότι ήρθε η ώρα να αναμετρηθούν με τη διαφθορά. Η σελίδα αυτή ανήκει σε επιχείρηση όπου εργάζονται μοναχές για να εκπαιδεύσουν και να προσφέρουν εργασία σε γυναίκες που σώθηκαν από δίκτυα human trafficking.
Πηγή: Espresso