ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΑΓΩΓΩΝ ΑΝΤΙΦΡΟΝΟΥΝΤΩΝ ΑΠΟ την τουρκική ΜΙΤ κατ’ εντολή του Ερντογάν

Ανατριχπτομέρειες για το πρόγραμμα απαγωγών αντιφρονούντων εντός και εκτός Τουρκίας φέρνει στο φως κοινή έρευνα εννέα διεθνών ΜΜΕ.

Για την έρευνα αυτή, στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων η γαλλική Le Monde, η ιταλική Il Fatto Quotidiano, η εκπομπή Frontal 21 του γερμανικού κρατικού δικτύου ZDF και η ισραηλινή Haaretz, και την οποία συντόνισε το CORRECTIV, χρησιμοποιήθηκαν βίντεο κλειστού κυκλώματος, αξιολογήθηκαν απόρρητα έγγραφα και οι δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων και θυμάτων, ορισμένοι εκ των οποίων αποκάλυψαν τα βασανιστήρια που υπέστησαν σε μυστικές φυλακές.

Βασανιστήρια για την εκμαίευση «ομολογιών» και ψευδών καταθέσεων

Δύο εξ’ αυτών επιβεβαίωσαν ότι τους απήγαγαν καταμεσής του δρόμου στην Τουρκία, τους φόρτωσαν σε σκούρα βαν, τους φόρεσαν κουκούλες στο κεφάλι και τους οδήγησαν σε μυστικές φυλακές, όπου γνώρισαν τη φρίκη. Κατά την ανάκρισή τους τους κατηγόρησαν ότι ήταν γκιουλενιστές «τρομοκράτες». Όπως είπαν οι δύο άνδρες, υπέστησαν βασανιστήρια προκειμένου να τους αποσπάσουν ψευδείς καταθέσεις που θα χρησιμοποιούνταν στις δίκες οπαδών του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν -ενορχηστρωτή κατά την Άγκυρα της απόπειρας ανατροπής του Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016-.

Τους κρατούσαν με δεμένα τα μάτια επί μια ολόκληρη εβδομάδα κι οι ανακριτές τους έβγαζαν την κουκούλα μόνον για να τους δείξουν φωτογραφίες ατόμων προς αναγνώριση. Ξύλο, πείνα, δίψα, απειλές για σεξουαλική βίας ακόμη και κατά των οικογενειών τους ήταν στην ημερήσια διάταξη.

«Ό,τι σου κάνουμε, θα το κάνουμε στη γυναίκα σου, στη μάνα σου και τον πατέρα σου»

«Με έγδυσαν από τη μέση και κάτω, με ξάπλωσαν μπρούμυτα στο πάτωμα και μου άνοιξαν τα πόδια», είπε ο ένας απ’ αυτούς μιλώντας με την πλάτη στην κάμερα του γερμανικού δικτύου. «Στάθηκαν πάνω μου σαν να ήθελαν να χρησιμοποιήσουν ένα sex toy εναντίον μου. Και μετά με απείλησε: Θα φέρουμε εδώ και την οικογένειά σου. Ό,τι κάνουμε σε σένα θα το κάνουμε και στη γυναίκα σου, στη μάνα σου, στον πατέρα σου και θα βάλουμε τα παιδιά σου να βλέπουν».

Φρικτά βασανιστήρια έζησε, όπως καταγγέλλει, και το άλλο θύμα: ηλεκτροσόκ, πολύωρη ορθοστασία μέσα σε μια στενή ντουλάπα με τα μεγάφωνα να παίζουν στρατιωτικά εμβατήρια. Τον είχαν δεμένο, ημίγυμνο σ’ ένα κάθισμα και φορούσε συνεχώς την κουκούλα, άλλες φορές τον ανάγκαζαν να στέκεται όρθιος μέχρι να καταρρεύσει. «Υπήρχε ένα μικρόφωνο μέσα στο κελί, που άκουγαν τα πάντα και μια κάμερα που με παρακολουθούσε 24 ώρες το 24ωρο. Από το μεγάφωνο μου έδιναν εντολές κι έπαιζαν εκκωφαντική μουσική. Μετά από κάποιο διάστημα δεν το αντέχεις, διψάς, κουράζεσαι. Αλλά αν σωριαστείς στο πάτωμα, πέφτουν σύννεφο οι γροθιές και οι κλωτσιές», όπως είπε.

Μετά από μια εβδομάδα οι δύο άνδρες αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού προηγουμένως είχαν δηλώσει πρόθυμοι να καταθέσουν ως «ανώνυμοι μάρτυρες» για να γλιτώσουν από τα βασανιστήρια και τώρα έχουν διαφύγει στο εξωτερικό.

«Αξιόπιστες οι μαρτυρίες», λένε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ανάλογες μαρτυρίες για απαγωγές και βασανιστήρια συνέλεξαν και αρκετές οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων και η Human Rights Watch. «Θεωρούμε ότι αυτό γίνεται συστηματικά», είπε ο επικεφαλής της οργάνωσης στη Γερμανία, Βένζελ Μιχάλσκι. «Γνωρίζουμε πολλές υποθέσεις, αλλά δεν τις δημοσιοποίησαμε γιατί τα θύματα φοβούνται».

Για τον επικεφαλής της τουρκικής οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων IHD, Εζτούρκ Τουρκντογάν, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι το πρόγραμμα των απαγωγών έχει αναλάβει η τουρκική μυστική υπηρεσία ΜΙΤ.

Συγγενείς θυμάτων του είπαν ότι απήγαγαν τους αγαπημένους τους καταμεσής του δρόμου «μ’ ένα μαύρο μίνιβαν με φυμέ τζάμια. Πολλά θύματα, που τα κράτησαν επί μακρόν και τα άφησαν αργότερα ελεύθερα, δυστυχώς δεν θέλουν να μιλήσουν, αλλά οι οικογένειές τους μας είπαν ότι υπέστησαν πολύ σκληρά βασανιστήρια. Οι οικογένειες μας είπαν ακόμη ότι κάποιοι δεν άντεξαν και αυτοκτόνησαν», είπε ο Τουρκντογάν.

Απαγωγές αντιφρονούντων στο εξωτερικό

Από το καλοκαίρι του 2016 απήχθησαν πολλοί Τούρκοι αντιφρονούντες και στο εξωτερικό σε χώρες όπως η Μαλαισία, το Αζερμπαϊτζάν, η Γκαμπόν, η Ουκρανία και η Μολδαβία, ενώ το πιο γνωστό περιστατικό σημειώθηκε στα τέλη του περασμένου Μαρτίου στο Κόσοβο, όταν η αστυνομία της Πρίστινα συνέλαβε έξι άτομα και τα οδήγησε στο αεροδρόμιο της πόλης, όπου τα παρέδωσε σε πράκτορες της ΜΙΤ που περίμεναν με αεροσκάφος τουρκικής οικοδομικής και τουριστικής επιχείρησης με έδρα την Άγκυρα. Το ίδιο αεροσκάφος εθεάθη δύο φορές στο πρόσφατο παρελθόν και στη Γερμανία -τη μία στις 18 Φεβρουαρίου του 2017 στο Μόναχο, στη διάρκεια της διεθνούς συνόδου(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.